Η Γορτυνία στην εκπομπή «Από Τόπο σε Τόπο» στο Κανάλι της Βουλής! (ph)

Στο Κανάλι της Βουλής και την εκπομπή του αγαπημένου Μουσικολόγου  – Λαογράφου Χρήστου Μυλωνά «Από Τόπο σε Τόπο», θα προβληθεί η Γορτυνία ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, αποτελώντας το εορταστικό πρόγραμμα του Σταθμού.

Αρχές Μαρτίου βρέθηκε στη Δημητσάνα, ο Τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων και η  εκπομπή «Από τόπο σε τόπο», μετά από πρόσκληση του Δημάρχου  Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου  Η εκπομπή αποτελεί  την ευχάριστη  έκπληξη της Ελληνικής Τηλεόρασης, αφού κάθε Κυριακή μεσημέρι συγκεντρώνει υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης, καθιστώντας την πρώτη, στις προτιμήσεις του κοινού σε Ελλάδα και σε εξωτερικό.

Την εκπομπή,  επιμελείται και παρουσιάζει, ο κατά το ήμισυ  συμπατριώτης μας και Μουσικολόγος- Λαογράφος,  Χρήστος  Μυλωνάς, ο οποίος κατάγεται εκ μητρός (Μαρία  Βλαχάκη- Μυλωνά) από  το Δυρράχι  Μεγαλοπόλεως, ενώ ο πατέρας του είναι ο γνωστός από τις εκπομπές του στην ΕΡΤ, Παναγιώτης Μυλωνάς, Μουσικολόγος – Λαογράφος. Ο Χρήστος Μυλωνάς, με την εκπομπή «Από τόπο..σε τόπο» και  τον αδιάκοπο αγώνα του, περιοδεύει όπως λέμε,   «πόρτα πόρτα» και «χωριό χωριό», σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας   την  Πολιτιστική  μας  κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα και την  Μουσική μας  Παράδοση, στην αυθεντική τους μορφή.

Τα γυρίσματα στη Γορτυνία διήρκεσαν αρκετές ημέρες και αναδείχθηκαν πολύτιμες  πλευρές  του τόπου μας, όπως τα  Μοναστήρια της περιοχής μας, τα ποτάμια και  οι φυσικές της ομορφιές, καθώς επίσης και αρκετά από τα Πολιτιστικά  «στολίδια» του Δήμου μας, όπως  το Μουσείο Υδροκίνησης  Δημητσάνας, η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας  Στεμνίτσας, το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ κ.α.

Το μουσικό μέρος της εκπομπής, διανθισμένο με σκοπούς και τραγούδια  της περιοχής  μας,  μαγνητοσκοπήθηκε σε υπαίθριο χώρο, την Δημητσάνα, ενώ συμμετείχαν μουσικοί, ερμηνευτές και χορευτικά συγκροτήματα, απ’  την ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας! Τραγούδησαν και χόρεψαν η Χορωδία του Μουσείου Υδροκίνησης, η Χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού Αγροτουριστικού Συλλόγου Γυναικών Δημητσάνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βυτίνας «Κων/νος Παπαρρηγόπουλος».

Από τα αξιοσημείωτα της εγγραφής, ήταν η ξαφνική, αλλά καθ’ όλα ευχάριστη έκπληξη-  παρουσία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, του Σεβ. Μητροπολίτου   Γόρτυνος  & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, που ως γνωστόν,  είναι λάτρης των Παραδοσιακών μας τραγουδιών. Ο  παρουσιαστής υποδέχθηκε  με μεγάλη χαρά  τον Ιεράρχη μας, εκφράζοντας δημοσίως  την αγάπη  και τον σεβασμό του για το  έργο του και την προσφορά του στην Εκκλησία, δίνοντας μάλιστα  στον Σεβασμιώτατο την ευκαιρία, να απευθύνει και  έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ στην συνέχεια του αφιέρωσε και τραγούδι!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Λαογραφική επιμέλεια και η  παρουσίαση της εκπομπής, ήταν του  Χρήστου Μυλωνά, η  σκηνοθεσία του  Σπύρου Λαμπρόπουλου, που επίσης  κατάγεται  από την Γορτυνία. Τραγούδησαν ο Χρ. Μυλωνάς και η Νάντια Καραγιάννη από Τρόπαια, συνοδευόμενοι από παραδοσιακή ορχήστρα, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Βασίλης Οικονόμου.

Η πραγματοποίηση της εκπομπής έγινε με την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚΕΓ), ενώ ουσιαστική  ήταν η βοήθεια και από την Αδελφότητα Δημητσανιτών και τον Πρόεδρό της Αθαν. Μαγουλιανίτη.

Ο δημοφιλής παρουσιαστής Χρήστος Μυλωνάς δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι έμεινε κατενθουσιασμένος τόσο με τις ομορφιές του τόπου, όσο και με τη φιλοξενία και την απλότητα των κατοίκων. Μάλιστα μας εκμυστηρεύτηκε ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο τηλεοπτικό μουσικό αφιέρωμα – οδοιπορικό στη Γορτυνία. Επιθυμία του είναι να ακολουθήσουν και άλλα αφιερώματα σε παραδοσιακά χωριά της Γορτυνίας.

Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα, αλλά και ολόκληρη την εκπομπή που προβλήθηκε: