Ένα μοναδικό αφιέρωμα για τη Γορτυνία!

Στη Δημητσάνα και την ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας ταξίδεψε η δημοφιλής εκπομπή «Από τόπο …σε τόπο», που προβλήθηκε από το κανάλι της Βουλής ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Η εκπομπή ανέδειξε την ιστορία της περιοχής, το φυσικό της πλούτο και την πολιτιστική της κληρονομιά. Ο γνωστός παρουσιαστής, Χρήστος Παν. Μυλωνάς, Μουσικολόγος – Λαογράφος, μίλησε με διθυραμβικά λόγια για την περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Γορτυνία είναι ένας τόπος βγαλμένος από παραμύθι, αφού οι φυσικές της ομορφιές είναι συγκλονιστικές! Γι’ αυτό και δικαίως ενέπνευσε ένα σωρό καλλιτέχνες, ποιητές και πεζογράφους όλων των εποχών. Αμέτρητα γραφικά χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί με σπουδαία αρχιτεκτονική, άφθονα ποτάμια, επιβλητικά βουνά και δάση, παλαιές εκκλησίες και Μοναστήρια συνθέτουν μια υπέροχη εικόνα».

Ιδιαίτερη όμως αναφορά έκανε και στο εύφορο έδαφος και το κλίμα της περιοχής, καθώς όπως είπε σε αυτό οφείλεται η ευφυΐα των Γορτυνίων. Επεσήμανε δε συγκεκριμένα: «Τα χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα των Γορτυνίων είναι το ήθος, η σεμνότητα, η φιλεργία, η φιλομάθεια, η φιλοξενεία και μεγάλη αγάπη για το τόπο τους. Επίσης είναι και η επιχειρηματική τους ικανότητα, αφού η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Γορτύνιοι όπου και αν εγκατασταθούν προοδεύουν αλματωδώς».

Ο γνωστός παρουσιαστής αναφέρθηκε και στην εφημερίδα «Γορτυνία» ευχαριστώντας της για το πληροφοριακό υλικό που της παρείχε, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι μια ιστορική και έγκριτη εφημερίδα που καταφέρνει να συντηρεί μνήμες από το ένδοξο παρελθόν, σε συνδυασμό με το παρόν και το μέλλον.

Συγκινητική στιγμή ήταν η εμφάνιση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία που με πύρινα λόγια, αναφέρθηκε στη Γορτυνία και στη μεγάλη της προσφορά στον Αγώνα του Έθνους. Ο παρουσιαστής υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά τον Ιεράρχη, εκφράζοντας δημοσίως την αγάπη και τον σεβασμό του για το έργο του και την προσφορά του στην Εκκλησία.

Στην εκπομπή μεταξύ άλλων μίλησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία την καθιστούν ξεχωριστή, ο Αθανάσιος Μαγουλιανίτης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Δημητσανιτών, που τους ευχαρίστησε για την εκπομπή, η Μαρίνα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης, από την ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας. που αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής και τη συμβολή της στην Επανάσταση και ο Μάκης Δαμόπουλος, από Ράφτη Γορτυνίας, Γραμματέας Ένωσης Ξενοδόχων, που έδωσε την εικόνα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Την εκπομπή πλαισίωναν μικρά βιντεάκια με ξεχωριστές εικόνες και πανοραμικά πλάνα (ακόμα και με drone) από Δημητσάνα, Στεμνίτσα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ξεχωριστές λήψεις έγιναν στην Στεμνίτσα, όπου εκεί μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Κ.Κανελλόπουλος για τα πιστοποιημένα μονοπάτια και η Όλγα Παπαδοπούλου, Δ/ντρια Σχολής Αργυροχρυσοχοϊας, για την πορεία και τη δράση της Σχολής. Ακόμα η Ήρα Παπαδοπούλου, Τοπική Διαχειρίστρια του Μουσείου Υδροκίνησης, τους ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου. Επίσης προβλήθηκαν ιδιαιτέρως το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού και η οικία του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, όπου ο π.Μανώλης Πετράκης παρουσίασε το μουσειακό χώρο.

Παράλληλα όμως η εκπομπή εστίασε στους παραδοσιακούς σκοπούς και τους χορούς της Γορτυνίας μας. Ερμήνευσαν υπέροχα τραγούδια της περιοχής η γνωστή καλλιτέχνης Νάντια Καραγιάννη από Τρόπαια καθώς και οι Αθ. Μαγουλιανίτης και Χρ.Μυλωνάς. Την πλαισίωσαν οι μουσικοί Κων/νος Κίκιλης (βιολί), Κυριάκος Μαρκόγιαννης (λαούτο), Χρήστος Λυκουρέντζος (νταούλι) και Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα). Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκπομπής είχε ο Βασίλης Οικονόμου, ενώ την εξαιρετική σκηνοθεσία είχε ο Σπύρος Λαμπρόπουλος, το γένος Παπαϊωάννου, από Ράχες.

Άριστη ήταν η εμφάνιση των δύο χορευτικών που συμμετείχαν, του Πολιτιστικού Αγροτουριστικού Συλλόγου Γυναικών Δημητσάνας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας “Κων/νος Παπαρρηγόπουλος”. Για το πρώτο μίλησαν η Πρόεδρος Αγγελική Μπίρη και η δασκάλα Ελένη Γκέζα., ενώ για το δεύτερο μίλησαν ο Πρόεδρος Κωστής Μπολορίζος και η δασκάλα χορού Χριστίνα Ζαμπαθά. Ακόμα ο Φώτης Κατσούλας προσέφερε στον παρουσιαστή ένα βιβλίο για τη Λαογραφία της Βυτίνας. Τέλος τραγούδησε και η Χορωδία του Μουσείου Υδροκίνησης Δημητσάνας.

Ο δημοφιλής παρουσιαστής Χρήστος Μυλωνάς όπως δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα μας, έμεινε κατενθουσιασμένος τόσο με τις ομορφιές του τόπου, όσο και με τη φιλοξενία και την απλότητα των κατοίκων, γι’ αυτό και θα του μείνει αξέχαστη. Παράλληλα μας επεσήμανε ότι αυτή είναι η πρώτη τηλεοπτική προσέγγιση στη Γορτυνία, ενώ θα ακολουθήσει σύντομα και άλλη σε παραδοσιακά χωριά της Γορτυνίας.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι για την πραγματοποίηση της εκπομπής βοήθησαν σημαντικά ο Δήμος Γορτυνίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), η Αδελφότητα Δημητσανιτών, το Μουσείο Υδροκίνησης, αλλά και επαγγελματίες της Δημητσάνας και της Στεμνίτσας.

Συγχαρητήρια στον Χρήστο Μυλωνά και σε όλους τους συντελεστές της εκπομπής, που ειδικά εμάς τους Γορτύνιους μας έκαναν να αισθανθούμε πολύ υπερήφανοι.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ