2ο Συνέδριο για τον Περιφερειακό & Κλαδικό Τύπου στο Ναύπλιο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), με θέμα: «Οι προκλήσεις και το μέλλον του Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου», στο ξενοδοχείο «Αμαλία» του Ναυπλίου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και τελούσε με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το παρόν έδωσαν πάνω από 200 εκδότες εφημερίδων και περιοδικών όλης της χώρας.

Την πρώτη ημέρα την κήρυξη του Συνεδρίου έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Προηγουμένως εκ μέρους των διοργανωτών καλωσόρισε τους παρευρισκομένους η Γεν. Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ Πέννυ Καλύβα, τονίζοντας τη δυναμική των τριών Ενώσεων με τα 400 περίπου έντυπα που διαθέτουν σε όλη τη χώρα, με πάνω από 3 εκατομμύρια αναγνώστες. Αμέσως μετά οι Πρόεδροι των Ενώσεων, Μιχάλης Σαββάκης (ΕΔΙΠΤ), Ευάγγελος Αθανασίου (ΣΗΠΕ) και Αντώνης Μουντάκης (ΕΙΕΤ), ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την στήριξη, ενώ αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Γεώργιος Φλωρεντής, που χαιρέτησε το Συνέδριο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης και εκ μέρους των κομμάτων οι Γιάννης Ανδριανός Βουλευτής Ν.Δ., Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής ΚΙΝΑΛ και Γεώργιος Πινάτσης από το ΚΚΕ. 

Τη δεύτερη ημέρα οι ενδιαφέρουσες πέντε θεματικές ενότητες και οι υψηλού επιπέδου εισηγήσεις των ομιλητών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των Συνέδρων. Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και η Επικεφαλής Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κλημεντίνη Διακομανώλη. 


Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα «Η αξία του έντυπου Τύπου στη σύγχρονη εποχή» ο Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Σκαμνάκης σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον του περιφερειακού Τύπου στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, ενώ η Founder & Managing Partner της Focus Bari Ξένια Κούρτογλου αναφέρθηκε στη θέση που έχει κατακτήσει το χαρτί, αλλά και ο Περιφερειακός Τύπος στις καρδιές των αναγνωστών. Ο Γεν. Γραμματέας του Σ.Η.Π.Ε. Γεώργιος Κατσαΐτης τόνισε την αξία του δημοσιογραφικού περιεχομένου και την ανάγκη για συνεργασίες που επιβάλλει η νέα εποχή, ενώ το Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου διαΝΕΟσις Αντώνης Τριφύλλης εστίασε στην 4η βιομηχανική επανάσταση και υπερθεμάτισε πάνω στην διαχρονικότητα των περιφερειακών εντύπων.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Ο Τύπος στην εποχή των συνεχών εξελίξεων» η Business Unit Director της Mindshare Greece Νίτσα Καρατζόγλου περιέγραψε τις συνήθειες του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή μέσων, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης εστίασε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που κατακλύζει το χώρο των ΜΜΕ και στα κακώς κείμενα, σχετικά με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τα media στη χώρα μας. Για την προσαρμογή του έντυπου τύπου στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον και της δημοσιογραφίας γενικότερα μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου, ενώ ο Νομικός Φώτης Πανταζής παρουσίασε αναλυτικά τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν τελικά τη βιωσιμότητα του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Ηλίας Κοντέας, Executive Director της European Newspaper Publishers’ Associations (ENPA) και της European Magazine Media Association (EMMA), ο οποίος ενημέρωσε τους συνέδρους για τις νέες ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση του έντυπου τύπου και μίλησε για τις δράσεις που προωθούν οι ενώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικά στο πεδίο της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πώς μπορούν να συνδυαστούν η επιχειρηματικότητα και η ποιότητα στα ΜΜΕ ανέπτυξε ο Επικεφαλής του European Communication Institute, εκπροσωπώντας και το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση Μάριος Νόττας στην τρίτη ενότητα με θέμα «Το στίγμα του Περιφερειακού & Περιοδικού Τύπου στο χώρο της επικοινωνίας». Στην ίδια ενότητα η Γενική Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ Πέννυ Καλύβα ανέπτυξε πως η αξιοπιστία του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου μπορεί να αναδειχθεί σε εχθρό των fake news, τα οποία κυριαρχούν σήμερα και πλήττουν τη δημοσιογραφία, ενώ ο Διευθυντής του Οργανισμού Συλλογής και Διαχείρισης Έργων Λόγου Γεωργανδρέας Ζάννος αναφέρθηκε στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των εκδοτών και τις δράσεις του ΟΣΔΕΛ. Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην εταιρεία All about Business Κώστας Γεωργίου παρουσίασε Ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα που τρέχουν.

Στην τέταρτη ενότητα, η οποία ήταν αφιερωμένη στις καλές πρακτικές, εκπρόσωποι και από τις τρεις ενώσεις με ανοδική πορεία ανέπτυξαν τις επιχειρηματικές δράσεις και τις πρακτικές που τους οδήγησαν στην επιτυχία. Από την ΕΔΙΠΤ μίλησε ο Ευάγγελος Παπαλιός, εκδότης της DIRECTION BUSINESS NETWORK και Μέλος Δ.Σ. της Ε.Δ.Ι.Π.Τ., από τον ΣΗΠΕ η Νάντια Σαμαρά, εκδότης της ημερήσιας εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» Αγρινίου και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΗΠΕ και από την ΕΙΕΤ ο Παναγιώτης Γιαλένιος, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Σύμβουλος Επιχειρήσεων” Πάτρας.

Στην τελευταία ενότητα, ο Μανώλης Χαλκιαδάκης, π. Πρόεδρος του Σ.Η.Π.Ε. κατέθεσε πρόταση για την ίδρυση επιμελητηρίου, προκειμένου να κατοχυρωθεί θεσμικά ο ρόλος του εκδότη, ενώ ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση με προτάσεις από μέλη των Ενώσεων για το μέλλον του κλάδου. Οι Πρόεδροι των Ενώσεων στο τέλος ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες και έδωσαν το ραντεβού για το επόμενο έτος.

Το παρόν στο Συνέδριο έδωσαν ακόμα εκπρόσωποι του α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακοί, Πρόεδροι Ενώσεων Συντακτών καθώς και άλλων αδελφών δημοσιογραφικών Ενώσεων