Τοπικά Προϊόντα

local products

local products

Η Γορτυνία είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα. Μερικά από αυτά, που είναι και βιολογικής καλλιέργειας, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη θέση στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, αλλά παράλληλα έχουν αποκτήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό σε όλη τη χώρα. Τα τοπικά προϊόντα της γορτυνιακής γης παράγονται κυρίως από επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, συνήθως οικογενειακού χαρακτήρα, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό χώρο της περιοχής. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

ΜΕΛΙ

Η περιοχή φημίζεται για το διαλεκτό μέλι που παράγει. Το πιο ξακουστό βέβαια είναι το μέλι Ελάτης Μαινάλου «Βανίλια», το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), που έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε διεθνούς διαγωνισμούς. Παράγεται από ντόπιους μελισσοκόμους σε οριοθετημένη περιοχή του Μαινάλου, γύρω από τη Βυτίνα. Το μέλι αυτό ανήκει στην κατηγορία μελιών από μελιτώματα, τα οποία δεν προέρχονται από τα άνθη, αλλά από μια ρητίνη που παράγουν κάποιο μικροοργανισμοί στον κορμό του ελάτου. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που καθιστούν το μέλι «βανίλια» ξεχωριστό είναι η ιδιαίτερη και απαλή του γεύση, το πλούσιο άρωμά του, το κεχριμπαρένιο χρώμα του (με ανταύγειες), η καθαρότητα στη σύνθεσή του και το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Παράλληλα μεγάλες ποσότητες παράγεται και το Μέλι Ανθέων.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΒΟΤΑΝΑ

Τα αρωματικά βότανα που φυτρώνουν σε αφθονία στο παρθένο φυσικό τοπίο της Γορτυνίας είναι εξαιρετικής ποιότητας και διακρίνονται για τη γεύση τους και το πλούσιο άρωμά τους. Η μορφολογία του εδάφους και οι ιδανικές συνθήκες κλίματος τα κάνουν μοναδικά. Σε πολλά σημεία πωλούνται, συσκευασμένα ή μη, αρωματικά φυτά βότανα όπως χαμομήλι, τσάι του βουνού, μέντα και πολλά καρυκεύματα μαγειρικής (όπως ρίγανη, θυμάρι, δυόσμος, βασιλικός, μάραθος, δενδρολίβανο).

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Από τα πιο γνωστά και δημοφιλή προϊόντα της περιοχής είναι τα παραδοσιακά ζυμαρικά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ζυμαρικών, με τα πιο δημοφιλή να είναι οι χυλοπίτες, ο τραχανάς. Κάποιοι βέβαια προτιμούν τις χυλοπίτες ή τις ταλιατέλες ολικής αλέσεως. Τα ζυμαρικά της περιοχής ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους, γιατί παρασκευάζονται από τα πιο αγνά υλικά (σιτάρι ή σιμιγδάλι, αλεύρι, φρέσκα αυγά και γάλα), που προέρχονται από ντόπιους καλλιεργητές και παραγωγούς. Παράλληλα φτιάχνονται με πολύ μεράκι και με μεθόδους που συνδυάζουν την παράδοση και την τεχνολογία. Μάλιστα υπάρχουν παραδοσιακά εργαστήρια, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάει τα δικά του πρωτογενή υλικά, προκειμένου να του φτιάξουν τα ζυμαρικά που επιθυμεί.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στα λίγα τυροκομεία της περιοχής φτιάχνονται τα πιο νόστιμα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας. Η διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής σε συνδυασμό με την αγνότητα της πρώτης ύλης, που προέρχεται από πρόβατα της περιοχής, συμβάλλουν στη μοναδικότητα της γεύσης όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως φέτα, μυζήθρα και γιαούρτι).

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το ελαιόλαδο που παράγεται στην Πελοπόννησο έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τα ευεργετικά του συστατικά και κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην προτίμηση των καταναλωτών. Σε πολλά χωριά κυρίως της Κάτω Γορτυνίας, όπου τα ευνοούν οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, παράγονται μεγάλες ποσότητες λαδιού. Μάλιστα σε αυτές τις περιοχές λειτουργούν αρκετά μεγάλα και σύγχρονα ελαιοτριβεία.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΤΑ

Το κρασί είναι αλκοολούχο ποτό, που παρασκευάζεται από την ζύμωση του χυμού των σταφυλιών, ενώ το τσίπουρο προέρχεται από την απόσταξη του μούστου. Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια αγαπούσαν το κρασί και λάτρευαν το Θεό του, το Διόνυσο. Το κρασί μέχρι και σήμερα συνοδεύει τους ανθρώπους τόσο στις ευχάριστες, όσο και στις δυσάρεστες στιγμές. Όπως σε όλη την Αρκαδία, έτσι και στην Γορτυνία από τα παλαιά χρόνια οι άνθρωποι ασχολούνταν με την αμπελοκαλλιέργεια. Το καλό κρασί και τσίπουρο χρειάζεται τέχνη και πρωτίστως μεράκι. Παρόλο που με την εξέλιξη της τεχνολογίας η παραδοσιακή παραγωγή αρχίζει σιγά- σιγά να εκλείπει, στη Γορτυνία ακόμα και σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που τιμούν την παράδοση και παράγουν το δικό τους κρασί και τσίπουρο.

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Ανάμεσα στα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά συγκαταλέγονται τα αμέτρητα γλυκά του κουταλιού. Τα περισσότερα από αυτά τα γλυκά προετοιμάζονται την εποχή του χρόνου κατά την οποία ωριμάζει το κάθε φρούτο (σταφύλια, σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κυδώνια κ.α.). Υπάρχουν όμως και πολλές παραλλαγές γλυκών που φτιάχνονται από το τοπικό διαλεκτό Μέλι Μαινάλου Βανίλια ή από διάφορους άλλους καρπούς (όπως καρύδια, φιστίκια κ.α.). Από κάποιες διαλεκτές ύλες φτιάχνονται ακόμα και υπέροχες μαρμελάδες.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Οι γυναίκες της Γορτυνίας φημίζονται για την τέχνη τους στα παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά. Ιδιαίτερα ξακουστά στην περιοχή είναι τα παραδοσιακά κουλούρια, τα μουστοκούλουρα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και ο μπακλαβάς. Σε πολλούς φούρνους της Γορτυνίας μπορεί κάποιος να απολαύσει διαλεκτά σπιτικά εδέσματα, φτιαγμένα από αγνά υλικά, με την παραδοσιακή συνταγή.

ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι «πατάτες Τριπόλεως» είναι ονομαστές σε όλη τη χώρα για την ξεχωριστή γεύση τους. Και σε λίγα χωριά όμως της Γορτυνίας γίνεται παραγωγή πατάτας, σε μικρότερες όμως εκτάσεις, για αυτό και ο επισκέπτης θα τις συναντήσει πιο σπάνια.

 

Επίσης στη Γορτυνία μπορεί κάποιος να βρει όμορφες ξύλινες δημιουργίες καθώς και ποικίλα υφαντά λαϊκής τέχνης.