Δ.Ε. Κοντοβαζαίνης

Η Δημοτική Ενότητα Κοντοβαζαίνης, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού Αρκαδίας. Σε αυτήν ανήκουν οι Τοπικές Κοινότητες- χωριά: Κοντοβάζαινα, Βάχλια (με τον οικισμό Πέρα Βάχλια), Βελημάχι (με τους οικισμούς Απόσκια & Σούδελη), Βυδιάκι, Βούτση, Δήμητρα (με τον οικισμό Σταυρί), Μοναστηράκι (με τους οικισμούς Αρσηναία & Πελέκι) και Παραλογγοί (με τους οικισμούς Άγιο Νικόλαο & Πέτα).

Σε αυτήν την Δημοτική Ενότητα συναντά κανείς πολλά χωριά ανεξερεύνητα, απομονωμένα και κάποια δυσπρόσιτα, που μαγεύουν όμως με την ομορφιά τους. Μια ομορφιά κρυμμένη που επιβιώνει αλώβητη μακριά από τις τουριστικές περιοχές. Τα χωριά Κοντοβάζαινα και Παραλογγοί έχουν χαρακτηριστεί και ως παραδοσιακοί οικισμοί.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Δημ. Ενότητας είναι:

  • Τεχνητή Λίμνη του ΛάδωναΦράγμα του Λάδωνα
  • Ιερά Μονή Παναγίας της Κλειβωκάς, (κοντά στην ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ)
    Μια επιβλητική γυναικεία Μονή κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, χτισμένη στη μέση ενός βράχους, ύψους 200μ. Για το λόγο αυτό αποκαλείται και ως «Μετέωρο» της Γορτυνίας. Μια μεγάλη πέτρινη σκάλα με 103 σκαλοπάτια, οδηγεί στο πρώτο επίπεδο της Μονής. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει μια στοά, που οδηγεί στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας.
  • Πέτρινο κεφαλόβρυσο Χλιάβρυσης – 1895, (ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ)
    Η Κοντοβάζαινα, ένα όμορφο ορεινό κεφαλοχώρι, είναι γνωστή για τα «πολλά νερά της και τα όμορφα πλατάνια», όπως αναφέρει και παλαιό δημοτικό τραγούδι. Στο χωριό υπάρχουν άφθονα νερά, πηγές και βρύσες. Πιο εντυπωσιακή είναι η πέτρινη βρύση Χλιάβρυση στην έξοδο του χωριού, κατασκευής 1895, που ανακαινίσθηκε το 1928 και το 1973.
  • Παραδοσιακός Νερόμυλος, (ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ)
    Είναι ο μοναδικός νερόμυλος εν λειτουργία από τους πολλούς που είχε το χωριό.
  • Ι. Ναός Αγίου Νικολάου (ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ)
    Ο Ι.Ναός του Αγ. Νικολάου είναι η παλαιότερη λιθόκτιστη εκκλησία του χωριού (1826), που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
  • Ερείπια του Ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης, (ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ)
    Στην τοποθεσία του Αγ. Πέτρου Κοντοβαζαίνης, στις πλαγιές του Αφροδίσιου Όρους, βρίσκονται ερείπια από πέτρινους κίονες και τμήματα των αρχαίων τειχισμάτων του Ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης (7ου αιώνα π.Χ). Το αρχαίο ιερό υπήρξε σημαντικό κέντρο λατρείας καθώς και μαντείο της περιοχής, κυρίως στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια.
  • Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, (κοντά στη ΒΑΧΛΙΑ)
    Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής έχει χαρακτηριστεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αξιόλογο ιστορικό μνημείο της Β.Δ. Γορτυνίας. Η ίδρυση της Μονής χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα. Την περίοδο της Επαναστάσεως αποτέλεσε κρησφύγετο των αγωνιστών.
  • Αρχαίες Θαλιάδες, (ΒΑΧΛΙΑ)
    Ερείπια από ιερό και τείχη της αρχαίας πόλης Θαλιάδες
  • Ι. Ναός Αγίου Νικολάου, (ΔΗΜΗΤΡΑ)
  • Η Δήμητρα είναι ένα γραφικό και γνήσιο ορεινό χωριό, που είναι περικυκλωμένο από βουνά. Στολίδι του χωριού είναι η ευρύχωρη πλακόστρωτη πλατεία του. Στη μέση αυτής δεσπόζουσα θέση κατέχει ένας τεράστιος πλάτανος από το 1927, ενώ δίπλα του βρίσκεται και ο επιβλητικός Ι. Ναός του Αγ. Νικολάου με το εντυπωσιακό ψηλό καμπαναριό του.
  • Αρχαίο Ιερό της Δήμητρας της Ελευσίνας, (ΔΗΜΗΤΡΑ)
    Σώζονται λείψανα του αρχαίου ιερού, μέσα στον οποίο, κατά τον Παυσανία, υπήρχαν λίθινα αγάλματα. Ακριβώς δίπλα στη θέση Παλαιόπολη, σώζονται θεμέλια αρχαίου οικοδομήματος.
  • Γεφύρι του ποταμού Λάδωνα, (ΔΗΜΗΤΡΑ)
    Δίτοξο πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, για να συνδέσει τη Δήμητρα και τα γειτονικά χωριά με τα Τρόπαια.
  • Λείψανα Τειχών Πύργου Αλή Φαρμάκη, (ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ)
    Το Μοναστηράκι είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό κρυμμένο στις πανέμορφες χαράδρες του Αφροδισίου Όρους. Εκεί σώζονται λείψανα τειχών του Πύργου Αλή Φαρμάκη, ο οποίος πολέμησε εναντίον των Τούρκων και τον συνέδεε φιλία με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στο χωριό μάλιστα έχει τοποθετηθεί και προτομή του Θ.Κολοκοτρώνη για τη μεγάλη του προσφορά στον αγώνα.
  • Ι. Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, (ΒΕΛΗΜΑΧΙ)
    Το Βελημάχι, ένα μικρό και όμορφο ορεινό χωριό στο βορειότερο τμήμα της Γορτυνίας, έχει ως κέντρο συνάντησης την πλακόστρωτη πλατεία του με τα πλατάνια. Σε αυτήν κεντρική θέση κατέχει ο Ι. Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια πετρόκτιση τρίκλιτη Βασιλική με τρούλο, που φέρει σκάλισμα με σήμα της Φιλικής Εταιρείας και χρονολογική ένδειξη το 1823.
  • Ξωκλήσι της Αναλήψεως, (ΒΕΛΗΜΑΧΙ)
    Το γραφικό ξωκλήσι της Αναλήψεως στο Βελημάχι, έχει χτιστεί σε μια βουνοκορφή του Αφροδισίου όρους σε υψόμετρο 1.400 μέτρων.
  • Γεφύρι του Ερυμάνθου, (ΠΑΡΑΛΟΓΓΟΥΣ)
    Οι Παραλογγοί έχουν χαρακτηριστεί και επίσημα ως ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα του καθώς και το τοπικό του χαρακτήρα. Σημαντικό αξιοθέατο του οικισμού είναι ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι του ποταμού Ερυμάνθου, που έχει άνοιγμα 18 μέτρων.
  • Δάσος Κάπελης, (κοντά στο ΒΥΔΙΑΚΙ)
    Το Βυδιάκι είναι ένα γραφικό χωριό κοντά στον ποταμό Ερυμάνθου. Από εκεί μπορείς να επισκεφθεί κανείς ένα σημείο του όμορφου και παρθένου δρυοδάσους της Κάπελης προς Ράχες.
  • Όχθες του ποταμού Ερύμανθου, (ΒΥΔΙΑΚΙ & ΠΑΡΑΛΟΓΓΟΥΣ)
    Φαράγγι Λάδωνα, από θέση Πήδημα (Φράγμα του Λάδωνα)
  • Αρχαίο Τείχος Στρατού, (ΒΥΔΙΑΚΙ)
    Στο Βυδιάκι σώζεται τμήμα Μυκηναϊκού τείχους, το οποίο περιέκλειε την Ακρόπολη της Ομηρικής πόλης Στρατίης. Πρόκειται για κατασκευή που χρονολογείται τον 12ο αιώνα π.Χ.
  • Γεφύρι Δομοκού, (ΒΥΔΙΑΚΙ)
    Ένα πανέμορφο γεφύρι στο Βυδιάκι, έργο Λαγκαδινών μαστόρων στις αρχές του 19ου αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως Διατηρητέο Μνημείο.
  • Φαράγγι Αρσηναίας, (κοντά στο ΒΟΥΤΣΙ)