Αλλαγές στις εκλογές ΟΤΑ: Τι αλλάζει στις Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων

Τις μεταρρυθμιστικές τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των Δημοτικών και των Περιφερειακών Αρχών παρουσίασαν από κοινού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 28.01.2021, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της λεγόμενης “απλής αναλογικής”.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι:

  • Μπαίνει όριο 43% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο
  • Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου.
  • Γίνεται επαναφορά της 5ετούς θητείας σε δημάρχους και περιφερειάρχες.

Περαιτέρω όμως υπάρχουν λεπτομέρειες για το νέο εκλογικό σύστημα των αιρετών οργάνων στις Κοινότητες, αναλόγως του εάν έχουν περισσότερους ή λιγότερους από 500 κατοίκους. Σύμφωνα με το airetos.gr με βάση τα αποσπάσματα από το ενημερωτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν οι εξής αλλαγές:

  •  Κατάργηση της 3ης ξεχωριστής κάλπης που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του 2019 για την εκλογή Κοινοτικών Συμβουλίων.
  •  Μετονομασία των Κοινοτήτων σε Δημοτικές Κοινότητες, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αναφορά στην κατάσταση πριν το 1997 με τους 6.500 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 500 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

– Σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, ο επιτυχών Συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του Συμβουλίου της Δημ. Κοινότητας.

– Κάθε Συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 500 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

– Σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας Εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων (εκτός Συνδυασμών).

– Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των Συνδυασμών που συμμετέχουν στις Δημοτικές Εκλογές.