Το διεθνές συνέδριο με θέμα: «200 Χρόνια Νεότερης Ελληνικής Ιατρικής», διεξήχθη στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021, από το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είχε δε ενταχθεί στο πρόγραμμα επετειακών δράσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με την υποστήριξη της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».
Η εκδήλωση αποτέλεσε το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός των εορτασμών των 200 χρόνων της νεότερης ελληνικής ιατρικής και στόχο είχε να προβάλλει τα κυριότερα επιτεύγματα της ελληνικής ιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αναδείξει τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που συνέβαλλαν στην θεμελίωση και εξέλιξη της ιατρικής γνώσης στην χώρα μας και διεθνώς.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν σε κλίμα συγκίνησης και τρεις σημαντικοί Γορτύνιοι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, στην 4η Συνεδρία , “Στιγμιότυπα και Προσωπικότητες της Ελληνικής Ιατρικής, προέδρευσε ο Θεόδωρος Τρουπής, Καθηγητής Ανατομίας Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από του ΣΕΡΒΟΥ.
Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δρ. Λογοτεχνίας, ιστορικός, συγγραφέας, ποιητής, Πρεσβευτής της Ειρήνης, Εργαστήριο της Ιστορίας της Ιατρικής και Ηθικής της Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, από το ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ, ήταν ομιλητής με θέμα, Φωτεινός Πανάς (1832-1903) Πρωτοπόρος ερευνητής και αληθινός Άνθρωπος.
Επίσης, στο αμφιθέατρο “Άλκης Αργυριάδης”, στην 3η Συνεδρία, “Η ιατρική κατά τα πρώτα έτη μετά την απελευθέρωση”, ομιλητής ήταν ο Γιάννης Δημητριάδης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Υποψήφιος Διδάκτορας, Εργαστήριο της Ιστορίας της Ιατρικής και της Ηθικής της Ιατρικής , Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, από τα ΛΑΓΚΑΔΙΑ, με θέμα, Ο Ιωάννης Κωλέττης (1773-1847), ως ιατρός και ασθενής.
Π.Κ.