Για την κυβέρνηση, η υγειονομική κρίση αποτέλεσε το πρόσχημα για την εξουθένωση και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Τα ληφθέντα περιοριστικά μέτρα ευνοούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και «αλυσίδες»
Προτείνονται η καταβολή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, η μη εφαρμογή και εντέλει η κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα καιη απομείωση-η διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των νοικοκυριών
Κατά την τηλεδιάσκεψη εργασίας που οργανώθηκε από την Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στις 10.1.2021, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρενέβη, λέγοντας, μεταξύ των άλλων, τα εξής :
Την πανδημία και την εξ αυτής οικονομική και κοινωνική κρίση προσεγγίζουν οι διάφορες χώρες με διαφορετικό τρόπο.
Στην πατρίδα μας η παρούσα κρίση ακολουθεί τη χρεοκοπία, την κρίση της «μνημονιακής» περιόδου, αλλά και την, μετά από εργώδη προσπάθεια, έξοδο της χώρας από τις «μνημονιακές» πολιτικές τον Αύγουστο του 2018.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η ορθή διαπίστωση πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες πολιτικές.
Για την παρούσα κυβέρνηση, η υγειονομική κρίση αποτέλεσε το πρόσχημα για την εξουθένωση, μεταξύ των άλλων, και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την ενίσχυση των μεγάλων και των ισχυρών.
Αυτό προκύπτει απότα ληφθέντα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ευνοούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και «αλυσίδες». Δεν τηρείται η ισονομία και η ίση μεταχείριση, με αποτέλεσματην περαιτέρω ενίσχυση των τελευταίων.
Επιπλέον προκύπτει, προοπτικά, από το «σχέδιο Πισσαρίδη» και το επ΄ αυτού κυβερνητικό σχέδιο, που ρητά επιδιώκει την ακύρωση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία, μέσω της εξουδετέρωσής τους.
Προτείνονται:
Η παροχή ρευστότητας από το κράτος, με την καταβολή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, μόνιμες μειώσεις και καταργήσεις επιβαρύνσεων, άλλα μέτρακαιτη μη εφαρμογή και εντέλειτην κατάργησητου νέου ΠτωχευτικούΚώδικα, ο οποίος οδηγεί ουσιαστικά σε εκτεταμένες ρευστοποίηση περιουσιών και δέσμευση-δήμευση εισοδημάτων.
Η παροχή ρευστότηταςκαι από τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να επιτελέσουν την αποστολή τους χρηματοδοτώντας την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτές να επιβιώσουν και να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.
Η απομείωση-η διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των νοικοκυριών που συνεχίζει να σωρεύεται και που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί.
Προοπτικά,η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, στο πλαίσιο του οποίου να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και των Περιφερειών, μεταξύ αυτών και της Πελοποννήσου, και να διαμορφωθεί μία νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ του κράτους, του κόσμου της εργασίας και αυτού της δημιουργικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Γιώργος Παπαηλιού
Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)