“Ο κόσμος αλλάζει”, ήταν το κεντρικό σύνθημα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Το ερώτημα βεβαίως, είναι σε ποια κατεύθυνση αλλάζει ο σημερινός κόσμος. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;
Οι Γορτύνιοι έχουν πλέον την εμπειρία να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, μετά από τρεις αλλεπάλληλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης (Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη), οι οποίες όχι μόνο δεν έδωσαν απάντηση στα μείζονα προβλήματα των δήμων, αλλά αντίθετα τα επιδείνωσαν, με κύριο αυτό της πλήρους ερημοποίησης και φτωχοποίησης της επαρχίας.
Οι Γορτύνιοι αντιλαμβάνονται ότι οι δήμοι έχουν μετατραπεί ολοκληρωτικά πια, σε κρατική υπηρεσία, σε μηχανισμό που υλοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ με σημαία τη λεγόμενη “αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων”, η οποία σημαίνει στην πράξη εμπορευματοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών, οι οποίες θα έπρεπε να παρέχονται ενιαία και καθολικά από το κράτος.
Τα παραδείγματα στη Γορτυνία είναι πολλά. Το βλέπουμε με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία θα πληρώσουν ακριβά οι Γορτύνιοι, με την εργολαβοποίηση των υπηρεσιών, με την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Αυτή η πολιτική θα διευκολυνθεί με την προώθηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών και Δικτύων, που ιδρύονται πλέον και στην Πελοπόννησο γι’ αυτό το σκοπό.
Σκεφτείτε τι έχει να γίνει στη Γορτυνία με τη διάσπαση του ενιαίου συστήματος υγείας και το πέρασμα των αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση. Αυτή η εξέλιξη θα έχει τρομακτικές συνέπειες για τους κατοίκους, αφού θα οδηγήσει σε υπηρεσίες “πολλών ταχυτήτων”, ανάλογα με το τι πληρώνεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φορείς αυτής της πολιτικής ήδη προετοιμάζουν το έδαφος, προμοτάροντας εφήμερες πρωτοβουλίες ιδιωτικών θεραπευτηρίων ή συλλόγων στα χωριά της Γορτυνίας.
Το ίδιο θα συμβεί και με τη λεγόμενη “αποκέντρωση” των σχολικών μονάδων. Ανάλογα με τους πόρους κάθε τοπικής κοινότητας, άλλες δυνατότητες θα έχει ένα παιδί που πάει σχολείο στη Γορτυνία και άλλες ευκαιρίες ένας μαθητής ενός πλούσιου δήμου.
Είναι λοιπόν, ολοφάνερο ότι φιλολαϊκή τοπική διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένει αντιλαϊκή η γενική πολιτική, η οποία διαμορφώνει το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο σε κάθε δήμο.
Πώς να προσπεράσεις π.χ. το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν αποδίδουν στους δήμους τους παρακρατηθέντες Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (δηλ. τα χρήματα που δικαιούνται οι δήμοι από το κράτος), προβάλλοντας ως εναλλακτική τους πενιχρούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα ευρωενωσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Πώς να παραβλέψεις το γεγονός ότι βασικές ανάγκες των δήμων (ιδίως των απομακρυσμένων, όπως η Γορτυνία) μένουν πίσω, όταν την ίδια ώρα δίδονται 320 εκ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό (smart cities).
Η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ από τον άξιο δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, προβάλει μια εντελώς διαφορετική πολιτική πρόταση, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα οι δήμοι.
Δίνουμε το χέρι και καλούμε σε πλατιά συμπόρευση κάθε Γορτύνιο, που κατανοεί ότι η σημερινή κατάσταση στη Γορτυνία μπορεί και πρέπει να αλλάξει.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 23/10/21