Κυκλωμένη από τις φλόγες η Γορτυνία –  Τεράστιες καταστροφές!

ΗΜΕΡΑ 5η – Τρίτη 10 Αυγούστου

Ο απολογισμός της ημέρας

Η καταστροφικότερη ημέρα της πύρινης λαίλαπας που ήλθε από την περασμένη Παρασκευή και έκανε ένα κύκλο στα χωριά της Κάτω Γορτυνίας ήταν η σημερινή (10.08). Κι ενώ το πρωί υπήρχε μια ύφεση με μικρές αναζωπυρώσεις, ξαφνικά από το μεσημέρι και μετά με τον αλλοπρόσαλλο άνεμο η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αρχικά από Τουμπίτσι προς Δωδεκάμετρο και Δάφνη, καίγοντας σπίτια και μικρο-επιχειρήσεις. Απείλησε σε απόσταση 10 μέτρων ακόμα και το Πυροσβεστικό Σταθμό στη Δάφνη, όπου ανεφοδιάζονται Τσέχοι και Γερμανοί με τα οχήματά τους!

Όμως το άλλο μέτωπο από Λιβαδάκι προς Καπελίτσα – Τριποταμιά, κινήθηκε αστραπιαία και ξαφνικά περνώντας μέσα από το Λιβαδάκι, καίγοντας σπίτια και χιλιάδες ελαιόδεντρα της περιοχής!

Στη συνέχεια η φωτιά μετά την Καπελίτσα, πέρασε τον Λάδωνα, στα απέναντι χωριά της Ηραίας με πρώτο το Πυρρί, όπου και εδώ κινήθηκε αστραπιαία καίγοντας σπίτια και ελαιώνες.

Τρίτο μέτωπο δημιουργήθηκε στο Φαναράκι με κατεύθυνση προς Καστράκι και Καλλιάνι, με τη φωτιά να μεταπηδά απέναντι στην Τοπική Κοινότητα Χρυσοχωρίου!

Πραγματική κόλαση!

Εν τω μεταξύ πάνω από 15 χωριά της Γορτυνίας, των Δημ. Ενοτήτων Τροπαίων και Ηραίας από την Πολιτική Προστασία έδιναν εντολές εκκένωσης. Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειπαν τα χωριά τους, κατευθυνόμενο προς Δημητσάνα- Τρίπολη, αφού η Εθνική Οδός Τριπόλεως – Πύργου είχε κλείσει το μεσημέρι λόγω γης φωτιάς.

Ευτυχώς το άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στην αρχή του πυκνού δάσους δεν εξαπλώθηκε προς τα χωριά Μοναστηράκι, Βυδιάκι και Βούτσι.

Το γεγονός ότι οι άνεμοι, λίγοι πριν νυχτώσει είχαν κοπάσει, ευνόησε τις εναέριες δυνάμεις να σβήσουν εστίες φωτιάς και νέες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση από το Δήμο Γορτυνίας οι πυρκαγιές στην Ηραία είναι σε ύφεση. Εφτά πύρινα μέτωπα. Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι και Δάφνη

Ας ευχηθούμε για άλλο ένα βράδυ η νύχτα να είναι ήρεμη και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Και αύριο πρωί-πρωί να αναλάβουν δράση για να μην έχουμε νέες απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το φως της ημέρας δυστυχώς θα δείξει και το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής…

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που με αυτοθυσία μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης! 

@ Εφημερίδα “Γορτυνία” – e-gortynia.gr

@ Φωτό: Κώστα Νίτσιου

Το συγκινητικό βίντεο του