Στα όρια Αχαϊας- Αρκαδίας ρέει ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδος, ο ποταμός Λάδωνας. Ξεπροβάλλει ανάμεσα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές της Αρκαδίας. Τα νερά του κατρακυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη δυτική Αρκαδία και έρχονται να ενωθούν με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία.
ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ
Η μαγευτική τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, που δημιουργήθηκε από τεχνητό φράγμα, μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της Πελοποννήσου.
Η πρασινογάλαζη επιφάνεια της Λίμνης, σε σχήμα φρυδιού, εκτείνεται σε μήκος 15 χιλιομέτρων, κάνοντας αλλεπάλληλα ζιγκ-ζιγκ, ανάμεσα στις βουνοπλαγιές που καθρεφτίζονται στα νερά της, δημιουργώντας ένα σπάνιο τοπίο. Η αντίθεση του άγριου μέρους από τη μία, με τη γαλήνη του τοπίου της λίμνης από την άλλη, είναι μοναδική.
Την πανέμορφη Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα στεφανώνουν τα εξής γορτυνιακά χωριά στα διοικητικά τους όρια: Πουρναριά, Μουριά, Ξηροκαρύταινα, Βάχλια, Τρόπαια, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Συριαμάκος, Φτεριά, Μυγδαλιά, Κερπινή, Θεόκτιστο.
Ο Λάδωνας είναι ένας από τους αρχαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου. Οι αναφορές του στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι πολλές, γι’ αυτό και αναφέρεται ως μυθικός ποταμός. Ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία εντυπωσιαζόμενος από την ομορφιά του φυσικού τοπίου του Λάδωνα και τις παραδόσεις του, έγραψε στα «Αρκαδικά- Αχαϊκά»:
“Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της Δάφνης και των σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων… Κατά την ομορφιά βεβαίως δεν είναι δεύτερος από κανέναν άλλο ποταμό βαρβαρικό ή Ελληνικό…”
ΦΡΑΓΜΑ ΛΑΔΩΝΑ
Ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα της Λίμνης, είναι το Φράγμα του ποταμού Λάδωνα. Το Φράγμα είναι κατασκευασμένο στην περιοχή Πήδημα, σε υψόμετρο 422,40m και έχει ύψος 56m, πλάτος στέψης 3,4m, μήκος 101,5m, ενώ συγκεντρώνει 49.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1954, στα πλαίσια ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΤΙΟ Δ.Ε.Η.
Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λάδωνας της Δ.Ε.Η., βρίσκεται στην περιοχή Κάτω Σπάθαρι (της Δημοτικής Ενότητας Τροπαίων), σε απόσταση 6 χλμ από την Εθνική οδό Τριπόλεως-Πύργου. Ο Σταθμός λειτουργεί με τα νερά της τεχνητής Λίμνης, που δημιουργήθηκε με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Λάδωνα. Το νερό από το φράγμα διοχετεύεται στους υδροστροβίλους των δύο ηλεκτρογεννητριών του εργοστασίου, με σήραγγα μήκους 8.620 μ.
ΚΥΡΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ
Ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το περίφημο της «Κυράς το Γεφύρι». Έτσι ονομάστηκε η γέφυρα που κατασκευάστηκε τον 13ο περίπου αιώνα από την Αρχόντισσα της Άκοβας, τη Κυρά. για να συνδέσει τη μια όχθη τη λίμνης με την άλλη. Σήμερα ανάμεσα στο παλαιό γεφύρι και το πορθμείο που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει και μια σύγχρονη γέφυρα για να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ο Λάδωνας όμως όπως και οι παραπόταμοί του (Πάιος, Αροάνιος Τράγος) προσφέρονται και για εξορμήσεις εναλλακτικού τουρισμού. Το μέρος είναι ιδανικό για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες όπως canoe- kayak και rafting. Μια ιδανική τοποθεσία εκκίνησης για αυτές τις δραστηριότητες είναι η κοντινή Δάφνη Αχαϊας.
Ο ποταμός Λάδωνας και η ομώνυμη Λίμνη του προφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και ανεπανάληπτες στιγμές στον επισκέπτη. Πεζοπορία, ψάρεμα, βαρκάδα αλλά και χαλαρωτικούς περίπατους γύρω από τη Λίμνη. Και βέβαια μόνο η μεγαλοπρέπεια του τοπίου και η φυσική ομορφιά είναι αρκετή για να προσφέρει την ηρεμία, που τόσο πολύ λείπει στις μέρες μας!