Λαϊκή Συσπείρωση Γορτυνίας: Παράλογη η απόφαση για lockdown στην Αρκαδία

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γορτυνίας θεωρεί παράλογη και ακραία την απόφαση για την επιβολή καθολικού εγκλεισμού (lockdown) στην Αρκαδία.
Το πρόβλημα δεν είναι εκτεταμένο, όπως παρουσιάζεται, αλλά εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και χωριά.
Ένα χρόνο μετά την πρώτη καραντίνα, υπάρχει συσσωρευμένη παγκόσμια γνώση και εμπειρία γύρω από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, κάθε φορά που σε μια περιοχή αυξάνουν τα κρούσματα, πετάνε τις συνολικές ευθύνες από πάνω τους. Τα φορτώνουν όλα στην ατομική ευθύνη.
Κάθε φορά για να «δαμαστεί» ο ιός, αντί για ολοκληρωμένα επιστημονικά μέτρα πρόληψης και δημόσιας υγείας, η απάντηση είναι περιορισμοί, απαγορεύσεις, πρόστιμα. Και όταν καλούνται να απαντήσουν στα αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα παραπέμποντας στο μέλλον, στην ανοσία που θα φέρει ο εμβολιασμός.
Τέτοιου είδους μέτρα είναι αναποτελεσματικά, διότι δεν αγγίζουν την καρδιά του ζητήματος, που είναι η επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας (ιδίως σε ερημοποιούμενες περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό, όπως η Γορτυνία), η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας κλπ) με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. Δεν προχωρούν στις αναγκαίες πολιτικές που χρειάζεται ο λαός, γιατί τα πάντα υποτάσσονται στην πολιτική του κόστους – οφέλους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και μείωση της διασποράς, αλλά και στη διευκόλυνση του εμβολιασμού. Με την πολιτική που εφαρμόζεται, όχι μόνο δεν ενισχύεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και το Παναρκαδικό μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου με τα μέτρα που παίρνονται (περιορισμός χειρουργείων έως και 80%, τακτικών ιατρείων κλπ.).
Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας, αναδείξαμε στους Γορτύνιους την τεράστια κυβερνητική ευθύνη, η οποία δεν μπορεί να συγκαλυφθεί με το πρόσχημα της ατομικής ευθύνης, την οποία δυστυχώς υιοθέτησαν τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις στη Γορτυνία.
Ζητάμε:
– Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των ΚΥ Δημητσάνας και Τροπαίων, να στελεχωθούν τα περιφερειακά ιατρεία, να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα για να μην ταλαιπωρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι.
– Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ και ουσιαστικές διαδικασίες ιχνηλάτησης στον πληθυσμό, να υπάρξουν προληπτικά μέτρα και κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους, όπως χώροι δουλειάς, σχολεία κλπ.
– Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του λαϊκού εισοδήματος.
Στη μάχη κατά της πανδημίας και κυρίως κατά των οικονομικών συνεπειών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο λαός την επόμενη μέρα, θα σταθούμε με τους αγώνες μας δίπλα σε κάθε Γορτύνιο.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ