Τα τελευταία χρόνια μόνο, πέρασαν πέντε κοινοτικά πλαίσια στήριξης (ΕΣΠΑ), διατέθηκαν δις ευρώ για οδικούς άξονες, ο δρόμος όμως Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία δεν «χώραγε» σε αυτά τα πλαίσια.
Πρωθυπουργοί και υπουργοί περιφερειάρχες και νομάρχες μπλε, πράσινοι και ροζ εξάγγειλαν το έργο κατά καιρούς, ιδιαίτερα την παράκαμψη των Λαγκαδίων, όμως οι εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά.
Μόνο προμελέτες και μελέτες γίνονται χρόνια τώρα και κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ας μας πει ο κύριος Περιφερειάρχης και ο προηγούμενος, η τελευταία μελέτη που ξεκίνησε το 2009 γιατί καρκινοβατούσε για μια δεκαετία και μάλιστα δεν ολοκληρώθηκε;
Αν κάθε χρόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή κάθε πέντε χρόνια από τα ΕΣΠΑ διέθεταν ένα μικρό ποσό, ο δρόμος θα είχε τελειώσει εδώ και χρόνια.
Το τελευταίο χρόνο, κάποιοι υπουργοί και ο κύριος Περιφερειάρχης δειλά-δειλά το ξεφουρνίζουν. Υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης λένε γιατί η Ε.Ε δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα, που δεν έχουν μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση, (έχουν γίνει εξάλλου ανάλογες μετρήσεις κυκλοφοριακής κίνησης στο παρελθόν για τον συγκεκριμένο δρόμο).
Γιατί όμως τόσα χρόνια σιωπούσαν και έτρεφαν εφησυχασμό και αυταπάτες στους Γορτύνιους; Γιατί τους εξαπατούσαν συνειδητά όλοι τους και της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ; Αφού ήξεραν ότι δεν πληρεί τους όρους «κόστους-οφέλους» που θέτει η Ε.Ε; ή δεν εξυπηρετεί κάποια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. στον τομέα του τουρισμού των ΑΠΕ κ.λπ.);
Μέσα από τα ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν (ΠΔΕ, Τομεακά των Υπουργείων κ.λπ.) χρηματοδοτήθηκαν με δις ευρώ οδικοί άξονες όπως ο Μορέας, η Ολυμπία οδός, η Αττική οδός, η Ιόνια η Εγνατία κ.λπ. για να δοθούν στους επιχειρηματίες με ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης, για να τους εκμεταλλεύονται για 50 χρόνια. Πλήρωσε δηλαδή ο λαός μια φορά για να κατασκευαστούν αυτοί οι δρόμοι και πληρώνει πάλι καθημερινά για τη χρήση τους μέσα από τα υπέρογκα διόδια. Μάλιστα για να έχουν εγγυημένα κέρδη αυτοί οι όμιλοι, (δεν τους πιάνει κρίση αυτούς), αν μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων που διέρχονται από αυτούς τους δρόμους, υπάρχουν οι ρήτρες ποσότητας, πληρώνουν πανωπροίκια τα λαϊκά στρώματα μέσα από επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε εξάμηνο).
Κατώτερες εγγυημένες τιμές όμως για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που διεκδικούν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, που τώρα βρίσκονται στα μπλόκα, δεν θεσπίζουν.
Κάποιοι αφελείς ήλπιζαν, γιατί έτσι τους έλεγαν τα παπαγαλάκια, ότι, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα γινόταν ένα τέτοιο έργο για την σύνδεση της Ολυμπίας με τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους (Μυστρά-Μυκήνες-Επίδαυρο). Αποδείχθηκε όμως ότι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μπίζνες για τους λίγους και όχι όφελος για τους πολλούς.
Πριν ένα χρόνο κύριε Περιφερειάρχη, δηλώσατε ότι η παράκαμψη των Λαγκαδίων θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τι έγινε; Γιατί το απέρριψε η κυβέρνηση;
Αφού κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και πετούν χιλιάδες εργάτες και αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία, για να αποτελειώσουν τη Γορτυνία και να ερημώσει η Μεγαλόπολη (βοηθούν και φυσικές καταστροφές όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές) τάζουν τώρα δρόμους για να αναπτυχθεί ο τουρισμός.
Σπέρνουν νέες φρούδες ελπίδες και αυταπάτες. Επιχειρούν μάλιστα να φέρουν σε αντιπαράθεση τους Γορτύνιους, για το αν θα πάει ο δρόμος από Τρίπολη-Βυτίνα-Ολυμπία ή από Μεγαλόπολη –Λέυκτρο – Ολυμπία ακολουθώντας τον αρχαίο δρόμο και την κοίτη του Αλφειού ποταμού.
Εμείς λέμε να γίνουν και δυο δρόμοι. Να σταματήσουν να επιδοτούν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστούν οι υποδομές για τους tours operators για την καπιταλιστική ανάπτυξη (λιμάνια για να πιάνουν κρουαζιερόπλοια, μαρίνες και καταφύγια για να δένουν τα γιοτ και τις θαλαμηγούς οι σκαφάτοι). Να σταματήσουν να διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για φρού φρού και αρώματα, για την τουριστική προβολή και να διαθέσουν αυτούς τους πόρους για έργα που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Και είναι λαϊκή ανάγκη ο κάτοικος απομακρυσμένων περιοχών όπως η Γορτυνία να φτάνει γρήγορα και με ασφάλεια στον προορισμό του.
Να καταργηθούν τα διόδια στους εθνικούς δρόμους, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών. Τα έργα αυτά των υποδομών να κατασκευάζονται από Κρατικό Δημόσιο Τομέα, που θα κατέχει τα υλικά (αδρανή, σίδηρο, μπετόν), τα μηχανήματα, θα κατανέμει σχεδιασμένα το πλούσιο επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, σε όλες τις φάσεις του έργου (μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση). Μόνο τότε θα γίνονται τα έργα με προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, θα είναι ποιοτικά και φθηνά για το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ