Μηνύματα Γορτυνίων για την απώλεια του Δημήτρη Ταλαγάνη

Η είδηση για τον χαμό του διεθνούς φήμης εικαστικού, ζωγράφου και αρχιτέκτονα Δημήτρη Ταλαγάνη σκόρπισε σε θλίψη την Αρκαδία και κυρίως την Τρίπολη, την πόλη που έζησε και αγάπησε. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης συνήλθε εκτάκτως και δια περιφοράς έβγαλε σχετικό ψήφισμα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος με μήνυμά του ανέφερε: «Ο Δημήτρης Ταλαγάνης υπήρξε για δεκαετίες ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς πρεσβευτές της Αρκαδίας και της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παρουσία του ήταν συνεχής και έντονη και σημάδεψε ανεξίτηλα  τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και μια σημαντική παρακαταθήκη, την οποία
οφείλουμε να συνεχίσουμε με σεβασμό στην μνήμη και το έργο του»

Αρκετοί πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, αλλά και απλός κόσμος εξέφρασε με μηνύματα τη θλίψη του για την απώλεια του διεθνούς φήμη Δημήτρη Ταλαγάνη. Ανάμεσα σε αυτούς και αρκετοί Γορτύνιοι.

Μεταξύ αυτών ο Νικόλης Φίλης, εκδότης της εφημερίδος “Ζάτουνα”, αναφέρθηκε στη σχέση που είχε ο αείμνηστος καλλιτέχνης με τη Ζάτουνα, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο Δημήτρης Ταλαγάνης δεν ήταν απλά ένας Αρχιτέκτονας και ζωγράφος. Υπήρξε ένας καλλιτέχνης, με μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, με έμπνευση από την Ελληνική παράδοση. Συνδέθηκε με την Ζάτουνα, γιατί υπήρξε ο Αντιπρόεδρος στο Μουσείο “Μίκη Θεοδωράκη” στην Ζάτουνα, το οποίο αυτός έστησε καλλιτεχνικά, και πολλά έργα του κοσμούσαν αυτό. Μάλιστα είχε δημιουργήσει και το χέρι του Μίκη Θεοδωράκη, σε γύψο, το οποίο είχε “δανιστεί” αλλά δεν επιστράφηκε στο φυσικό του χώρο».

Ακόμα ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης (από Παναγιά), ανέφερε: «15 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης. ” Η τέχνη ουδέν λέγει, ουδέν κρύπτει, αλλά σημαίνει..” Σήμερα, η Αρκαδία μα κι όλη η Ελλάδα αποχαιρετά ένα σημαντικό της καλλιτέχνη, τον Δημήτρη Ταλαγάνη. Ο Δημήτρης υπήρξε μεγάλος πρεσβευτής του πολιτισμού και της τέχνης στο εξωτερικό. Σημαντικός, αναγνωρισμένος μα και Αρκάς αρχιτέκτονας, ζωγράφος και γλύπτης παρέμεινε μέχρι τέλους άρρηκτα συνδεδεμένος με την τέχνη. Οραματίστηκε, ασχολήθηκε, εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε έργα υψηλού κύρους και συνέβαλε στην άνθιση του πολιτισμού στην Αρκαδική πρωτεύουσα, εντός κι εκτός Ελλάδας. Καλό ταξίδι!».

Επίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας Μιλιτιάδης Λύτρας έγραψε: «Τεράστια απώλεια. Ένας μεγάλος πνευματικός άνθρωπος έφυγε. ΠΑΝΤΑ αγαπημένος. Φωτοδότης. Αιωνία η μνήμη του. Το τεράστιο έργο του τον καθιστά πανταχού παρών».

Ο πολιτευτής Μαρίνος Ρουσιάς, από Σέρβου, ανέφερε: «Ο Δημήτρης Ταλαγάνης ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος με πολλούς τρόπους. Εξαιρετικός καλλιτέχνης και βραβευμένος αρχιτέκτονας, κατόρθωσε από νωρίς να γίνει πολίτης του κόσμου, με σημαντικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Πάντοτε, όμως, είχε την Αρκαδία στην καρδιά του και προσπάθησε να συμβάλλει στην ανάπτυξή της. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Τρίπολης με πλούσια δραστηριότητα, ενώ διοργάνωσε στην πόλη και πολλές εκθέσεις έργων του. Έπαιρνε από τον τόπο του και έδινε γενναιόδωρα στον τόπο του.  Τελευταία του έμπνευση ήταν η δημιουργία ενός μνημείου για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Ένα μνημείο για να τιμηθεί ο Αρχιστράτηγος του Γένους και μαζί του ολόκληρος ο λαός που πήρε την πρωτοβουλία για την μεγάλη ανατροπή, όπως ο ίδιος ο Δημήτρης Ταλαγάνης είχε πει. Κι είχε μιλήσει στις καρδιές των Αρκάδων που επαίνεσαν την ιδέα του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να την δει να ολοκληρώνεται. Έφυγε από κοντά μας από τον κορονοϊό και μας άφησε φτωχότερους.  Θερμά συλλυπητήρια στη οικογένεια και τους οικείους του».

Επίσης ο Σύνδεσμος των εν Αττική Λαγκαδινών αποχαιρέτησε τον γνωστό καλλιτέχνη αναφέροντας: “Ένας αγαπημένος φίλος , έφυγε πριν από λίγο απο κοντά μας. Ο Δημήτρης Ταλαγάνης, γεννημένος στην Τρίπολη το 1945, σπούδασε ως υπότροφος στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας από όπου έφυγε με δίπλωμα και Master Αρχιτεκτονικής το 1971 . Την ίδια χρονιά ξεκινά την ζωγραφική με την πρώτη του έκθεση στο Παρίσι το 1973. Από τον Αύγουστο 1974 που επιστρέφει στην Ελλάδα (απο την Γαλλία και την Ιταλία ) πραγματοποιεί πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται ως Αρχιτέκτονας . Το 1998 ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της αγαπημένης του γενέτειρας προσέφερε τεράστιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Από το 1977 μεταξοτυπία του, με θέμα το Λαγκαδινό Χτίστη , προσφορά του ίδιου προς τον Σύνδεσμο των εν Αττική Λαγκαδινών κοσμεί τα γραφεία μας.  Αγαπητέ φίλε , καλό σου ταξίδι , θα είσαι για πάντα χαραγμένος στην μνήμη μας”.

Ακόμα, οι «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής» με κείμενό τους ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Ως ευαίσθητος δέκτης κάθε δημιουργικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας, συμμετείχε στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες των Ανθέων της Πέτρας. Το 2016 στις Γιορτές της Πέτρας, παρουσίασε μνημειακή εικαστική παρέμβαση στην αυλή της εκκλησίας του Αϊ Γιώργη στα Λαγκάδια με θέμα «Εξ ερειπίων άρξασθαι» αφιερωμένη στη συμβολή των Λαγκαδινών μαστόρων στη ναοδομία της Πελοποννήσου κατά τον 19ο αιώνα.

Με δική του πρόταση προς τα Άνθη της Πέτρας και την Ένωση Τριπολιτών Αττικής διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 ειδική εκδήλωση στην ιστορική αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής προς τιμή του Θανάση Βαλτινού και Άγγελου Δεληβορριά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στους δύο Αρκάδες ακαδημαϊκούς απονεμήθηκε το μετάλλιο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» που είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος, ειδικά για την εκδήλωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Ταλαγάνης είχε φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο της συνάντησης Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και το μετάλλιο του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών».

Η πολυσχιδής προσφορά του Δημήτρη Ταλαγάνη στο πολιτισμό της χώρας μας θα παραμείνει σημείο αναφοράς και στα επόμενα χρόνια, ενώ για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του θα μείνει αξέχαστος.»