Νέο βράδυ αγωνίας στη Γορτυνία – Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις! (ανανέωση)

ΚΥΡΙΑΚΗ 09.08.2021
Ακόμη μια νύχτα μάχης και αγωνίας για πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους, καθώς ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζει στη Γορτυνία. Και αυτό γιατί ενώ το πρωί η φωτιά ήταν σε ύφεση, από το μεσημέρι και μετά υπήρχαν πολλαπλές αναζωπυρώσεις. Παρότι στο σημείο επιχειρούσαν περισσότερες δυνάμεις (εναέρια μέσα με το βασικότερο το μεγάλο ρωσικό Beriev, αλλά ακόμα και πυροσβέστες από Τσεχία και Ρουμανία) δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τη φωτιά καθώς ήταν πολύ απλωμένη.
ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:
Ενημέρωση  10:30μ.μ. Στο μεγάλο μέτωπο μετά τις Ράχες προς Κάπελη συνεχίζουν να υπάρχουν διαρκείς αναζωπυρώσεις. Οι προσπάθειες όλων συνεχίζονται.
Και στο άλλο μέτωπο όμως προς Λιβαδάκι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη καθώς η φωτιά είναι μεγάλη. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να περιοριστεί σε εκείνο το μέρος. Βίντεο από το σημείο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενημέρωση 09:15 μ.μ.: 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία, αλλά υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα:

  1. Το ένα μέτωπο σε εξέλιξη από Λιβαδάκι προς Τριποταμιά – Καπελίτσα. 
  2. Το άλλο μέτωπο που είναι στην Κάπελη. Ξεκίνησε από τη θέση Κερασούλα Κάπελης προς κατεύθυνση εσωτερικά του δάσους της Κάπελης, όπου ξεκινά μια δύσβατη και πευκόφυτη περιοχή, με μεγάλο κίνδυνο να φτάσει μέχρι τα γύρω χωριά! Η φωτιά είναι ορατή από το Βούτση και το Μοναστηράκι.

Το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο τόσο σε αυτά τα δύο μέτωπα, όσο και στις διάσπαρτες μικροεστίες σε διάφορες περιοχές π.χ. Τουμπίτσι, Δωδεκάμετρο, Χώρα, Ράχες, Νεοχώρι, που μπορούν με τον αέρα να αναζωπυρώσουν.

Ευτυχώς για την ώρα ο αέρας έχει πέσει αρκετά. Ας ευχηθούμε να αποτραπούν τα χειρότερα!

Η φωτιά όπως φαίνεται από το Βοτύσι:

Video του Γιάννη Στρίκου, που δείχνει το μεγάλο μέγεθος της φωτιά από το Πυρρή.

 

Video του Κώστα Νιτσιου από το Φαναράκι και απέναντι οι καπνοί από το.μετωπο τής φωτιάς στο Δωδεκαμετρο και στην Χώρα

Ενημέρωση 6:45 μ.μ. Συνεχίζεται η κατάσβεση με εναέρια μέσα, αλλά το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο
Ενημέρωση 4:45 μ.μ. Ξεκίνησαν οι ρίψεις με τα εναέρια μέσα προς την Κάπελη.
Ενημέρωση 4:30 μ.μ.Ο πύρινος εφιάλτης επιστρέφει στην Κάτω Γορτυνία! Στο ένα μεγάλο μέτωπο η φωτιά μεταπήδησε στην αρχή της Κάπελης (θέση Κερασούλα) και καίει ανεξέλεγκτα! Στο σημείο ξεκινά το πυκνό και δύσβατο δάσος της Κάπελης. Η φωτιά είναι ορατή από το Βούτση και το Μοναστηράκι.
Χρειάζονται επειγόντως εναέριες ενισχύσεις να αναχαιτίσουν τη φωτιά πριν επεκταθεί προς την καρδιά του δύσβατου και πυκνού δάσους, με μεγάλο κίνδυνο στα γύρω χωριά!

Η φωτιά είναι ορατή από το Βούτση (φωτό) και το Μοναστηράκι.

Ενημέρωση 03:45 Όσο περνάει η ώρα η κατάσταση δεν φαίνεται να υποχωρεί, αλλά παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Τέτοια ώρα κάθε μέρα η κατάσταση δυσκόλευε πολύ λόγω του αέρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές και νέες αναζωπυρώσεις, ενώ από την άλλη διάσπαρτες μικροεστίες προκαλούν μεγάλη ανησυχία καθώς με το φύσημα του αέρα μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν. Επικίνδυνες αναζωπυρώσεις αυτή τη στιγμή υπάρχουν και προς Νεοχώρι και Δωδεκάμετρο, Ράχες. ενώ μεγάλο είναι το μέτωπο και προς Κάπελη.

Γίνεται πραγματική μάχη! Το μέτωπο της φωτιάς δυστυχώς έχει απλωθεί σε πολλά σημεία και προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να μαζευτεί.