Οδ. Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή: «Παιδιά στη Γορτυνία ξυπνάνε από τις 5 για να πάνε στο σχολείο!»

Το πρωί στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αρκαδίας και E’ Αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την άμεση επίλυση θεμάτων μετακίνησης των μαθητών στις απομακρυσμένες -ορεινές περιοχές της χώρας. Εκεί ο ίδιος έφερε ενδεικτικά παραδείγματα από χωριά της Γορτυνίας.

Με πρώτο παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου, όπου μαθητής δημοτικού καλείται να κάνει κάθε πρωί για να πάει στο σχολείο μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων και άλλα τόσα για να γυρίσει. Οι γονείς του δε για να τον πάνε και να τον φέρουν κάνουν συνολικά με το αυτοκίνητό τους 80 χιλιόμετρα κάθε μέρα! Και το κράτος για όλα αυτά τους δίνει 200 ευρώ το χρόνο.

Το άλλο παράδειγμα που ανέφερε είναι στη Δ.Ε. Κοντοβαζαίνης, όπου και έκλεισε το Γυμνάσιο Κοντοβαζαίνης και οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να πάνε στα Τρόπαια. Έτσι κάποιο παιδί για π.χ. από το Βυδιάκι πρέπει να ξυπνήσει από τις 5 το πρωί για να φτάσει στο σχολείο του στις 8. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής ούτε ο πατέρας του δεν έκανε τόση ώρα για να φτάσει από τη Μυγδαλιά (Γλανιτσιά) μέχρι τη Δάφνη Καλαβρύτων με τα πόδια!

Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Πέτσας απάντησε ότι το θέμα της μετακίνησης των μαθητών ανήκει στην Περιφέρεια και από την πλευρά τους το Υπουργείο στηρίζει τις Περιφέρειες μέσω την κατανομής χρηματικών πόρων. Μάλιστα για το δρόμο Ελαίας-Νεοχωρίου έκανε γνωστή την απάντηση της Περιφέρειας, που απαντά ότι η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται έως τις 15.10.2021. Παράλληλα, έθεσε επιμέρους ζητήματα για τις  πυρόπληκτες περιοχές, καθώς και τους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς που υπάρχουν. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει συνολικά το θέμα της δημογραφικής εξέλιξης και της ερημοποίησης της υπαίθρου, λόγω της έλλειψης μαθητών.

Αμέσως μετά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει μια μεγαλύτερη ευαισθησία για το θέμα συνολικά. Έχουν μείνει ελάχιστα παιδιά στην Περιφέρεια και δεν θα έπρεπε να ταλαιπωρούνται έτσι. «Να δώσετε δύο -τρεις λύσεις για να πείσετε τους νέους να μείνουν στα χωριά τους, αλλιώς δεν θα μείνει κανένας εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Π.Κ.