Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση και το χωριό. Εκεί μπορείς να νοιώσει κανείς όλη τη μαγεία. Η Γορτυνία είναι ένας ιδανικός και κοντινός προορισμός! Γι’ αυτό και πλήθος επισκεπτών κατακλύζουν τις ημέρες αυτές τα χωριά της επαρχίας. Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα η κίνηση είναι ζωηρή και κορυφώνεται την Μεγάλη Πέμπτη.
Σε όλα τα χωριά της Γορτυνίας το Πάσχα γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα. Από την Κυριακή των Βαΐων και κάθε βράδυ σε όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες, για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τα Θεία Πάθη. Ξεχωριστή εμπειρία είναι να παρακολουθήσει κάποιος μια από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα από τα επιβλητικά Μοναστήρια της Γορτυνίας, όπου όλα τελούνται κατανυκτικά και σε μοναστηριακό τύπο.
Ιερά Μονή Προδρόμου
Οι προετοιμασίες για τη Λαμπρή ξεκινούν από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τα πασχαλινά αυγά με κόκκινο χρώμα και ετοιμάζουν τα πατροπαράδοτα κουλούρια και τις λαμπριάτικες κουλούρες. Σε πολλά χωριά εκείνη τη μέρα γίνεται και το ασβέστωμα των σπιτιών και των αυλών.
Την ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είναι η Κορύφωση του Θείου Δράματος. Από το πρωί οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Την ημέρα αυτή σύμφωνα με την παράδοση δεν γίνεται καμία εργασία, εντός και εκτός σπιτιού, ενώ δεν καρφώνουν τίποτα. Παράλληλα τηρείται αυστηρή νηστεία και προτιμάται έδεσμα στο οποίο ρίχνουν αρκετό ξύδι (π.χ. φακές χωρίς λάδι ή βολβοί). Τα παιδιά μαζεύουν λουλούδια και οι κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο, με φρέσκα ανοιξιάτικα λουλούδια.Ακολουθεί η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης.
Ακολουθία της Αποκαθήλωσης στη Βυτίνα
Το βράδυ τελείται η Ακολουθία των Παθών. Γύρω από τον Επιτάφιο πιστοί χωρίζονται σε ομάδες και ψέλνουν μελωδικά τα Εγκώμια («Η Ζωή εν Τάφω…», «Άξιον Εστί…», «Αι γεννεαί πάσαι..»). Μετά τα Εγκώμια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου. Ο κόσμος και τα παιδιά με τα φαναράκια τους ακολουθούν τον Επιταφίου. Στα μπαλκόνια και στα παράθυρα των σπιτιών απ’ όπου περνά ο Επιτάφιος έχουν ανάψει λιβάνι και κεριά, ενώ πιστοί ρένουν το επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα. Σε διάφορα σημεία τελείται δέηση υπέρ υγείας όλων, ενώ όταν ο Επιτάφιος περνά κοντά από Νεκροταφείο τελείται τρισάγιο για ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων.
Το ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ το πρωί ψέλνεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, που λέγεται και «Πρώτη Ανάσταση». Από νωρίς οι νοικοκυρές ξεκινούν τις προετοιμασίες για την μαγειρίτσα και το Πασχαλινό Τραπέζι. Ένας απίστευτος οργασμός και μια κινητικότητα, που προδιαθέτει όλους ευχάριστα.
Το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως. «Δεύτε Λάβετε Φως» και οι πιστοί παίρνουν το Αναστάσιμο Φως. Στη συνέχεια ο κόσμος με αναμμένες τις λαμπάδες βγαίνει έξω από την εκκλησία για να ακούσει το Ευαγγέλιο. Το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» από τα χείλη του παπά, μεταφέρει το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού και δίνει το σύνθημα για να χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες, ενώ παράλληλα αμέτρητα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό. Οι πιστοί μεταφέρουν το «Άγιο Φως» με τις λαμπάδες τους στο σπίτι και με αυτό «σταυρώνουν» το πάνω μέρος της εξώπορτας.
Την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ από το πρωί οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι φωτιές ανάβουν. Τα αρνιά δένονται στη σούβλα, ενώ τα κοκορέτσια πρώτα πρώτα αποτελούν το κέρασμα μαζί με το κρασί για όλους, που από σπίτι σε σπίτι ανταλλάσσουν τα Χρόνια Πολλά. Μετά το ψήσιμο του «οβελία» ακολουθεί ένα εορταστικό πασχαλινό τραπέζι, με γλέντι και χορό.
Το απόγευμα η Λειτουργία της Αγάπης και τα παιδάκια με τις λαμπάδες τους φτάνουν πρώτα στις εκκλησίες. Ακούγονται Αναστάσιμα τροπάρια και στη συνέχεια όλοι βγαίνουν έξω και ανταλλάσουν φιλιά αγάπης Σε πολλά χωριά μετά διοργανώνεται χορός στην πλατεία.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για πολλά ακόμα, το Πάσχα στη Γορτυνία είναι μοναδικό. Γιατί στα χωριά της Γορτυνίας έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα και γιορτάζεται αυθεντικά, διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του!
Δείτε το video από Γορτυνιακό Πάσχα Τα στιγμιότυπα από το στολισμό του Επιταφίου, τη Λειτουργία της Αποκαθήλωσης και των Αγίων Παθών είναι από τηνΚοντοβάζαινα (Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου), όπως και η συνάντηση των δύο Επιταφίων (Αγ. Δημητρίου και Αγ. Γεωργίου), που αναβίωσε ύστερα από πολλά χρόνια στο χωριό. Οι σκηνές από τη λειτουργία της Αναστάσεως είναι από το χωριό Δήμητρα Γορτυνίας (Ι. Ναός Αγίου Νικολάου).