3η ημέρα: Πύρινη κόλαση στην Κάτω Γορτυνία- Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα! (ανανεώνεται)

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ενημέρωση 09:30μ.μ. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν τρείς εστίες φωτιάς στο Δωδεκάμετρο. Υπάρχει μια μικρή ύφεση καθώς οι άνεμοι μειώθηκαν, όμως το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο και υπάρχει ο φόβος για νέες αναζωπυρώσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Λιβαδάκι.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν δέκα υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ πρόκειται να προστεθούν και άλλα δύο ή τρία. Στο έργο των πυροσβεστών συνδράμει η Περιφέρεια με ειδικό όχημα για τη διάνοιξη δρόμων, αλλά και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Γορτυνίας. Τεράστια όμως είναι η βοήθεια των κατοίκων – εθελοντών με μπουλντόζες και βυτία.

Γίνεται πραγματικά τιτάνια προσπάθεια από όλους. Όμως χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεων γιατί το μέτωπο είναι τεράστιο. Όλοι και μέσω της εφημερίδος μας απευθύνουν δραματική έκκληση.

Ο κίνδυνος παραμένει να μην επεκταθεί η φωτιά προς Σπάθαρι και ανέβει στο Υδροηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ. Για αυτό και νωρίτερα και έχει δημιουργηθεί αντιπυρηνική ζώνη με βυτιοφόρα (φωτό)

Άλλη μια βραδιά που θα είναι πολύ δύσκολη για τη Γορτυνία.

Ενημέρωση 4:45μ.μ.:  Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταφερθεί στο Δωδεκάμετρο, πάνω από την Εθνική Οδό και απειλεί να κάψει σπίτια.

Ήδη νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για όλα τα χωριά/ οικισμούς που εφάπτονται της Εθνική Οδού (Τουμπίτσι – Δωδκάμετρο – Δάφνη – Τραννή Λάκκα -Μπερτσιά – Λιβαδάκι). Οι ευπαθείς ομάδες έχουν μεταφερθεί, όμως οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν να βοηθήσουν όσο μπορούν.

Ένα μεγάλο μέτωπο έχει περάσει την Ε.Ο. προς τον ποταμό Λάδωνα και κατευθύνεται απέναντι προς τα χωριά Φαναράκι και Καστράκι.

Παράλληλα όμως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά και προς Σπάθαρι και ανέβει στο Υδροηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ. Εκεί έχει δημιουργηθεί αντιπυρηνική ζώνη με βυτιοφόρα, υδροφόρα μηχανήματα και εθελοντές.

Ο αέρας θα δείξει την κατεύθυνση της φωτιάς. Υπάρχουν όμως παντού αναζωπυρώσεις, λόγω του αλλοπρόσαλλου αέρα.

Παράλληλα, λόγω του πυκνού καπνού και των δυσμενών συνθηκών τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να κάνουν ρίψεις. Μόνο τα ελικόπτερα επιχειρούν, τα οποία παίρνουν νερό ακόμα και από τον ποταμό Λάδωνα και τη Λίμνη Λάδωνα.

Τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με τα βυτιοφόρα του Δήμου κάνουν τιτάνια μάχη να ανακόψουν τη φωτιά, αλλά και να σβήσουν εστίες που μπορούν να κάνουν νέα αναζωπύρωση. Τεράστια είναι και η συμβολή των κατοίκων και εθελοντών.

Όλοι πάντως απεγνωσμένα ζητούν να έρθουν μεγαλύτερες εναέριας ενισχύσεις.

2:30μ.μ.  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ : Σύσσωμος ο λαός της Γορτυνίας και η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Πυροσβεστική, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Γορτυνία. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπ. Πελοποννήσου κ. Αθανάσιο Κολυβήρα δυο ελικόπτερα Canadair πρόκειται να επιχειρήσουν σύντομα στην περιοχή. Μηχάνημα της Περιφέρειας συμβάλλει στη διάνοιξη δρόμων από εχθές καθώς τα μέτωπα έχουν εκδηλωθεί σε πολύ δύσβατα σημεία. Εθελοντές κάτοικοι από Τουμπίτσι, Τρόπαια και Καλλιάνι με ίδια μέσα όπως, μπουλντόζες, γκρέιτερ και βυτία συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

2:00μ.μ. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη!
Αυτή τη στιγμή η βασική εστία της φωτιάς είναι στην πίσω πλευρά της Τριποταμιάς, πάνω από το Λιβαδάκι. Τα εναέρια μέσα δυστυχώς δυσκολεύονται στις ρίψεις λόγω του καπνού. Υπάρχουν παντού αναζωπυρώσεις, λόγω του αλλοπρόσαλλου αέρα, που υπάρχει στην περιοχή.

7:30 π.μ. Το μέτωπο της φωτιάς συνεχίζει για μια ακόμα μέρα να καίει ανεξέλεγκτα στη Γορτυνία. Η φωτιά, που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι, προερχόμενη από την Νεμούτα της Ηλείας, , πέρασε μέσα από τα χωριά Ελαία, Νεοχώρι και Χώρα. Δυστυχώς κάηκαν αρκετά σπίτια στη Χώρα, ενώ στα υπόλοιπα καταγράφηκαν μικρότερες ζημιές. Αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και σε Ράχες, Τουμπίτσι και Δωδεκάμετρο και στη συνέχεια στα χωριά Καστράκι και Φαναράκι. H νύχτα ήταν πολύ δύσκολη. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς παρέμενε μεταξύ Δωδεκαμέτρου και Τουμπιτσίου. Ευτυχώς οι άνεμοι ευνόησαν και η φωτιά δεν ανέβηκε προς Σταυρί – Ζάβετη – Βούτση.

Σήμερα το πρωί 08.08  το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς παραμένει σε αχανή έκταση μεταξύ Χώρας και Ραχών. Εκεί καίει μεγάλες πευκόφυτες εκτάσεις.

Σε πρωινή μας επικοινωνία με το Δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη μας επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Από το πρωί επικοινωνεί με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των ενεργειών. Σε εξέλιξη είναι η βοήθεια των εναέριων μέσων, που ήδη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού σε επικίνδυνα σημεία, καθώς η συμβολή τους για την κατάσβεση είναι καθοριστική.

Ευτυχώς από πλευράς ανέμων η κατάσταση είναι ήπια και αυτό είναι θετικό. Όμως ο μεγάλος κίνδυνος είναι μην περάσει την Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς τα χωριά Φαναράκι, Καστράκι και Καλλιάνι και εκείθεν προς Ηραία