Αφιέρωμα στη Γορτυνία απο το “Εθνος της Κυριακής”

“Γορτυνία, Γοητευτική ορεινή Αρκαδία”

Με τον τίτλο «Γορτυνία, Γοητευτική ορεινή Αρκαδία» το Κυριακάτικο Έθνος (11-12) δημοσίευσε μεγάλο αφιέρωμα για την Γορτυνία, στο 16σέλιδο ένθετο της εφημερίδος με τίτλο «Ταξίδι». Την επιμέλεια των κειμένων είχε ο δημοσιογράφος Νίκος Κουφάκης και οι φωτογραφίες ήταν της Εύης Φραγκολιά.

Η Γορτυνία χαρακτηρίσθηκε ως «Τοπίο ορεινό, πλούσιο σε ιστορία, αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά: το ελατοδάσος του Μαινάλου, η λίμνη του Λάδωνα και το Φράγμα, το Τουθόας, ο Αλφειός, ο ορμητικός Ερύμανθος για τους έμπειρους καγιάκερ, ο Λούσιος, που στα κρύα νερά του λούστηκε ο νεογέννητος Δίας. Βυζαντινές εκκλησίες, αρχαία μνημεία, πετρόκτιστα γεφύρια και αρχοντικά χωριά με περίτεχνες βρύσες και καμπαναριά. Ο κοσμοπολιτισμός της Βυτίνας, οι πετράδες των Λαγκαδίων, οι χρυσικοί της Στεμνίτσας και το επαναστατικό μπαρούτι της Δημητσάνας.»

Η δημοσιογραφική ομάδα έκανε ένα όμορφο οδοιπορικό στην Γορτυνία και όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν στους «Τόπους του Θεού Πάνα». Αρχικά παρουσίασαν την όμορφη Στεμνίτσα, το Λαογραφικό της Μουσείο, την Σχολή Αργυροχρυσοχοΐα με την πλούσια παράδοση των χρυσικών του χωριού, τον Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου, το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και το κελί όπου συνεδρίασε η Πελοποννησιακή Γερουσία. Επόμενη στάση τους η Δημητσάνα, η μπαρουταποθήκη του Αγώνα το 1821 και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στο επιβλητικό φαράγγι του Λουσίου. Παρουσιάστηκαν οι ιστορικές Ι. Μονές της περιοχής, Προδρόμου, Φιλοσόφου, Αιμυαλών και το «Ληνό των Κολοκοτρωναίων», το όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα και η αρχαία πόλη Γόρτυνα.

Επόμενη στάση τους η Βυτίνα που την χαρακτήρισαν ως «Μαρτυρική και Κοσμοπολίτισσα», αφού αποτελεί ένα από τα διασημότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Διαβαίνοντας τα Μαγούλιανα, το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου, τη Λάστα και το παραδοσιακό καφενείο της, σταματήσανε στο Βαλτεσινίκο. Εκεί το ενδιαφέρον τους τράβηξε η τρίκλητη βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το «Παλαιομονάστηρο» με το δίδυμο ασκηταριό του Αγίου Νικολάου και της Αναλήψεως, τα εντυπωσιακά πετρόκτιστα πυργόσπιτα του χωριού, αλλά και οι χουλιάρες και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα.

Τελειώνοντας το οδοιπορικό τους αναφερόμενοι στα «Ιστορικά βουνά- Γοητευτικά Ποτάμια» επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Αν και η τουριστική υποδομή γύρω από τη λίμνη του Λάδωνα περιορίζεται κυρίως γύρω από το Βαλτεσινίκο, οι διαδρομές και η φυσική ομορφιά του τοπίου και των χωριών κοντά στη Λίμνη παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.» Περνώντας από τη Μυγδαλιά φτάσανε στο γεφύρι της Κυράς και στη Λίμνη του Λάδωνα. Επίσης έκαναν μικρή αναφορά στα Τρόπαια, στην Κοντοβάζαινα, στα Λαγκάδια, στα Λουτρά της Ηραίας και τη Ζάτουνα.

Τέλος στο ένθετο αυτό αφιέρωμα υπήρχε και συνέντευξη του Δημάρχου Γορτυνίας, Γιάννη Γιαννόπουλου, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά για την περιοχή: «Παλαιότερα είχε ακολουθηθεί ένα μοντέλο που έδινε προτεραιότητα σε κάποια χωριά ή περιοχές και αγνοούσε τα υπόλοιπα. Εμάς, αντίθετα, μας ενδιαφέρει η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών και των αξιοθέατων του Μαινάλου. Όλη η περιοχή ξεχωρίζει για την ομορφιά του φυσικού τοπίου, την αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών και των χωριών και έχει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον». Στο ένθετο παράλληλα είχε συμπεριληφθεί και καταχώρηση του Δήμου Γορτυνίας με τίτλο «Δήμος Γορτυνίας, ένας προορισμός, πολλές επιλογές», με φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου.

Το όμορφο πολυσέλιδο αυτό αφιέρωμα του Έθνους ήταν μια ευκαιρία να προβάλλει τις ομορφιές της Γορτυνίας μας πανελλαδικά και να βοηθήσει όσο το δυνατόν τον τουρισμό της επαρχίας μας, που σε αυτή τη δύσκολη εποχή το έχει περισσότερο ανάγκη.

Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην επισημάνουμε και κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από αρκετούς. Οι υπεύθυνοι του αφιερώματος από την εφημερίδα παρέλειψαν να αναφέρουν μια ολόκληρη ιστορική περιοχή! Πρόκειται για τα χωριά του τέως Δήμου Γόρτυνος, που αν και σαν Δήμος με τον νόμο Καλλικράτη ενσωματώθηκε, αδίκως βέβαια, στο Δήμο Μεγαλόπολης, συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της Γορτυνίας. Η παράλειψη αυτή για τα χωριά του Δήμου, που σίγουρα δεν θα έγινε σκόπιμα αλλά από άγνοια, ενόχλησε πολλούς από Καρύταινα, Ζώνη, Ατσίχωλο κ.α. Είναι γεγονός ότι με αφορμή και αυτό το ένθετο, πολλοί κάτοικοι των χωριών του τ. Δήμου Γόρτυνος για άλλη μια φορά μας εξέφρασαν την πικρία τους, που άθελά τους  ¨αλλαξοπίστησαν¨ και έγιναν Μεγαλοπολίτες! Όπως χαρακτηριστικά μας επισήμαναν «Εμείς είμαστε και θα συνεχίζουμε να αισθανόμαστε Γορτύνιοι!»