Αναγορεύτηκε και επίσημα Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Γορτύνιος Αθ.Μαρτίνος

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας  του Πανεπιστημίου Πειραιά αναγορεύτηκε ο μεγάλος Ευεργέτης Θανάσης Μαρτίνος από Στεμνίτσα με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατά τη συνεδρίασή της 31ης Μαρτίου 2023.

Εχθές Παρασκευή 5 Μαϊου πραγματοποιήθηκε και η τελετή ανακήρυξής τους. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Πειραιά, Γλυφάδας και Σπάρτης, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου, υφυπουργών, βουλευτών, καθώς και πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων της ναυτιλιακής κοινότητας και πλήθους κόσμου από την ακαδημαϊκή, επιχειρηματική και φοιτητική κοινότητα, το Πανεπιστήμιο Πειραιά τίμησε, με την ανώτατη διάκριση που θα μπορούσε να απονείμει, τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο.


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης χαρακτήρισε τον Θανάση Μαρτίνο ως ηγετική μορφή της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο και ως άνθρωπο πρότυπο. «Το Πανεπιστήμιο Πειραιά τιμά έναν άνθρωπο ο οποίος είναι πρότυπο επιχειρηματικό, δημιουργίας και κοινωνικής προσφοράς.»

Από την πλευρά του ο Θανάσης Μαρτίνος εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για την αναγόρευσή του ως Επίτιμο Διδάκτορα.

Ο Θανάσης Μαρτίνος έκανε ειδική αναφορά στην πορεία της οικογένειας συνολικά στη ναυτιλία:

«Ασχολούμαι με την διαχείριση πλοίων περίπου 55 έτη. Ιδρύσαμε την οικογενειακή επιχείρηση Thenamaris στον Πειραιά το 1971. Το 1990 απεχώρησα από την οικογενειακή επιχείρηση με συναινετικό τρόπο και ίδρυσα την προσωπική ναυτιλιακή εταιρεία Eastern Mediterranean Maritime.

Σήμερα δραστηριοποιούμεθα στον χώρο της ναυτιλίας, τα τρία αδέλφια, μαζί με τον Ντίνο και τον Ανδρέα, τα αγόρια της αδελφής μου, οικογένεια Κοροπούλη, με την εταιρεία Astra Maritime και ο ανηψιός μου Ιωάννης, γιος του Ντίνου Μαρτίνου, ο οποίος διευθύνει την πρωτοποριακή εταιρεία Signal που είναι εταιρεία έρευνας και εκμετάλλευσης λογισμικών συστημάτων που αφορούν τις ναυλώσεις πλοίων και διαχειρίζεται ένα pool δεξαμενοπλοίων, στο οποίο μεταξύ άλλων μετέχει και η Shell».

Όπως υπογράμμισε, «η ιδιαίτερη αυτή αναφορά του, στον ανιψιό του έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσω αυτής της δραστηριότητάς του απασχολεί τουλάχιστον 100 νέους επιστήμονες , κυρίως “κομπιουτερίστες”, με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του brain drain, που προβληματίζει τη χώρα μας» και συμπλήρωσε:

«Την Thenamaris διευθύνει πλέον ο έτερος ανιψιός Νικόλας Κωνσταντίνου Μαρτίνος και την Minerva ο ανηψιός μου, Ανδρέας Μαρτίνος του Ανδρέα. Και οι δύο με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Οι πέντε ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας διαχειρίζονται περίπου 290 πλοία και απασχολούν γύρω στα 1.000 στελέχη στα γραφεία που έχουν στη Γλυφάδα, στη Βούλα και στο Καβούρι».


πηγή φωτογραφιών: Ναυτικά Χρονικά