Απόκριες

genikh

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ

Οι Απόκριες είναι μια γιορτή για όλες τις ηλικίες. Σε πολλά χωριά της Γορτυνίας πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις, που συνδυάζουν αρμονικά τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα με σύγχρονες ιδέες, γεφυρώνοντας το χτες και το σήμερα.

Οι μασκαράδες που περιφέρονται στα χωριά, το κρασί και τα κεράσματα, το κάψιμο του Μακαρονά στη Δημητσάνα, το ίδρωμα των αυγών στα Λαγκάδια, οι παρελάσεις με τα άρματα, τα γλέντια (πολλά από τα οποία είναι αυθόρμητα και αυτοσχέδια) και κυρίως η χαρούμενη διάθεση και η συμμετοχή στα δρώμενα, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών.

Και βέβαια ένα μεγάλο έθιμο που αναβιώνει ακόμα και σήμερα σε πολλά χωριά της Γορτυνίας είναι και οι «ΜΠΟΥΛΕΣ». Πρόκειται για άτομα μασκαρεμένα, συνήθως ντυμένα με πρόχειρα ρούχα και με καλυμμένα πρόσωπα, που τριγυρνούν στο χωριό και πειράζουν τον κόσμο, χωρίς όμως να μιλάνε, προκειμένου βέβαια να μην αναγνωριστούν από τη φωνή!

Η εορταστική ατμόσφαιρα προσελκύει τους κατοίκους, τα παιδιά, αλλά και πολλούς επισκέπτες. Οι εκδηλώσεις των Αποκριών ολοκληρώνονται με τη σαρακοστιανή γιορτή. Σε πολλά χωριά οι Σύλλογοί τους διοργανώνουν γλέντι την Καθαρά Δευτέρα, με λαγάνες, παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο κρασί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

ΛΑΓΚΑΔΙΑ: Στα Λαγκάδια ο Σύλλογος Νέων Λαγκαδινών «ΔΡΑΣΙΣ» έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια να δίνει μια ιδιαίτερη νότα στο χωριό την περίοδο των Αποκρεών.  Από το 2007 πραγματοποιεί το Λαγκαδινό Καρναβάλι, ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ, που περιλαμβάνει μουσικές γιορτές, παραστατικές τέχνες, αναβίωση εθίμων και φυσικά τη γνήσια Αρκαδική καρναβαλική παρέλαση.  Η καρναβαλική πομπή είναι εμπνευσμένη από τους Αρκαδικούς μύθους. Ενσαρκώνει τα όντα του Μαινάλου. Κεντρικό πρόσωπο ο θεός Πάνας. Μαζί του χορεύουν Νύμφες, Ξωτικά και Καλικάτζαροι. Οι Βάκχοι με το Διόνυσο κερνάνε το κρασί, οι Μάγοι και οι Μάγισσες φτιάχνουν το μαγικό ζωμό και οι Αμαζόνες περιφρουρούν την εκστατική πομπή που καταλήγει στο κάψιμο του Βασιλιά Τράγου.

ΒΥΤΙΝΑ: Κάθε χρόνο η Βυτίνα συγκεντρώνει πολύ κόσμο την περίοδο των Αποκριών. Τα παλαιότερα χρόνια οι καρναβαλιστές επισκέπτονταν τα καταστήματα τις βραδινές ώρες και μοίραζαν παραδοσιακούς κουραμπιέδες στους επισκέπτες και σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τους να διασκεδάσουν μαζί τους. Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, όπου στήνονταν ένα ολόκληρο σκηνικό με μουσική, χορό και άφθονο τσίπουρο. Έθιμο του χωριού παλαιά ήταν την Κυριακή να πραγματοποιείται ο Γάμος της Χρονιάς, με την νύφη και το γαμπρό να κάνουν βόλτες στα σοκάκια. Οι γιορτές αυτές πλέον βασίζονται κυρίως στην εθελοντική πρωτοβουλία των Βυτιναίων, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση ιδιωτών και επαγγελματιών της περιοχής.

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ: Και η Δημητσάνα αποτελεί πόλο έλξης την περίοδο των Αποκριών. Την Κυριακή της Αποκριάς μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται από νωρίς στους δρόμους, όπου πραγματοποιείται η Παρέλαση των Καρναβαλιστών. Ιδιαίτερο τόνο όμως δίνει η αναβίωση ενός παλαιού εθίμου. Πρόκειται για το «Κάψιμο του Μακαρονά». Σύμφωνα με αυτό, ο Μακαρονάς, που είναι γεμισμένος με Δημητσανίτικο μπαρούτι, προηγείται της παρελάσεως καθισμένος πάνω σε ένα γαϊδαρο. Στην συνέχεια κρεμιέται στην πλατεία, όπου και καίγεται με κρότους και λάμψη. Μετά το πέρας της Παρέλασης ακολουθεί ξέφρενο γλέντι στην κεντρική πλατεία, με διασκέδαση και χορούς. Κινητήρια δύναμη των εκδηλώσεων είναι το Τοπικό Συμβούλιο, με τη βοήθεια των επαγγελματιών της περιοχής και των Δημητσανιτών.

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: Η έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων του νέου Καλλικρατικού Δήμου Μεγαλόπολης, πραγματοποιείται στην ιστορική Καρύταινα και συνεχίζει σε όλα τα χωριά του Δήμου. Τα παλαιότερα χρόνια από την Καρύταινα ξεκινούσε η αναβίωση του «Παραδοσιακού Γάμου». Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούσε το μεσημέρι η ετοιμασία του γαμπρού και της νύφης και η συνέχεια στη Μεγαλόπολη. Εκεί μετά από μια περιοδεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης,ακολουθούσε χορός.

ΤΡΟΠΑΙΑ: Στα Τρόπαια οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της αποκριάς ξεκινούν από νωρίς. Τα παιδιά όλη την τελευταία εβδομάδα ντύνονται αποκριάτικα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα, δημιουργώντας ευχάριστο κλίμα. Παλαιότερα πραγματοποιούταν μεγάλη Παρέλαση την Κυριακή της Αποκριάς, όπου μαγνήτιζε τα βλέμματα όλων.Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται αναβίωση εθίμων, «λιώσιμο γουρουνιού», παρασκευή τηγανίδων, κεράσματα, μεταμφιέσεις και λαϊκό γλέντι.

ΧΩΡΑ: Στους ρυθμούς του Καρναβαλιού κινείται και το χωριό Χώρα. Ξεχωριστή σημασία δίνει εκεί η «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ». Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας. Πραγματοποιείται στο χώρο του σχολείου το Σάββατο, μια ημέρα πριν από την Κυριακή της Αποκριάς και προσελκύει πολύ κόσμο. Προσφέρονται δωρεάν τσιγαρίδες, πολλά εδέσματα και άφθονο μυρωδάτο κρασί. Ακολουθεί γλέντι μέχρι τα ξημερώματα.

Επίσης και σε πολλά ακόμα χωριά της Γορτυνίας πραγματοποιούνται αποκριάτικες εκδηλώσεις με την πρωτοβουλία πολιτιστικών συλλόγων, επαγγελματικών φορέω, συλλόγων γονέων και άλλων φορέων.