Διαλεκτά Γορτυνιακά προϊόντα!

meli elatis

με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)

Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει πολλά αγροτικά προϊόντα ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η Γορτυνία δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χώρο των αγροτικών προϊόντων μιας και το ιδιαίτερο κλίμα βοηθάει στο να παραχθούν άριστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Παρακάτω παρατίθενται δύο σπουδαία αγροτικά προϊόντα σύμβολα της αγροτικής Ελλάδας, τα οποία παράγονται στη Γορτυνία.

  • ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ ΒΑΝΙΛΙΑ ΠΟΠ

meli elatisΤο μέλι ελάτης Μαινάλου Βανίλια είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι μοναδικό σε όλον τον κόσμο και παράγεται μόνον από το μαύρο έλατο του Μαινάλου και έχει αντιοξειδωτική δράση. Το μέλι ελάτης Μαινάλου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα καλή γεύση και ένα εξαιρετικό ανοιχτό χρώμα. Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη (κάτω από 30%) ποτέ δεν κρυσταλλώνει, ακόμη και μετά από χρόνια. Η γεύση του θυμίζει καραμέλα ή βανίλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ο χαρακτηρισμός του σαν ΠΟΠ καταχωρήθηκε από την ΕΕ το 1996 (L 163/2.7.1996) και αποτελείται βάσει της αναγνώρισης του σαν ΠΟΠ από τουλάχιστον 80% μέλι ελάτου και μέχρι 20% μέλι ανθέων αποκλειστικά από άνθη της περιοχής. Παράγεται από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το μέλι αυτό δεν συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγει ένα έντομο (Physokermes hemicryphus) στον κορμό του μαύρου ελάτου. Έχει λιγότερη υγρασία από όλα τα υπόλοιπα μέλια για αυτό και δεν αναπτύσσονται εύκολα οι μικροοργανισμοί και θεωρείται από τα πιο ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία προϊόντα.

  • ΦΕΤΑfeta

Επιτραπέζιο λευκό τυρί που διατηρείται εντός άλμης και παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με αίγειο γάλα. Το αίγειο δεν πρέπει υπερβαίνει το 30% κ.β. Μέγιστη υγρασία 56% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 43%. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η χρήση συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών στο τυρί και στην άλμη.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μετά την πήξη του γάλακτος το τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια για φυσική στράγγιση χωρίς πίεση, στη διάρκεια της οποίας και αφού στερεοποιηθεί το τυρόπηγμα υποβάλλεται σε ξηρό επιφανειακό αλάτισμα. Στο στάδιο αυτό αναπτύσσεται η επιθυμητή μικροχλωρίδα στην επιφάνεια του τυροπήγματος. Ακολουθείται τοποθέτηση σε ξύλινους ή μεταλλικούς υποδοχείς και προσθήκη άλμης. Οι υποδοχείς μεταφέρονται αρχικά σε θαλάμους ωρίμανσης, θερμοκρασίας μέχρι 18 βαθμούς και σχετικής υγρασίας τουλάχιστον 85%, μέχρι 15 μέρες. Η ωρίμανση συνεχίζεται σε άλλους θαλάμους με θερμοκρασία 2-4 βαθμούς και σχετική υγρασία 85%, μέχρι συμπλήρωσης συνολικού χρόνου ωρίμανσης 2 μηνών. Απαγορεύεται η ανασυσκευασία των τυριών σε πλαστικά δοχεία πρίν το πέρας των 2 μηνών ( Η ωρίμανση της φέτας πρέπει να γίνει η σε ξύλινους η μεταλλικούς υποδοχείς)

Περιοχές παραγωγής φέτας θεωρούνται οι: Πελοπόννησος, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, και η νήσος Λέσβος (Μυτιλήνη)

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

4Πέραν όμως των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ στην Γορτυνία παράγονται πλήθος παραδοσιακών τοπικών προϊόντων όπως τα παραδοσιακά ζυμαρικά τραχανάς και χυλοπίτες, καθώς επίσης και εξαιρετικά παραδοσιακά ποτά όπως κρασί και τσίπουρο. Επίσης ο γαστρονομικός χρυσός της Ελλάδας, το ελαιόλαδο δεν θα μπορούσε να λείπει από την Γορτυνία και για το λόγο αυτό φροντίζουν τα διάφορα ελαιουργεία της περιοχής τα οποία παράγουν άριστης ποιότητας ελαιόλαδο.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε τα τοπικά γλυκά κουταλιού (σύκο, δαμάσκηνο κυδώνια κ.α) τα οποία παράγονται και σε οικιακό αλλά και σε βιοτεχνικό επίπεδο και προσφέρονται απλόχερα σαν καλωσόρισμα στους καλεσμένους από τους φιλόξενους Γορτύνιους 

Γκιώνης Νίκος από Ψάρι Ηραίας

Τεχνολόγος Τροφίμων

MSc- Εγκεκριμένος Εκπαιδευτής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)