Editorial: Από την ερήμωση στην αναζωογόνηση!

editorial penny

* Editorial εφημερίδος “Γορτυνία” μηνός Φεβρουαρίου 2024

Πρόσφατα επισκέφθηκα ένα μικρό χωριό, την Άνω Χώρα Ναυπακτίας. Όπως πληροφορήθηκα, το χωριό τη δεκαετία του ’80 είχε πάρει την πορεία της πλήρης εγκατάλειψης, με τις γενιές να φεύγουν και τα σπίτια να ερημώνουν. Ένας μετανάστης από την Αμερική, βλέποντας το αγαπημένο του χωριό σιγά-σιγά να σβήνει, θέλησε να γυρίσει πίσω και να κάνει ότι περνούσε από το χέρι του για να ανακόψει αυτή τη φθίνουσα πορεία. Τότε όλο το χωριό πραγματικά κινητοποιήθηκε για να βρεθεί οικόπεδο και να φτιαχτεί ένα μικρό ξενοδοχείο στην άκρη του χωριού, όπου δεν υπήρχε καν άσφαλτος και ρεύμα!

Το όραμα άρχισε να υλοποιείται και ακολούθως δημιουργήθηκαν και άλλες ανάγκες, όπως το που θα φάνε οι επισκέπτες, καθώς δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα σε απόσταση μίας ώρας! Το μικρό ξενοδοχείο σύντομα επεκτάθηκε και από 8 δωμάτια έφτασε τα 40, ενώ άρχισαν να λειτουργούν μια-δύο ταβέρνες και ένα καφενείο. Και έτσι το μικρό χωριό που, άγνωστο μέχρι τότε, έγινε γνωστό και από ένα μικρό ξενοδοχείο, δημιουργήθηκαν και άλλα
μικρότερα ξενοδοχεία ή ξενώνες στην περιοχή.

Κάπως έτσι η Ορεινή Ναυπακτία έγινε ένας δημοφιλής ορεινός προορισμός. Μάλιστα η Άνω Χώρα συγκεντρώνει επισκέπτες όλο το χρόνο. Κι αυτό γιατί το ξενοδοχείο διοργανώνει όλους τους μήνες πλήθος θεματικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο τη φύση, όπως πεζοπορίες, μανιταρομαζέματα, συναυλίες μέσα στο καστανοδάσος μέχρι και εβδομάδες γυμναστικής! Μάλιστα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών, για αυτό και το προτιμούν και πολλές οικογένειες. Με λίγα λόγια το χωριό, αλλά και τα γύρω μικρότερα, πραγματικά ζωντάνεψαν!

Η Άνω Χώρα, λοιπόν, απέδειξε πως μπορεί κάποιος να μετατρέψει ένα εντελώς ερειπωμένο χωριό σε σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη περιοχή! Μια περιοχή που πέραν από τη
φυσική ομορφιά δεν διαθέτει κανένα άλλο ιδιαίτερο και ξακουστό σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος, συγκριτικά με τη Γορτυνία όπου μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη Λίμνη Λάδωνα, το Λούσιο, τα ιστορικά Μοναστήρια , ιστορικά αξιοθέατα κ.α.

Πολλά χωριά της Κάτω Γορτυνίας, που αρχίζουν να ερημώνουν, θα μπορούσαν πραγματικά να αναγεννηθούν. Τώρα μάλιστα που έχουν βγει πολλά προγράμματα από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για την ενίσχυση ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» στην Αρκαδία.

Παράλληλα, με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε πρόσφατα τις προτάσεις του Δημάρχου Γορτυνίας που εστιάζονται στη αντιμετώπιση της δημογραφικής κατάρρευσης της Γορτυνίας. Ευχόμαστε λοιπόν όλα αυτά να προχωρήσουν και στην πράξη και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ζήσουν στη Γορτυνία. Παράλληλα, να ενισχυθούν οι υποδομές για να υπάρξει και μια γενικότερη ανάκαμψη, με λύση στα κυρίαρχα προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τη Γορτυνία, όπως την ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Τρίπολη – Βυτίνα -Αρχαία Ολυμπία με παράκαμψη των Λαγκαδίων, αλλά και την περιβόητη αξιοποίηση της Λίμνη Λάδωνα. Ολοκληρωμένο σχέδιο και τόλμη χρειάζονται για την ανάκαμψη της Γορτυνίας μας.

Πέννυ Καλύβα

Νομικός – Πολιτικός Επιστήμονας (MSc)