**Editorial εφημερίδος “Γορτυνία” μηνός Ιανουαρίου 2023
Σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό για τις εορτές αναδείχθηκε και φέτος η Γορτυνία μας, με τα ορεινά χωριά να έχουν την τιμητική τους! Πόλος έλξης για άλλη μια φορά τα αμιγώς τουριστικά χωριά, όπως Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, Ελληνικό, Βαλτεσινίκο, Μαγούλιανα και Καρύταινα. Σε αυτά η πληρότητα έφτασε το 90-100%, ενώ πολλά ήταν και τα σπίτια που ενοικιάστηκαν μέσω Airbnb. Ξέχωρα όμως από αυτό, λόγω του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της περιοχής, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν μονοήμερη επίσκεψη, κυρίως από την Αθήνα αλλά και όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου.
Το αποτέλεσμα ήταν να είναι ασφυκτικά γεμάτα όλες τις ώρες τα καφέ και οι ταβέρνες, σε σημείο που να μην μπορούν να εξυπηρετούν τον κόσμο και να τον διώχνουν. Αυτή είναι η εικόνα των τουριστικών χωριών, που όπως παρατηρείται και σε άλλα τριήμερα, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών.
Το σκηνικό βέβαια ήταν εντελώς διαφορετικό στην Κάτω Γορτυνία! Άλλος κόσμος κυριολεκτικά, αφού ελλείψει του τουριστικού μοντέλου αναπτύσσεται σε άλλους ρυθμούς. Λίγα σπίτια άνοιξαν από συμπατριώτες για τις γιορτές. Η εικόνα της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης είναι παντού και αν δεν αλλάξει κάτι, δυστυχώς δεν φαίνεται κάποια προοπτική ανάπτυξης. Και όμως είναι θλιβερό την ίδια στιγμή που σφύζουν από κόσμο τα τουριστικά χωριά, να μην υπάρχουν εναλλακτικές στους τουρίστες να επισκεφθούν τη Λίμνη Λάδωνα με τα κοντινά γραφικά χωριά, τα Μοναστήρια και τους άλλους ανεξερεύνητους προορισμούς!
Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης του Δήμου στη βάση όμως δύο εντελώς διαφορετικών περιοχών, οι οποίες έχουν διαφορετικές ελλείψεις και ανάγκες.
Από τη μία, λοιπόν, άλλα είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η «τουριστική» Γορτυνία, όπως:
- Η επίλυση του κυκλοφοριακού και του πάρκινγκ,
- Διαπλατύνσεις στροφών, δρόμοι προς τις Ιερές Μονές για την ανάδειξη του Θρησκευτικού τουρισμού
- Δημιουργία ενός τουριστικού “brand”, όπως το Χωριό των Ξωτικών τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα
- Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως περιπατητικού τουρισμού, γαστρονομικού και αγροτουριστικού
Από την άλλη στην Κάτω Γορτυνία τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν προχωρήσουν επιτέλους κάποια έργα ζωτικής σημασίας που δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια, όπως:
- Η ολοκλήρωση της Ε.Ο. Τρίπολης – Βυτίνας – Αρχ. Ολυμπίας με παράκαμψη Λαγκαδίων και Σταυροδρομίου,
- Η κατασκευή νέας γέφυρας Ερυμάνθου στα όρια με Ηλεία,
- Διαπλατύνσεις στροφών επαρχιακού δρόμου,
Και βέβαια η περιβόητη «Ανάπτυξη της Λίμνης του Λάδωνα», η οποία όμως για να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα επέλθει μόνο με κάποια παραλίμνια έργα ανάπλασης! Προϋποθέτει πρωτίστως κάποια σοβαρά έργα οδοποιίας, που αφορούν την διαπλάτυνση του περιφερειακού δρόμου Δάφνης Καλαβρύτων – Πουρναριά- Φράγμα Λάδωνα-Τρόπαια, με τις παρακάμψεις Πουρναριάς και Μουριάς (σημειωτέον ότι οι μελέτες είναι έτοιμες) καθώς και του δρόμου Πουρναριάς-Κυράς Γεφύρι. Χωρίς αυτές είναι αδύνατη η διέλευση τουριστικών λεωφορείων!
Στη λίστα των προβλημάτων βέβαια προστίθενται και άλλα σοβαρά και διαχρονικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία, την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας και του αγροτικού τομέα μέσω κινήτρων κ.α.
Στη Γορτυνία μας αξίζει κάτι καλύτερο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση σε λίγα χρόνια θα μιλάμε μόνο για τα 7-8 «τουριστικά χωριά» της Γορτυνίας, ενώ από τα υπόλοιπα 130 περίπου θα μετράμε τα χωριά «φαντάσματα» που θα έχουν μείνει ακατοίκητα. Και τότε δυστυχώς θα είναι αργά…
Πέννυ Καλύβα
Νομικός – Πολιτικός Επιστήμονας (MSc)
Γίνε συνδρομητής στην έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση της εφ. “Γορτυνίας”: