Γ.Νικολάου: «Απροστάτευτη και απομονωμένη παραμένει η Γορτυνία»

Δελτίο Τύπου

Με δύο σημαντικές παρεμβάσεις συνοδεύτηκε η πρώτη τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου ( Π.Ε. Αρκαδίας ) κ. Γιάννη Νικολάου εκπροσωπώντας την παράταξη «Αφετηρία Ζωής» του Δημήτρη Κουτσούλη στην 1η τακτική συνεδρίαση του Οργάνου για το έτος 2024 που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29/1/2024.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Νικολάου παίρνοντας το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της τραγικής κατάστασης των αγροτών προτείνοντας στο Σώμα ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί διεξοδικά το αγροτικό ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα των συνεχών κατολισθήσεων που παρατηρείται στην περιοχή των Λαγκαδίων και η οποία εκτός από τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων “κόβει” τη Γορτυνία “στα δύο” αποκόπτοντας τη συγκοινωνία όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των ειδικών οχημάτων ( ασθενοφόρα, πυροσβεστική κλπ ) δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση για ολόκληρη την περιοχή της Γορτυνίας.

« Κάποτε είχατε πει ότι η Γορτυνία δεν έχει ανάγκη από προστάτες αλλά η διαπίστωση σήμερα είναι ότι η Γορτυνία παραμένει απροστάτευτη και απομονωμένη» είπε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΠΕ.ΣΥ κ. Μανώλη Σκαντζό ο Περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Γιάννης Νικολάου, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της “Αφετηρίας Ζωής” κ. Γιάννη Νικολάου ακολουθεί παρακάτω:

« Σχετικά με το θέμα που συζητάμε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών για τα προβλήματα που τους απασχολούν, θεωρούμε ότι το αγροτικό ζήτημα πρέπει να το δούμε άμεσα καθότι ταλανίζει τους αγρότες σε όλη την Πελοπόννησο, η ακρίβεια έχει κατακερματίσει το εισόδημα τους και ζητάμε να το δείτε σοβαρά και να είναι το πρώτο θέμα που θα ασχοληθούμε στο επόμενό μας συμβούλιο.

Στην προηγούμενη κατεπείγουσα συνεδρίαση μας, δεν ήταν εφικτό να θέσουμε θέματα προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω της φύσεως αυτής της συνεδρίασης.

Σήμερα θα ήθελα να θέσω προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης ένα θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Γορτυνίας.

Ενός τόπου που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις, της προηγούμενης περιφερειακής Διοίκησης, δεν χρειάζεται «κανέναν προστάτη».

Δεν χρειάζονται κανέναν προστάτη λοιπόν οι Γορτυνιοι, αλλά κάθε μέρα νιώθουν απροστάτευτοι! Νιώθουν απροστάτευτοι, ανασφαλείς και πολλά αλλά επίθετα που έχουν μπροστά το στερητικό «άλφα» γιατί μέσα στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του 2024 έκλεισε τρεις φορές από κατολίσθηση η εθνική οδός Τρίπολης -Πύργου μεταξύ Λαγκαδιών και Λευκοχωριου.

Ενός δρόμου που η ανάγκη ακώλυτης διέλευσης είναι ζωτικής σημασίας γιατί από εκεί θα περάσει το ασθενοφόρο από Δημητσάνα για να πάει να πάρει κάποιον που είναι σε κίνδυνο η ζωή του στο Λευκοχωρι, από εκεί θα περάσει το ασθενοφόρο για να μεταφέρει από τα Τρόπαια κάποιον που κινδυνεύει η ζωή του στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και από εκεί θα περάσει το Πυροσβεστικό Όχημα από την Βυτίνα για να μεταβεί άμεσα στο Νιοχώρι για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση.

Ενός δρόμου όπου από εκεί θα περάσουν το πρωί τα παιδιά μας για να πάνε σχολείο, οι άνθρωποι της αγροτιάς και της οικοδομής για να πάνε στη δουλειά τους αλλά και οι επισκέπτες των όμορφων χωριών της Γορτυνίας!

Και εάν ο δρόμος δεν είναι κλειστός από κατολίσθηση και πάλι καρδιοχτυπούν όλοι οι παραπάνω που ανέφερα μήπως τυχόν ξεκολλήσει κανένας βράχος και συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε…

Να αναφέρω εδώ ότι, δεν έχουν περάσει ούτε εννέα μήνες, όπου η προηγούμενη περιφερειακή αρχή διατεινόταν ότι έδρασαν αμεσότατα και ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με μια σειρά έργων! Στα λόγια.. γιατί στην πράξη το πρόβλημα παραμένει.. και δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους της πολύπαθης Γορτυνίας.

Πρόσφατα βέβαια, τοποθετήθηκαν στην διαδρομή μεγάλες πληροφοριακές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που μας θυμίζουν να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, των οποίων την χρησιμότητα δεν αμφισβητώ εάν και εφόσον διασυνδεθούν με ένα διαδραστικό κέντρο παρακολούθησης και άμεσης επέμβασης, γιατί με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα είναι μόνο για να μας στέλνουν αποχαιρετιστήρια μηνύματα! Αντί αυτών των πινακίδων θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί συρματοκιβώτια στα σημεία που παρουσιάζουν κινδύνους καταπτώσεων…

Κατόπιν των ανωτέρω αναφερόμενων, προτείνω να συζητηθεί το θέμα σήμερα εκτός ημερήσιας διάταξης λόγω της σοβαρότητας αυτού και να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την άρση της επικινδυνότητας του φαινομένου των καταπτώσεων-κατολισθήσεων ή σε ποιες ενέργειες θα προβείτε;
  2. Έχει γίνει σχετική αυτοψία κατά μήκος της εθνικής οδού ή/και των λοιπών βοηθητικών οδών αυτής προκειμένου εντοπιστούν τέτοια σημεία ώστε να δράσετε έγκαιρα για να προληφθούν τέτοια φαινόμενα;
  3. Υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα για την πρόληψη των φαινομένων αυτών καθώς και για την αποκατάσταση των φθορών από την τελευταίες καταπτώσεις-κατολισθήσεις; »

 

Γιάννης Νικολάου

Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου