Κατά την επίσκεψή του στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, επισκέφτηκε το ΤΕΠ, τις κλινικές, τις διοικητικές υπηρεσίες, την τεχνική υπηρεσία κ.α., συναντήθηκε με τους διοικητή, υπηρεσιακούς παράγοντες, το σωματείο των εργαζομένων, ενημερώθηκε και συζήτησε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του :
Η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Βάσει αυτής της αρχής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί τον αναντικατάστατο πυλώνα της δημόσιας υγείας. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά το γεγονός, ότι βρέθηκε και βρίσκεται στο στόχαστρο της «μνημονιακής» καταιγίδας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ.
Η κυβέρνησή της, παρά τα μεγάλα λόγια και τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποσκοπεί στην ακύρωση του ΕΣΥ και στην παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου.
Το προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρόγραμμα για το νέο ΕΣΥ επιδιώκει την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσω μιάς ολοκληρωμένης παρέμβασης, η οποία θα περιλαμβάνει την αύξηση των δημόσιων δαπανών (για την υγεία), τη μονιμοποίηση του συνόλου του προσωπικού που έδωσε τη μάχη κατά της πανδημίας, μεταξύ των οποίων και των εργαζομένων στον καθαρισμό και στη σίτιση που η κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει βορά στους εργολάβους, τις προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και του άλλου προσωπικού, την κατοχύρωση της αυτόνομης λειτουργίας και την ενίσχυση των ΤΕΠ, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση του υγειονομικού, ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και του άλλου προσωπικού, την ένταξή του στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, την ενισχυμένη υγειονομική φροντίδα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την ελληνική περιφέρεια κ.α.
Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, που έχει σοβαρές ελλείψεις ως προς τη λειτουργία πολλών κλινικών και του ΤΕΠ χρειάζεται επείγουσα και ισχυρή ενίσχυση, αφού ελλείπουν η μόνιμη στελέχωσή του σε κρίσιμες ειδικότητες ιατρών – εμβληματική είναι η περίπτωση των ακτινολόγων, αφού είναι γνωστό ότι νοσοκομείο χωρίς επαρκή αριθμό ακτινολόγων δεν μπορεί να λειτουργήσει ή μάλλον δεν είναι νοσοκομείο !!!, η χειρουργική κλινική χρειάζεται επειγόντως ανανέωση, η παιδοψυχιατρική κλινική δεν λειτουργεί, παρά μόνον ως «εξωτερικό ιατρείο» και με μεγάλες αναμονές, λόγω έλλειψης ιατρών κλπ – και σε μόνιμο παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Εξάλλου είναι αναγκαία. η δημιουργία υποδομών στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώστε να αποκτήσει ισχυρή διασύνδεση με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Όπως επίσης αναγκαία είναι και η ανασύνταξη, η επείγουσα διοικητική αναδιάρθρωση και, ο εμπλουτισμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των ΤΟΜΥ και των ΚΥ, και του ΕΚΑΒ, ώστε να μπορούν να επιτελούν την αποστολή τους.
Μέχρι τώρα, ο επαγγελματισμός και η αυταπάρνηση, το «φιλότιμο» των ιατρών, του νοσηλευτικού, του παραϊατρικού αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού «έχουν κρατήσει όρθιο» το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Όμως, χρειάζεται επειγόντως αναδιάταξη και ισχυρή ενίσχυση, στο πλαίσιο μιάς άλλης πολιτικής, η οποία να αποτρέψει την κατάρρευσή του (και εν γένει των δημόσιων δομών υγείας) και να ανοίξει το δρόμο για ένα σύστημα (υγείας) που να υπηρετεί τον άνθρωπο.