ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ Α΄ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ (ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ)
Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάζεται κάθε χρόνο στα μέσα Ιουνίου η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα (παλαιά ονομασία Υψούς). Πρόκειται για την επέτειο που ανέδειξε τη Στεμνίτσα 1η πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους για λίγες ημέρες, μετά τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς. Η Υψούς υπήρξε πρωτεύουσα της Ελλάδος, από τις 27 Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου 1821. Κέντρο των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα αποτελεί το Ιστορικό Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου σώζονται τα κελιά, που συνεδρίαζε η τότε Κυβέρνηση, η Α΄ Πελοποννησιακή Γερουσία.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (ΠΑΛΟΥΜΠΑ & ΑΓΙΟΝΕΡΙ)
Στα χωριά Παλούμπα και Αγιονέρι, πραγματοποιείται κάθε χρόνο μεγάλη εκδήλωση μνήμης για τους Ηραιάτες Αγωνιστές που κήρυξαν την Επανάσταση στις 20 Μαρτίου του 1821 στην Ηραία. Τότε οι Γορτύνιοι Αγωνιστές υπό την αρχηγία του στρατηγού Δημήτρη Πλαπούτα και του αδελφού του Γεωργάκη Πλαπούτα, αφού έψαλαν δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στου Παλούμπα, διακήρυξαν την επανάσταση στο «Αλώνι του Καλλιντέρι» στου Μπέτσι (Αγιονέρι), αποφασίζοντας να αγωνιστούν για την Υπόθεση της Ελευθερίας των Ελλήνων.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΘΑΝΑΤΩΝ (ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ)
Κάθε χρόνο στα μέσα του Αυγούστου η Αδελφότητα Ζυγοβιστινών «Η Μεταμόρφωση» πραγματοποιεί εκδήλωση στο μνημείο των «Αθανάτων Ζυγοβιστινών». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκινά με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Αθανάτων. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο μνημείο, σε σχήμα ανοιγμένου βιβλίου, που είναι αφιερωμένο στους 200 «Αθάνατους» Ζυγοβιστινούς, οι οποίοι αποτελούσαν σωματοφυλακή του μεγάλου εθνικού ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατά την επανάσταση του 1821.
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ)
Στο Βαλτεσινίκο αρχές Σεπτεμβρίου εορτάζεται με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη η επέτειος της Μάχης του Αγ. Νικολάου. Πρόκειται για την μάχη που έλαβε χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου του 1826, όταν ντόπιοι αγωνιστές της περιοχής ηρωικά αντιστάθηκαν και απώθησαν την επέλαση του Ιμπραήμ. Η επέτειος μνήμης εορτάζεται στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου.
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΛΟΓΟΒΑΣ (ΔΡΑΚΟΒΟΥΝΙ)
Στο Δρακοβούνι έχει σημειωθεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον αγώνα του ΕΛΑΣ κατά τον κατακτητών. Πρόκειται για την ιστορική μάχη της Γλόγοβας. Τότε μια ισχυρή δύναμη Γερμανών ξεκίνησε για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γορτυνίας και Μαντινείας κοντά στο Μαίναλο. Όμως μονάδες του 12ου και 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πελοποννήσου κατάφεραν να κυκλώσουν την ομάδα των Γερμανών στη θέση Γλόγοβα και να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο. Για αυτό και κάθε χρόνο στο χωριό Δρακοβούνι εορτάζεται η επέτειος της μάχης.
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΘΑΝΑΣΗ (ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ)
Στην Καρύταινα εορτάζεται η επέτειος της 1ης νικηφόρας μάχης των Ελλήνων κατά τουρκικής οργανωμένης στρατιωτικής δύναμης, που πραγματοποιήθηκε στα «στενά του Αγιοθανάση», τον Μάρτιο του 1821. Η επέτειος εορτάζεται με Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου και ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ηρώου.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ (ΔΟΞΑ)
Κάθε χρόνο τέλος Αυγούστου στη Δόξα πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης για την ιστορική και μαύρη επέτειο της 23ης Αυγούστου του 1943. Τότε το χωριό κάηκε από άκρη σε άκρη από τους Γερμανούς κατακτητές. Σε ανάμνηση αυτού του θλιβερού γεγονότος ο Σύλλογος Δοξιωτών έστησε το 2008 στην πλατεία του χωριού ένα σεμνό και απέριττο μνημείο.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ (ΧΩΡΑ)
Στις 23 Αυγούστου κάθε χρόνο στη Χώρα τιμάται η μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Χωραϊτών το 1943. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, στις 23 Αυγούστου του έτους 1943, οι Γερμανοί, αφού συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους του χωριού μέσα στον Ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου, εκτέλεσαν εν ψυχρώ 11 άτομα και τραυμάτισαν πολλούς άλλους. Αυτό έγινε ως αντίποινα για την αφόπλιση Γερμανικού στρατεύματος που περνούσε από την περιοχή.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΑΓΑ (ΒΥΤΙΝΑ)
Μέσα στο μήνα Μάιο πραγματοποιείται στη Βυτίνα τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Πρωτοπόρου Βυτιναίου της μαθητικής αντίστασης Ματθαίου Ποταγά, του νεαρού μαθητή που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην προσπάθειά του να εμποδίσει την είσοδό τους στη Βυτίνα. Μπροστά στον ανδριάντα του τελείται επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια γίνεται κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα προς τιμήν του διεξάγονται και Μαθητικοί Αγώνες Δρόμου, στους οποίους λαμβάνουν μέρος μαθητές από τα σχολεία της Βυτίνας.