Σημαντική υστέρηση έναντι των αστικών κέντρων συνεχίζουν να εμφανίζουν οι αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως άλλωστε και της Ευρώπης, σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Σήμερα, μόλις το 60% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης έχει πρόσβαση σε γρήγορο Ίντερνετ σε σύγκριση με το συνολικό μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 86%.
Μόλις το 48% των κατοίκων της υπαίθρου σε όλη την Ευρώπη έχει τουλάχιστον τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Στο μεταξύ, μόνο το 48% των κατοίκων της υπαίθρου σε όλη την Ευρώπη έχει τουλάχιστον τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σε σύγκριση με το 62% του αστικού πληθυσμού. Οι διαπιστώσεις αυτές υπογραμμίζουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης “εισπράττουν” σημαντικά μειωμένο ψηφιακό μέρισμα από τις δυνατότητες, που εξασφαλίζει η γρήγορη συνδεσιμότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας κατά 8% περίπου, θα έχει θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη κατά 1,2% στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι ίδιοι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν ξεκάθαρη άποψη ότι η γρήγορη και αξιόπιστη συνδεσιμότητα σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες και ότι οι καλύτερες συνδέσεις στο Διαδίκτυο ανοίγουν πόρτες σε online επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Κομβικής σημασίας
Σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους (44%) που ζουν σε αγροτικές περιοχές, δήλωσε ότι οι υποδομές και η συνδεσιμότητα αποτελούν την πιεστικότερη ανάγκη για τις αγροτικές περιοχές. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο και φτάνει μόλις το 14%.
Στο μεταξύ, το 26% των Ευρωπαίων απαντά ότι η ψηφιακή υποδομή, όπως η ευρυζωνική πρόσβαση και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι η βασική ανάγκη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί στις αγροτικές περιοχές. Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό μόλις που φτάνει το 9%.
Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας, όπως ισχύει και σε όλη την Ευρώπη χαρακτηρίζουν τις μεταφορές και τη συνδεσιμότητα ως πιο σημαντικούς παράγοντες για τη ζωή τους από την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στο ενεργειακό δίκτυο.
Ψηφιακό μέρισμα για αγροτικές περιοχές
Στο μεταξύ, το 93% των κατοίκων αγροτικών περιοχών της Ευρώπης πιστεύει ότι τα επόμενα 20 χρόνια, η ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών θα εξαρτηθεί από τη διαθέσιμη ψηφιακή συνδεσιμότητα. Το 94% προσθέτει ότι θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα βασικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
“Αξιόπιστες και γρήγορες συνδέσεις μπορούν να απελευθερώσουν νέες καινοτομίες στη συγκομιδή των καλλιεργειών. Η σταθερή συνδεσιμότητα μπορεί να κρατήσει τις οικογένειες και να φέρει τους ανθρώπους πίσω στην ύπαιθρο, χάρη στη δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας, της τηλεϊατρικής, των διαδικτυακών υπηρεσιών και των καινοτομιών στη γεωργία”, αναφέρει η Επιτροπή στο “Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές” έως το 2040, επισημαίνοντας τη συνδεσιμότητα ως βασικό στοιχείο για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της Ε.Ε., προσδιορίζοντας τις προκλήσεις και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουν, καθώς και αναδεικνύοντας ορισμένες από τις πλέον ελπιδοφόρες ευκαιρίες, που προσφέρονται στις περιοχές αυτές. “Ο συνδυασμός της έλλειψης συνδεσιμότητας και των ανεπαρκώς ανεπτυγμένων υποδομών με την απουσία ποικιλίας ευκαιριών απασχόλησης και την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, καθιστά τις αγροτικές περιοχές λιγότερο ελκυστικές για διαβίωση και εργασία”, αναφέρει η Κομισιόν.
Nα σημειωθεί ότι η σχετική έρευνα διεξήχθη από τις 9 έως τις 18 Απριλίου 2021, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 25.841 ερωτηθέντων σε 27 κράτη – μέλη.