Ο «κοινός» αγώνας των Αρκάδων για τις ΑΠΕ – Συστάθηκε επιτροπή Αγώνα

Ο «ΚΟΙΝΟΣ» ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

Ομόφωνη ήταν η λαϊκή βούληση για ενιαίο μέτωπο αντίστασης κατά των επεμβάσεων στα βουνά της Αρκαδίας που επιχειρείται από επενδυτικές μεγαλοεταιρείες με την εγκατάσταση, στις βουνοκορυφές και στα δάση, ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και συσσωρευτών αποθήκευσης ενέργειας.

Στη διάσκεψη στη Στεμνίτσα που έγινε το  Σάββατο το απόγευμα(10/12/22), το Πνευματικό Κέντρο της αρκαδικής πόλης γέμισε ασφυκτικά από ορειβατικούς και οικολογικούς φορείς, προέδρους κοινοτήτων, βουλευτές, δημάρχους, περιφερειακούς συμβούλους εργατικά σωματεία, κτηνοτρόφους, εργαζόμενους στην ενέργεια κά. Με σκοπό να ενημερώσουν για την επεκτεταμένη επέλαση των ανεμογεννητριών με τη βροχή αδειών ανεξέλεγκτης εγκατάστασης στο Μαίναλον, το Λύκαιον Όρος και τον Πάρνωνα που δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και να συνταχθούνσε κοινό αγώνα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση  Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους από την Επέλαση των Μονοπολιακών Ομίλων των ΑΠΕ.

Συμμετέχουν:

Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης

τα Σωματεία Οικοδόμων Αρκαδίας και Ενέργειας Πελοποννήσου

ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Αρκαδίας

οι πρόεδροι των κοινοτήτων Δόριζας, Μαγούλιανων και Στεμνίτσας

ο Θανάσης Μάντης από την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου

ο γιατρός – πνευμονολόγος Κώστας Ζαχαριάς

και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τζένη Δημητρακοπούλου, Νίκος Γόντικας, Γιώργος Πουλοκέφαλος.

Χώρος αντιποίνων η Μεγαλόπολη

Στις τοποθετήσεις σχετικά με τις συνέπειες της «πολιτικής απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης»της ΕΕ που προώθησαν  όλες οι κυβερνήσεις, οι ομιλητές επισήμαναν :

α) τη μετατροπή της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεγαλόπολης σε κόμβο μεταφοράς και παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που μετατρέπει τη χώρα σε στόχο αντιποίνων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

β) την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου, τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής,τη χλωρίδα και την πανίδα.

γ) την εγκατάλειψη των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, το Λύκαιο όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας τους.

δ) τις  συνέπειες από την εγκατάσταση συσσωρευτών λιθίου για την αποθήκευση ρεύματος των ΑΠΕ που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων και της φύσης γενικότερα λόγω της  τοξικότητας των υλικών.

Πέρα από την κομματική προέλευση

Η συσπείρωση αυτή των πολιτών παραβλέπει την κομματική προέλευση, όπως ρητά αποσαφηνίστηκε, και ενώνει όλους με στόχο τον αγώνα για:

– Καμία άδεια για ΑΠΕ  και των συνοδών έργων τους στην περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτησεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.

– Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.

– Ρεύμα φτηνό για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του πράσινου τέλους και των άλλων ανταποδοτικών τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

– Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.

– Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκριά, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

– Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη, να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ  και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

mme2