Ο ΣΑΟΟ για την παγκόσμια ημέρα του δάσους

Η21η Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Δάσους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των δασών, δηλαδή δύο βασικών προϋποθέσεων για την προστασία του ίδιου του πλανήτη μας. Ο στόχος για υγιή δάση συνδέεται με την ανάγκη διασφάλισης των μέσων διαβίωσης και διατροφής του ανθρώπου. Η ημέρα αυτή, που συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, καθιερώθηκε για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος, που καλύπτει το 25 % της γης, να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του αλλά και για την προστασία του.
Η χώρα μας, και ιδιαίτερα η Πελοπόννησος, έχει βιώσει την οδυνηρή εμπειρία των
καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών, που εξαφάνισαν τεράστιες δασικές εκτάσεις με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.
Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη διατήρησης και προστασίας του δάσους με όλα τα διαθέσιμα μέτρα, κυρίως προληπτικά. Πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητή η εξέχουσα θέση των δασικών οικοσυστημάτων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ανάσχεση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Έχουμε την τύχη να ζούμε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο οικοσύστημα, αυτό του όρους Μαίναλο, το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολλάκις εκτεταμένες πυρκαγιές. Είναι επιτακτικό καθήκον μας να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν! H συνεργασία της Δασικής Yπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών είναι απαραίτητη.
H Τρίπολη, εξάλλου, περιβάλλεται από περιαστικά άλση, τα οποία δίνουν την ευκαιρία για ήπιες, σύντομες πεζοπορίες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον και την πλούσια ιστορία του τόπου.
Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ), έχει υλοποιήσει και εδώ ένα αρκετά
εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί συμπολίτες αλλά και πεζοπόροι από άλλα μέρη. Για την ευαισθητοποίηση των νέων μας, των αυριανών ενεργών πολιτών, οργανώνει πεζοπορίες, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία και εμπέδωση υγιούς
περιβαλλοντικής συνείδησης. Οι επόμενες δύο σχετικές δράσεις μας θα πραγματοποιηθούν στις 8/4 και 22/4/2023.
Δυστυχώς, όμως, έχουμε εντοπίσει παράνομες υλοτομίες και ανεξέλεγκτη εναπόθεση
απορριμμάτων, κάποια από τα οποία είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία (αμίαντος στο ρέμα του ΑγιοΝικόλα), ενώ παραμένει άλυτο και το πρόβλημα του καθαρισμού τους.
Η επιστημονική διαχείριση των δασών και η προστασία τους είναι θέμα ύψιστης εθνικής
προτεραιότητας και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την πολιτεία και τους πολίτες της.
Aς πάψουμε, επιτέλους, να φερόμαστε ως Επιμηθείς! Επιμηθεύς (< επί + – μηθεύς < θ. μαθ – του μανθάνω), αυτός που σκάφτεται εκ των υστέρων, που εξάγει συμπεράσματα μετά τα γεγονότα, ο άφρων, ο απερίσκεπτος, ο επιπόλαιος.