Σκαρφαλώνοντας τα βουνά της Γορτυνίας, στην είσοδο του χωριού Ψάρι Τρικολώνων Γορτυνίας, με θέα τον ανοιχτό ορίζοντα, το Λύκαιο Όρος και τη γραφική Καρύταινα, συναντάμε ένα πρότυπο αγροτουριστικό κέντρο γεύσεων και σπιτικής μαγειρικής την <<Αρκαδιανή>>.
Στην «Αρκαδιανή», ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει αρκαδικές γεύσεις, αλλά και να γνωριστεί με τον αρκαδικό τρόπο ζωής, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από την ουσία και την απλότητα. Ένας μεγάλος όμορφος χώρος, με βεράντες και καταπληκτική θέα, φιλοξενεί το εστιατόριο «Οι νοστιμιές της γιαγιάς». Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε σπιτικό παραδοσιακό φαγητό, με αγνά υλικά, που παράγονται, ανάλογα με την εποχή, από το περιβόλι και τον λαχανόκηπο της. Αφού απολαύσετε το γεύμα σας, μπορείτε να περιπλανηθείτε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της βιβλιοθήκης με τα 650 σπάνια βιβλία μαγειρικής του 19ου αιώνα και τα εκατοντάδες σχετικά έγγραφα και ντοκουμέντα, αλλά και τις 1.500 σύγχρονες εκδόσεις. Μπορείτε επίσης, να θαυμάσετε τον μουσειακό χώρο έκθεσης σκευών και μικροεργαλείων κουζίνας από το 1900. Ακόμα, στον υπαίθριο χώρο, έχει κατασκευαστεί θέατρο τριακοσίων θέσεων, προκειμένου να πραγματοποιούνται σε αυτό πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πριν λίγο καιρό απέναντι από την Αρκαδιανή εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Δημοτικής Εκπαίδευσης, ένα στολίδι για την περιοχή και την Αρκαδία συνολικά.
Η «Αρκαδιανή» είναι χτισμένη σε μια πανέμορφη τοποθεσία στην αρχή του χωριού. Όπου και να κοιτάξει κανείς το μάτι και η ψυχή του γλυκαίνονται από την ομορφιά, ενώ τριγύρω υπάρχουν μνημεία αρχαία και βυζαντινά. Εκεί, διοργανώνουν κάθε χρόνο, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής. Πολύ συχνά, δέχονται επισκέψεις από σχολεία, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, πεζοπορικούς και ορειβατικούς συλλόγους, αλλά και Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων. Στην «Αρκαδιανή», ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί και να μάθει τα μυστικά της παραγωγής αυθεντικών χειροποίητων ζυμαρικών και γλυκών, να ζυμώσει ψωμί με προζύμι και να το ψήσει στους ξυλόφουρνους, να γνωρίσει τους βιολογικούς λαχανόκηπους και να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Άι Γιώργη του 13ου αιώνα. Επίσης, προσφέρονται περιβαλλοντικές ξεναγήσεις, καθώς και δράσεις όπως δενδροφύτευση, μπόλιασμα άγριων δέντρων, μέχρι καθαρισμός ρεμάτων και δασικών εκτάσεων.
Τα οφέλη που προσφέρει το φιλόδοξο εγχείρημα στο χωριό Ψάρι αλλά και γενικότερα στην περιοχή είναι πολλά. Η «Αρκαδιανή» δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την αναβίωση παλαιών εθίμων, προσπαθώντας να δώσει ζωή στο χωριό και να στηρίξει τους τοπικούς μικρούς παραγωγούς. «Δημιουργήσαμε μια βιοτεχνία που παράγει γλυκά του κουταλιού με φρέσκα φρούτα, καρυδοκουραμπιέδες, σκαλτσουνάκια, ξερά σύκα με καρύδια, κουλούρια, τραχανά, ζυμαρικά, βότανα, ροφήματα, περίπου πενήντα είδη εξαιρετικών, αγνών προϊόντων, με πρώτες ύλες από τους παραγωγούς της περιοχής. Εφαρμόσαμε παραδοσιακές συνταγές και απασχολούμε κατοίκους του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Προϊόντα που, εκτός από το μικρό μαγαζάκι μέσα στο κτίριο, διανέμονται, σε πανέμορφες συσκευασίες, σε πάνω από 100 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα αλλά και μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα μας www.arcadiani.gr», μας ενημερώνει ο δραστήριος επιχειρηματίας κ. Μάκης Παπούλιας.
Η χώρα μας μπορεί να γίνει το βιολογικό περιβόλι της Ευρώπης. Πρέπει να γίνουμε Ελληνοκεντρικοί για να σταθούμε στα πόδια μας!