Η Δημοτική Ενότητα Κλείτορος, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού Αρκαδίας. Σε αυτήν ανήκουν οι Τοπικές Κοινότητες- χωριά: Αγρίδι, Βαλτεσινίκο (με τους οικισμούς Κουρούβελι- Ολομάδες), Δρακοβούνι, Θεόκτιστο, Κερπινή (με τους οικισμούς Άνω Καλύβια και Κάτω Καλύβια), Μυγδαλιά- Αμυγδαλιά (με τον οικισμό Παλαιόπυργο), Ξηροκαρύταινα, Πουρναριά (με τον οικισμό Μουριά), Πράσινο (με τον οικισμό Καλύβια Καρνέση).
Σε αυτήν την Δημοτική Ενότητα συναντά κανείς 9 χωριά με τους οικισμούς τους, που τραβάνε την προσοχή κάθε επισκέπτη. Χωριά με εντυπωσιακές ομορφιές και πολλά αξιοθέατα, που προσφέρουν ευχάριστες δραστηριότητες κοντά στη φύση. Τα χωριά Αγρίδι και Βαλτεσινίκο έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι:
- Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα
- Κυράς το Γεφύρι στη Λίμνη του Λάδωνα
- Ι. Ναοί στο Βαλτεσινικό
Στο όμορφο και ελατοσκέπαστο χωριό Βαλτεσινίκο, υπάρχουν πολλές εκκλησίες, που όλες είναι αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Ξεχωρίζουν ο μητροπολιτικός Ι. Ναός των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο του χωριού, ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου με το χαρακτηριστικό οκταγωνικό του τρούλο, χτισμένο από Λαγκαδινούς Μαστόρους και το παλαιό εκκλησάκι των Ταξιαρχών, κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού.
- Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου & Ι. Μονή Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο
Πρόκειται για δύο παλιά μοναστήρια κοντά στο Βαλτεσινικό. Η Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου εντυπωσιάζει με το θαυμάσιο ξύλινο τέμπλο της και τις μεγάλες αγιογραφικής αξίας τοιχογραφίες. Από την άλλη η ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Νικολάου, γνωστή και σαν «Παλαιομονάστηρο» είναι χτισμένη σε απόκρημνο βράχο δίπλα στο φαράγγι του Κάψαλη ή Ρεντεζέλα.
- Λαογραφικό Μουσείο Βαλτεσινίκου
Το Λαογραφικό Μουσείο στο Βαλτεσινίκο λειτουργεί από το 2006 και περιέχει πολλά εκθέματα. Φιλοξενείται στο πετρόκτιστο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού, δωρεά των αδερφών Σοφιανόπουλου.
- Δρακοπούλειο Πνευματικό Κέντρο & Προτομές Αδελφών Δρακόπουλου στο Θεόκτιστο
Το γραφικό Θεόκτιστο (πρώην Τοπόριτσα) ήταν γενέτειρα των μεγάλων αδελφών Δρακόπουλου. Οι Κων/νος & Αθηνόδωρος Δρακόπουλος είναι μεγάλοι ευεργέτες του χωριού, γιατί πραγματοποίησαν πολλά έργα που στολίζουν σήμερα το Θεόκτιστο. Ανάμεσα σε αυτά και το περίφημο Πνευματικό Κέντρο. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει και προτομή τους.
- Φαράγγι Ρεντεζέλα
Το Φαράγγι Ρεντεζέλα, που προσελκύει πολλούς λάτρεις της φύσης, ξεκινά από το Βαλτεσινίκο και καταλήγει στο Θεόκτιστο.
- Μνημείο Μάχης Γλόγοβα στο Δρακουβούνι
Το μνημείο έχει στηθεί για τους πεσόντες στην ιστορική μάχη της Γλόγοβας. Πρόκειται για μια νικηφόρα μάχη των ανταρτών ενάντια των Γερμανών κατακτητών.
- Ι. Ναός Αγιοταξιάρχη στην Κερπινή
Ο Ι.Ναός του Αγιοταξιάρχη βρίσκεται κοντά στην Κερπινή και στον οικισμό Ολομάδες. Ο Ναός, που υπήρξε σημαντικό οχυρό των Ελλήνων την περίοδο της επανάστασης, είναι κτισμένος μέσα σε μια σπηλιά.
- Ποταμός Τράγος στο Πράσινο
Ο Ποταμός Τράγος, που περνά μέσα από το κάμπο του γραφικού χωριού, είναι παραπόταμος του Λάδωνα. Δίπλα στη νέα γέφυρα διακρίνεται το παλιό μονότοξο πέτρινο γεφύρι
- Ι. Ναός Αγίας Τριάδας στη Πουρναριά
Η γραφική Πουρναριά απλώνεται στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Λάδωνα. Εκεί ξεχωρίζει ο κεντρικός Ι.Ναός Αγίας Τριάδας, που κτίστηκε το 1874
- Παραλίμνιος Οικισμός Μουριάς
Πρόκειται για έναν όμορφο παραλίμνιο οικισμό που προσφέρει πλούσια θέα στη Λίμνη του Λάδωνα
- Κατάλοιπα από Κυκλώπεια τείχη και το Ναό Αρτέμιδος στη Μυγδαλιά
Νότια της Μυγδαλιάς υπάρχουν κατάλοιπα από τα Κυκλώπεια τείχη, που μέσα τους έκλειναν τον Ι. Ναό της Αρτέμιδος, στην οποία είχε αφιερωθεί η κόρη του Λάδωνα, η νύμφη Δάφνη.
- Μοτότοξο πέτρινο γεφύρι κοντά στην Κερπινή
Πρόκειται για ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι, έργο Λαγκαδινών Μαστόρων, που είναι εξαιρετικής αρχιτεκτονικής.
- Πετρόκτιστη βρύση & παλαιό Δημοτικό Σχολείο στο Αγρίδι
Στην είσοδο του μικρού ορεινού χωριού ξεπροβάλλει μια όμορφη πετρόκτιστη βρύση, που φέρει πάνω της επιγραφή κατασκευής το έτος 1878. Στο χωριό ξεχωρίζει και το λιθόκτιστο παλαιό σχολείο, με τους κίονες στα μεγάλα του παράθυρα.