Δ.Ε. Βυτίνας

Η Δημοτική Ενότητα Βυτίνας βρίσκεται στα βόρεια του Νομού Αρκαδίας. Σε αυτήν ανήκουν οι Τοπικές Κοινότητες- χωριά: Βυτίνα, Ελάτη, Καμενίτσα (με τον οικισμό Καρβούνι), Λάστα (με τον οικισμό Αγριδάκι), Μαγούλιανα (με τον οικισμό Παν), Νυμφασία και Πυργάκι (με τον οικισμό Μεθύδριο).

Η Δημοτική Ενότητα Βυτίνας βρίσκεται στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου. Κέντρο της η όμορφη ελατόφυτη Βυτίνα, που αποτελεί ένα από τα πιο παλαιά και διάσημα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου. Αλλά και τα υπόλοιπα χωριά της Δημοτικής Ενότητας, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί και ως παραδοσιακοί οικισμοί (Ελάτη, Λάστα, Μαγούλιανα και Πυργάκι) χαρακτηρίζονται από τη δυναμική παρουσία του πανέμορφου δάσους Μαινάλου.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι:

  • Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας
    Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο σε ένα ισόγειο κτίριο, όπου εκτίθενται πολλά και ενδιαφέροντα παλαιά αντικείμενα της καθημερινής ζωής.
  • Βιβλιοθήκη Βυτίνας
    Η Βιβλιοθήκης της Βυτίνας είναι μια κρατική βιβλιοθήκη που χτίσθηκε το 1800 στην παλαιά πετρόχτιστη Σχολή Κορασίδων. Διαθέτει αξιόλογο ιστορικό υλικό, αλλά και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Ι. Ναός Αγίου Τρύφωνος στη Βυτίνα
    Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός του Αγίου Τρύφωνα. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή Ναό, που κτίστηκε το 1846 από μαύρο μάρμαρο Βυτίνας πάνω σε ερείπια παλαιότερης εκκλησίας.
  • Προτομές ιστορικού Κ. Παπαρρηγόπουλου και νομικού Β. Οικονομίδη στη Βυτίνα
    Η Βυτίνα είναι η γενέτειρα πολλών ιστορικών και πνευματικών προσώπων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο ιστορικός της νεότερης Ελλάδος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος και ο νομικός- επιστήμονας του Δικαίου Βασίλειος Οικονομίδης. Η προτομή του πρώτου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και του δεύτερου στην ομώνυμη μικρή πλατεία του χωριού.
  • Ανδριάντας Αντιστασιακού Μάθιου Πόταγα
    Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας προβάλλει ο Ανδριάντας του Μάθιου Πόταγα, του νεαρού μαθητή που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στην προσπάθειά του να εμποδίσει την είσοδό τους στη Βυτίνα.
  • Δασάκι της Βυτίνας
    Το ξακουστό Δασάκι της Βυτίνας απλώνεται σε απόσταση 40 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα πειραματικό αλσύλλιο που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής. Διαθέτει 3.780 είδη πεύκου, έλατα, ψευδοκαστανιές κ.α.
  • Δρόμος της Αγάπης
    Από το Δημοτικό Σχολείο ξεκινά ο Δρόμος της Αγάπης. Είναι ένας μακρύς δρόμος που προσφέρεται για μια διαδρομή μέσα σε πανύψηλα δένδρα. Κατά την παράδοση στο δρόμο αυτό γινόταν παλιά το «νυφοπάζαρο» του χωριού.
  • Ι. Ναός Ζωοδόχου Πηγής, κοντά στην Ελάτη
    Η Ελάτη, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι ένας ονειρεμένος παραδοσιακός οικισμός πραγματικά μέσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό υπάρχει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, ο Ι. Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, που ξεπροβάλλει μέσα από τα έλατα. Ο χώρος είναι ιδανικός για στάση και ανάπαυση μέσα στη φύση.
  • Τοξωτά γεφύρια, στα Μαγούλιανα
    Τα Μαγούλιανα, σε υψόμετρο 1.367μ. είναι το υψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου. Στην είσοδό του δεσπόζουσα θέση κατέχουν τα δύο πετρόχτιστα ξοτωτά γεφύρια.
  • Ι. Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, στα Μαγούλιανα
    Η Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου κατασκευάστηκε το 1840. Διακρίνεται για το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και τις περίτεχνες επιχρυσωμένες εικόνες της.
  • Σανατόριο της Μάνας, κοντά στα Μαγούλιανα
    Κοντά στα Μαγούλιανα στο δρόμο προς Βαλτεσινίκο ξεπροβάλλει το Σανατόριο της Μάνας. Κατασκευάστηκε λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή για τους φυματικούς φαντάρους από την συνταγματάρχη Άννα Παπαδοπούλου, αδελφή του Παύλου Μελά, γνωστή και με το όνομα «Η Μάνα του Στρατιώτη». Το Σανατόριο, που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, αποτέλεσε το τελευταίο μεγάλο λίθινο έργο των Λαγκαδινών μαστόρων.
  • Ι. Μονή Κερνίτσης, στη Νυμφασία
    Η ιστορική Ι. Μονή Κερνίτσης είναι κτισμένη σαν κάστρο πάνω σε ένα βράχο δίπλα σε απότομη χαράδρα. Σύμφωνα με την παράδοση η Ι.Μονή χρίστηκε το 1105. Στο πέρασμα των αιώνων γνώρισε πολλές περιπέτειες. Το 1764 πυρπολήθηκε από τους Αλβανούς, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που αποτέλεσε σημαντικό κέντρο, δέχθηκε πολλές φορές την επιδρομή του Ιμπραήμ.
  • Ι. Μονή Αγίων Θεοδώρων & Λείψανα Μεθυδρίου
    Σε κοντινή απόσταση από τη Βυτίνα, προς το χωριό Πυργάκι, βρίσκεται η Ι. Μονή Αγίων Θεοδώρων. Πρόκειται για μια παλαιά και ιστορική Μονή που χτίσθηκε από τους Παλαιολόγους. Εκεί κατά την παράδοση έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Κοντά στην Μονή σώζονται λείψανα της αρχαίας πόλης του Μεθυδρίου.
  • Μουσείο – Καφενείο, στη Λάστα
    Στον παραδοσιακό οικισμό Λάστας ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό Μουσείο-Καφενείο, με την επωνυμία “Αη Γιώργης”. Πρόκειται για ένα καφενείο self service, όπου ο καθένας αυτοεξυπηρετείται και αφήνει εθελοντικά όσα χρήματα επιθυμεί στον κουμπαρά, προκειμένου να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα. Ο χώρος του όμως εντυπωσιάζει τον επισκέπτη γιατί έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο. Στους τοίχους του δεσπόζουν προσωπογραφίες Ηρώων της Επανάστασης του ’21, παλαιά είδη και υφαντά, γεωργικά εργαλεία κ.α.
  • Αρχαιολογικός χώρος Καμενίτσας
    Στη θέση Σφακοβούνι έχουν βρεθεί τάφοι και ευρήματα που σχετίζονται με την ομηρική πόλη Ενίσπη και φυλάσσονται στο Μουσείο Τριπόλεως. Στη θέση Παναγιά μπορεί να θαυμάσει κανείς το νεολιθικό σπήλαιο. Στη θέση Κάστρο υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού κάστρου στον ομώνυμο λόφο της κοιλάδας.
  • Ι.Ναός Αγίας Τριάδος στη Νυμφασία
    Λιθόκτιστη κρυνική κατασκευή που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.