Σε σημαντικές παρεμβάσεις έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφορικά με την πυροπροστασία των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και γενικότερα, τόσο μέσω τοποθέτησης υδατοδεξαμενών, όσο και άλλων έργων που σκοπό έχουν να αποτρέψουν ενδεχόμενους κινδύνους από πυρκαγιές.
Στην πιο πάνω ενημέρωση προέβη, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην διυπουsργική σύσκεψη που συγκλήθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την πυροπροστασία των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα και στην οποία μετείχαν επίσης στελέχη από τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των 13 Περιφερειών, δήμων στην περιοχή των οποίων υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, όπως επίσης και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Β. Χαντζής ανέφερε ενδεικτικά την διασφάλιση της υδροδότησης και την εγκατάσταση και λειτουργία στις Αρχαίες Μυκήνες συστήματος πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου, την επέκταση του αγωγού ύδρευσης της ΔΕΥΑ Σπάρτης στον Μυστρά στο πλαίσιο του έργου πυροπροστασίας του σημαντικού αυτού μνημείου, όπως επίσης και την τοποθέτηση υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας -κατάλληλων για υδροληψία επίγειων, αλλά και εναέριων μέσων- σε περιοχές που γειτνιάζουν με αρχαιολογικούς χώρους, μετά από συνεργασία με τις ΕΦΑ στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.
Από τις εν λόγω δεξαμενές, χωρητικότητας 100 κυβικών η κάθε μία, έχουν τοποθετηθεί μία στην Αρχαία Νεμέα και μία στην Αρχαία Επίδαυρο, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα τοποθετούνται από μία, στα Πικουλιάνικα για τις ανάγκες του Μυστρά, στην Περιστεριά, στο Στάσιμο (για τον Επικούριο Απόλλωνα) και στο Φίχτι (για τις Αρχαίες Μυκήνες).
Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου 23 υδατοδεξαμενές πυροπροστασίας και συνεχίζεται η τοποθέτηση και των υπόλοιπων.
Δ. Τ. Περιφέρειας