Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μαΐου

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

– Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

– 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Περαιτέρω, όπως ανέφερε η Αν. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα κατά τη καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών στο Υπ. Υγείας εξακολουθούμε, φυσικά, να φοράμε τις μάσκες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κάνει πάλι ισχυρή σύσταση για μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν χρειάζονται μάσκες στους εξωτερικούς.

Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες εσωτερικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους.

Μειώνονται τα rapid τεστ από 2 σε 1 για τους εργαζόμενους και επίσης σταματούν για τους φοιτητές γιατί σταματάει το Covid Pass από 1ης Μαΐου. Σταματούν, λοιπόν, τα rapid test για τους φοιτητές και σταματούν τα self-test για τα παιδιά στα σχολεία.

Γίνονται μόνο rapid test την 1η και την 4η ημέρα, αν παρατηρηθεί κρούσμα. Αλλά σε αυτό το σημείο να πω ότι φαίνεται πως τα κρούσματα στα παιδιά πέφτουν πάρα πολύ, όπως πέφτουν συνολικά τα κρούσματα, αλλά στα παιδιά είναι ακόμη μεγαλύτερη η πτώση.