Παγγορτυνιακή Ένωση

ΙΔΡΥΣΗ

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗΣ

ΜΝΗΜΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ – ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΟ Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΙΔΡΥΣΗ

logopaggortyniakisΗ ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ είναι το κορυφαίο Γορτυνιακό Όργανο, που αγκαλιάζει όλη τη Γορτυνία. Έχει καθιερωθεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που επιδιώκει  Πολιτιστικούς Σκοπούς, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 2630/1067/5-5-1993 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού- ΦΕΚ 389/8/93. Iδρύθηκε το 1975 με έδρα την Αθήνα από μια ομάδα δραστήριων Γορτυνίων, με επικεφαλής τον αείμνηστο δημοσιογράφο Γεώργιο Μαλλούχο, από Δημητσάνα. Οι εμπνευστές της ιδέας οραματίστηκαν έναν φορέα καθαρά γορτυνιακό, που θα στεκόταν δίπλα στα προβλήματα όλης της Γορτυνίας και θα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να συμβάλει στην επίλυσή τους. Παράλληλα με στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής ταυτότητας και τη σύσφιξη των σχέσεων, θα ανέπτυσσε σχέσεις με τους πολυάριθμους γορτυνιακούς συλλόγους για την καλύτερη ευόδωση των σχεδίων τους.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Στην πρώτη της σύσκεψη, στις 27 Φεβρουαρίου 1974, προσήλθαν 28 Πρόεδροι Γορτυνιακών Συλλόγων.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
1symvoyliopaggortyniakis.e-gortynia.grΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεώργιος Μαλλούχος (Δημητσάνα)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ: Κων. Κολότυχος (Λαγκάδια), Χρ. Κοκκαλιάρης (Βυτίνα), Παν. Ηλιόπουλος (Τρόπαια)
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κων. Σκαλτσάς (Πράσινο)
ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δημ. Γεωργακόπουλος (Ράφτη)ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παν. Γιαννόπουλος (Όχθια), Δημ. Λιάζος (Καστράκι)
ΤΑΜΙΕΣ: Ασημ. Καρδάσης (Δημητσάνα), Ηλ. Κούνας (Πουρναριά), Χαρ. Τριανταφυλλόπουλος (Καλλιάνι)
ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ: Κώστας Καλύβας (Κοντοβάζαινα)
ΜΕΛΗ: Σπύρος Αναστασόπουλος (Ψάρι), Βασ. Βλάχος (Ζυγοβίστι), Χρ. Γιαννουλόπουλος (Παλούμπα), Παν. Λίγκρης (Καρύταινα), Αναστ. Μπάρλας (Παναγιά), Κων. Μπράμος (Χώρα), Ιωαν. Πισιμίσης (Παλαιόκαστρο), Ιωαν. Σαββόπουλος (Στεμνίτσα), Θεοδ. Σακελλαρίου (Δήμητρα), Ιωαν. Σωτηρόπουλος (Λουτρά) και Ιωαν. Χούπας (Λευκοχώρι)

 

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

•    Γεώργιος Μαλλούχος (Δημητσάνα):  από το 1975 έως το 1979
•    Κωνσταντίνος Μπράμος (Χώρα): από το 1979 έως το 1981
•    Παναγιώτης Γιαννόπουλος (΄Οχθια):  από το 1981 έως το 1989
•    Κωνσταντίνος Καλύβας (Κοντοβάζαινα): από το 1989 έως το 1995
•    Χρήστος Δημητρόπουλος (Βάχλια): από το 1995 έως το 2001
•    Ντίνα Καραχάλιου (Ράχες): από το 2001 έως το 2005
•    Ηλίας Γιαννικόπουλος (Λαγκάδια): από το 2005 έως το 2009
•    Παναγιώτης Πλέσσιας (Βυτίνα): από το 2009 έως σήμερα

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
•    Γεώργιος Βασιλείου, πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με καταγωγή από τη Βυτίνα
•    Παναγιώτης Αγγελόπουλος (+), Εθνικός Ευεργέτης από Βλαχόρραφτη
•    Όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

1. Ιωάννης Γ. Σαββόπουλος (+)
2. Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος
3. Δημήτριος Θ. Αγγελόπουλος (+)
4. Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλους (+)
5. Σταύρος Ν. Παπαγεωργίου
6. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγ/λεως Θεόφιλος (+)
7. Επίσκοπος Αρσινόης Στέφανος (+)
8. Πάικος Δ. Νικολαϊδης (+)
9. Κωνσταντίνος Π. Καλύβας

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 

Η Παγγορτυνιακή Ένωση έχει επιδείξει ένα πλούσιο έργο. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων, συνεδρίων, ημερίδων για την τουριστική ανάπτυξη της Γορτυνίας καθώς και εκδηλώσεις θρησκευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Παράλληλα ήταν ο μοναδικός φορέας που πραγματικά «ξέθαψε» το μεγάλο Πολέμαρχο και Ελευθερωτή του Γένους Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, από την αφάνεια και την περιθωριοποίηση που τον είχε ρίξει η πολιτεία και με μια σειρά ενεργειών της τίμησε τον Γέρο του Μοριά.

Μνήμη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

tafos kolokotroni copyΑναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες δράσεις της Παγγορτυνιακής Ένωσης ήταν ο εξωραϊσμός του τάφου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Α’ Νεκροταφείο και η τοποθέτηση του μαρμάρινου ανδριάντα του. Μέχρι τότε ο τάφος όπου ετάφη ο Γέρος του Μοριά  ήταν παντελώς ξεχασμένος από την Πολιτεία, εγκαταλελειμμένος και χορταριασμένος, χωρίς ένα σταυρό με το όνομά του!

Η  Παγγορτυνιακή Ένωση μερίμνησε και με άοκνες προσπάθειες του τότε Διοικητικού Συμβουλίου  και με την αμέριστη συμβολή πολλών Γορτυνίων και Αρκάδων κατάφερε το 1995 να αποκαταστήσει τη μνήμη του Ήρωα. Το 1995 προχώρησε στον εξωραϊσμό του τάφου του Ήρωα και στην τοποθέτηση ενός περικαλλούς μαρμάρινου ανδριάντα.

Τα αποκαλυπτήριά του Ανδριάντα έγιναν το 1995 από τον στρατηγό ε.α. Βαλέριο Στάη, τελευταίο απόγονο των Κολοκοτρωναίων, τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον τότε  Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης Κώστα Καλύβα.   Και δικαίως γράψανε τότε πολλές εφημερίδες πανελλαδικά: «Στην Παγγορτυνιακή Ένωση έλαχε ο κλήρος, να εκπληρώσει ένα χρέος μετά από 152 χρόνια!».

Ο περικαλής Ανδριάντας, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεωργίου , στηρίζεται στη γνωστή λιθογραφία του Γερμανού ζωγράφου Πήτερ Φον Ες, που αναπαριστά τον Κολοκοτρώνη καθήμενο σε βράχια με όλη του την αρματωσιά να ατενίζει τα παλικάρια του μετά την νικηφόρα μάχη των Δερβενακίων. Επάνω του φέρει επίγραμμα:

Σιγά διαβάτη,

Εδώ κοιμάται ο Γέρος του Μοριά

τον ύπνο του μην του ταράξεις

Επιπρόσθετα, η Παγγορτυνιακή Ένωση το 1990 τέλεσε το πρώτο μνημόσυνο εις μνήμη του εθνικού μας Ήρωα την ημέρα του θανάτου του στον Ι.Ναό Αγ. Γεωργίου Καρύτση. Από τότε αποφασίστηκε κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου να τελείται επιμνημόσυνη δέηση στον ως άνω Ι.Ναό και στη συνέχεια να κατατίθεντο στεφάνια στο παρακείμενο Ανδριάντα του Ήρωα προ της Παλαιάς Βουλής, που γίνεται με τη συμμετοχή της μουσικής μπάντας του Δήμου Αθηναίων, αντιπροσώπων της Κυβέρνησης  και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια το 1995 με πρωτοβουλία της και από κοινού με τον Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από το θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πανηγυρική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Μεγάλη Αίθουσα  Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και διακεκριμένοι ιστορικοί μίλησαν για τη σημαντικότερη μορφή της Εθνικής Εξεγέρσεως του 1821.

Άλλες ιστορικές δράσεις της Παγγορτυνιακής είναι:
– Πραγματοποίηση Παγγορτυνιακού Συνεδρίου στη Δημητσάνα (1983)
– Απόκτηση Γορτυνιακής Στέγης στην Αθήνα (1985)
Α΄ Παγγορτυνιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Γορτυνίας στη Βυτίνα (1988), κατά τη διάρκεια του οποίου τέθηκε το θέμα της αναστήλωσης των Κολοκοτρωνέϊκων  σπιτιών στο Λιμποβίσι και ακολούθησε η δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου, με την οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το έργο αυτό.
– Καθιέρωση Ετήσιας Παγγορτυνιακής Συνδιάσκεψης υπό την προεδρία του εκάστοτε Νομάρχη Αρκαδίας (1988)
– Καθιέρωση Ετήσιας Εκδήλωσης προς τιμής των Γορτυνίων Αγίων της Εκκλησίας μας (1990)

–  Καθιέρωση Γιορτής των Αρκαδικών Γραμμάτων (1992)
– Καθιέρωση τέλεσης ετήσιου μνημόσυνου από την Παγγορτυνιακή Ένωση εις μνήμη του εθνικού μας ήρωα Θ. Κολοκοτρώνη την ημέρα του θανάτου του (1990)
– Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον εορτασμό των 150 χρόνων από το θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (1995)
– Καθιέρωση της γιορτής Αγιασμού των υδάτων στη Λίμνη του Λάδωνα (εορτή των Θεοφανείων), σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η. (1995)
– Συναυλία, Αφιέρωμα στους Αρκάδες Δημιουργούς: Δημήτριο Μητρόπουλο, Μάριο Βάρβογλη, Νίκο Γκάτσο κ.α. (1997)

– Εκδήλωση, Αφιέρωμα στον Απόστολο Σάντα, με την παρουσίαση από τον συγγραφεα Κάρολο Μωραϊτη του βιβλίου “Έτσι κατεβάσαμε τη σβάστικα” (2010)
– Εκδήλωση αφιερωμένη στο Δημοτικό Τραγούδι με συμμετοχή Γορτυνίων καλλιτεχνών στο Ίλιον (2011)
– Ημερίδα στη Δημητσάνα για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Γορτυνίας (2011)

– Καθιέρωση της εορτής “ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ” στο θέατρο “Αντώνης Τρίτσης” στο Ίλιον, μια βραδυά αφιερωμένη στο παραδοσιακό τραγούδι (2011)

– Ομιλίες θρησκευτικού περιεχομένου με τον Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, στα γραφεία της Παγγορτυνιακής Ένωσης (2012)

– Συγκέντρωση τροφίμων & ήδη ρουχισμού για οικογένειες της Γορτυνίας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως (2013)

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΔΡΑ: Πειραιώς 1, 105 52 Αθήνα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ-FAX: 210.32.26.632