Λούσιος Ποταμός

Ο Λούσιος είναι ποταμός της Πελοποννήσου, παραπόταμος του Αλφειού που έχει μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα. Με τα ορμητικά νερά του διασχίζει όλη σχεδόν τη Γορτυνία.lousios1.e-gortynia.gr

Ο ποταμός πηγάζει από τα Λαγκαδινά βουνά και την περιοχή της Αρχαίας Θησαίας. Οι σημαντικότερες πηγές του βρίσκονται στον κάμπο της Καρκαλούς. Το ποτάμι περνά δυτικά από τη Δημητσάνα και καταλήγει στον Αλφειό, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Καρύταινας.

Πήρε την ονομασία του από την αρχαία μυθολογία. Σύμφωνα με την παράδοση στα νερά του οι Νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ, έλουσαν τον Δία όταν γεννήθηκε.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ

Το Φαράγγι του ποταμού Λουσίου, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Γορτυνίας, είναι ένα από τα επιβλητικά φαράγγια της χώρας, αφού προσφέρει στον επισκέπτη ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς. Οι εναλλαγές των τοπίων, οι φυσικές ομορφιές του αλλά και τα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία του τον καθιστούν μοναδικlousios2.e-gortynia.grό.

Το φαράγγι του Λούσιο αποκαλείται και ως το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου. Και αυτό γιατί εκεί υπάρχουν παλαιές εκκλησίες, μοναστήρια πάνω σε απόκρημνους βράχους αλλά και αρκετά ασκηταριά, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεσοβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο μοναστικός βίος ήταν πολύ έντονος στην περιοχή, γι’ αυτό και τα μοναστήρια του Λουσίου αποτέλεσαν σημαντικά πνευματικά κέντρα άλλα και καταφύγια για τους κατοίκους. Μονές που είναι κρεμασμένες και μετέωρες πάνω στα βράχια του φαραγγιού του ποταμού εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι Ι. Μονές Προδρόμου, Φιλοσόφου, Καλαμίου και Αιμυαλών.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Λούσιος ποταμός και το Φαράγγι προσφέρονται για ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικού και αθλητικού τουρισμού, όπως:lousios3.e-gortynia.gr

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: Για τους λάτρεις της φύσης η περιοχή προσφέρει μοναδικές εμπειρίες κοντά στη φύση, από απλούς περιπάτους σε ειδυλλιακά τοπία, όπου δεσπόζει η άγρια και παρθένα ομορφιά, μέχρι και επισκέψεις στα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής.

CANOE KAYAKRAFTING: Για τους λάτρεις των σπορ το Φαράγγι ενδείκνυται για πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Διοργανώνονται οργανωμένες καταβάσεις canoe kayak και rafting. Οι δραστηριότητες αυτές ξεκινάνε από το γεφύρι της Καρύταινας.