Θρησκευτικές

limni-ladona

ΠΟΤΕ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή Πάσχα Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ (Κοντοβάζαινα)
8 ΙΟΥΝΙΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ (Πυργάκι Βυτίνας)
26 ΙΟΥΛΙΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Βάχλια)
27 ΙΟΥΛΙΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ (Ελληνικό)
6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Μετόχι Μεταμορφώσεως Σωτήρος)
14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ (Βυτίνα, αγρυπνία- Θ. Λειτουργία)
15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Βαλτεσινίκο)
15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ (Ατσίχωλος)
23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ (Δημητσάνα)
23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ (Κοντοβάζαινα)
29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Στεμνίτσα)
31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΣΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ (Χώρα- Ράχες)
8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ (Δημητσάνα)
9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ι. ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ, Μετόχι Αγίας Άννας (Κοντοβάζαινα)
1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΤΟΧΙ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, Ι. Μονή Χρυσοπηγής Κρήτης (Ελάτη)

ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές στην επαρχία μας, που εορτάζονται με μεγάλη κατάνυξη και συμμετοχή του κόσμου είναι:

 • Γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Δεκαπενταύγουστος). Η μεγάλη αυτή γιορτή για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλα τα χωριά της Γορτυνίας. Πολλοί Ιεροί Ναοί, Μοναστήρια, Ιερές Μονές, αλλά και εξωκλήσια της επαρχίας είναι αφιερωμένα στην Παναγία.
 • Γιορτή του Αγίου Τρύφωνα στη Βυτίνα (1η Φεβρουαρίου)
 • Γιορτή της Αγίας Κυριακής στη Δημητσάνα (7 Ιουλίου)
 • Γιορτή του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στην Καρύταινα (17 Μαΐου)
 • Γιορτή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Λαγκάδια (8 Νοεμβρίου)
 • Γιορτή της Αγίας Μαρίνας στα Τρόπαια (17 Ιουλίου)

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΛΕΩΣ

Με λαμπρότητα εορτάζεται στις 17 Μαΐου σε πολλά σημεία ο προστάτης και πολιούχος της Γορτυνίας, Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως. Κυριότερα σημεία:

 • ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Εορτάζεται με απλότητα και σεμνότητα ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός. Στην Ιερά Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου και το Πανάγιο Λείψανό του.
 • ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: Η μεγαλύτερη γιορτή για τον Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως γίνεται με επισημότητα στην ιστορική Καρύταινα, όπου ο Άγιος Αθανάσιος υπηρέτησε ως Επίσκοπος, αλλά και εκεί μεγάλωσε αφού ο πατέρας του ήταν Κυβερνήτης της Πελοποννήσου επί Ενετών τον 17ο αιώνα. Την παραμονή της εορτής τελείται Μέγας Εσπερινός και ακολουθεί περιφορά της τιμίας εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως
 • ΤΡΙΠΟΛΗ: Εορτάζεται στην Τρίπολη, στον Ιερό Ναό Ευγγελίστριας. Σε αυτόν τον Ιερό Ναό παλαιοί Γορτύνιοι έμποροι της πόλης αφιέρωσαν μεγάλη εικόνα του Αγίου Αθανασίου και έκτοτε τελούν πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
 • ΑΘΗΝΑ: Στην Αθήνα η μνήμη του προστάτη των Γορτυνίων γιορτάζεται στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Φιλοπάππου, που είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Προδρόμου Γορτυνίας.
 • ΑΘΗΝΑ: Ο Αγ. Αθανάσιος εορτάζεται και στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Γαργητού Αττικής, όπου υπάρχει παρεκκλήσι προς τιμήν του.

ΓΙΟΡΤΗ 7 ΓΟΡΤΥΝΙΩΝ ΑΓΙΩΝ

Οι 7 Άγιοι της Γορτυνίας είναι οι: Άγιος Ιερομάρτυς Γρηγόριος ο Ε΄ (Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από Δημητσάνα), Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως (Προστάτης και Πολιούχος της Γορτυνίας), Άγιος Θεόκλητος (από Δημητσάνα), Άγιος Διονύσιος ο Α΄ ή Σοφός (από Δημητσάνα), Άγιος Ευθύμιος ο Νέος (από Δημητσάνα), Όσιος Λεόντιος (από Στεμνίτσα) και Άγιος Ρωμανός (από Στεμνίτσα).

 • ΑΘΗΝΑ: Η Παγγορτυνιακή Ένωση έχει καθιερώσει από το 1993 να γιορτάζει την μνήμη των 7 Γορτυνίων Αγίων την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Η μνήμη των εορτάζεται στο γραφικό παρεκκλήσι των Αγίων Κων/νου και Ελένης στον Φιλοπάππου (έναντι Ακροπόλεως), που αποτελεί Μετόχι της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας. Την παραμονή τελείται Εσπερινός και ανήμερα Όρθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των Γορτυνίων.
 • ΓΟΡΤΥΝΙΑ: Στην Γορτυνία έχει καθιερωθεί από το 2007 η Εορτή των Γορτυνίων Αγίων, την πρώτη Κυριακή μετά τον 15 Αύγουστο. Κάθε χρόνο η μνήμη τους εορτάζεται σε διαφορετικό τόπο, μέχρι ώσπου να ανεγερθεί ένα μικρό παρεκκλήσιο προς τιμήν τους, στο κέντρο της επαρχίας.

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ (ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ)

limni-ladonaΑνήμερα των Θεοφανείων πραγματοποιείται για πάνω από 15 έτη χρόνια τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα (πάνω στο φράγμα). Την εκδήλωση πρωτοξεκίνησε η Παγγορτυνιακή Ένωση το 1995, επί Προεδρίας του Κων/νου Καλύβα (εκδότου της εφημ. «Γορτυνία») σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Τροπαίων. Τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωνε ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Λίμνης Λάδωνα (που τον συγκροτούσαν οι 5 παραλαδώνιοι Δήμοι) και από το 2011 ο Δήμος Γορτυνίας. Συμμετέχει δε πάντα ενεργά και η ΔΕΗ με τις Υπηρεσίες του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου, σε συνεργασία πάντα με την Παγγορτυνιακή Ένωση.