Το καλό φαγητό είναι σημείο αναφοράς για κάθε τουριστική απόδραση. Στη χώρα μας το φαγητό και το καλό κρασί είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παρέα και τη συζήτηση. Στην Ελλάδα ο Γαστρονομικός Τουρισμός τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναπτύσσεται.
Στην Γορτυνία η τοπική κουζίνα και οι παραδοσιακές συνταγές κερδίζουν πάντα τον επισκέπτη. Σε πολλά χωριά της περιοχής υπάρχουν αμέτρητα παραδοσιακά ταβερνάκια, που προσφέρουν τη δυνατότητα να γευθεί κανείς υπέροχες νοστιμιές με αυθεντικές τοπικές συνταγές. Στις σπεσιαλιτέ της περιοχής συγκαταλέγεται ο κόκκορα με χυλοπίτες, το παστό χοιρινό με αυγά (καγιανάς), το αγριογούρουνο, παραδοσιακές πίτες κ.α.
Η κτηνοτροφική παραγωγή σε πολλά ορεινά χωριά εξασφαλίζει άφθονο και κυρίως ποιοτικό κρέας. Παράλληλα όμως τα αρωματικά βότανα (όπως ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο), με την ιδιαίτερη γεύση τους και το πλούσιο άρωμά τους, που φυτρώνουν σε αφθονία στο παρθένο φυσικό τοπίο της περιοχής, προσθέτουν την καθοριστική πινελιά σε κάθε πιάτο.
Εξίσου ξακουστά όμως είναι και τα παραδοσιακά ζυμαρικά, χυλοπίτες και τραχανάς. Τα ζυμαρικά της περιοχής είναι μοναδικά σε ποιότητα και γεύση καθώς παρασκευάζονται από αγνά τοπικά υλικά (σιτάρι ή συμιγδάλι, αλεύρι, φρέσκα αυγά και γάλα).
Τέλος η Γορτυνία, όπως και όλη η Αρκαδία, φημίζεται και για τα διαλεκτά γλυκά της. Γλυκά που βασίζονται στα άφθονα φρούτα και τους καρπούς της περιοχής όπως μέλι, καρύδι, κάστανο, αχλάδι, μήλο, κυδώνι κ.α. Εκτός όμως από τα γλυκά του κουταλιού, πολύ διαδεδομένα είναι και τα παραδοσιακά γλυκά με συνταγές από τις παλαιές νοικοκυρές. Τέτοια είναι ο μπακλαβάς, η καρυδόπιτα, η μουσταλευριά, οι δίπλες, ο χαλβάς, οι κουραμπιές και τα μελομακάρονα, η γαλατόπιτα, οι τηγανίτες (με μέλι ή ζάχαρι) κ.α.