Αθλητικές

3

Καταγράφονται οι μεγαλύτερες αθλητικές εκδηλώσεις της Γορτυνίας, πολλές από τις οποίες παράλληλα έχουν και έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα.

ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ (ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ)

Ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου στα μονοπάτια των «Αρκάδων Ποιμένων» πραγματοποιείται στο Βαλτεσινίκο, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός για την περιοχή γίνεται κάτω από το σύνθημα «ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία», που σημειολογεί την επιστροφή στην απλότητα και τον ανθρωπισμό, όπως αναδείχτηκαν στην αναγέννηση και παραμένουν ως Αρκαδικό κεκτημένο. Ο αγώνας γίνεται στα μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων, στη βόρεια πλευρά του Μαινάλου. Πρόκειται για δοκιμασία αντοχής και περιπέτειας, όπου οι δρομείς ακολουθούν μια κυκλική πορεία μέσα στην καρδιά του ελατοδάσους, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό. Η καθιέρωση του θεσμού έγινε το 2008 από το Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου και τον τότε Δήμο Κλείτορος.

ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ «ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ» (ΖΑΤΟΥΝΑ-ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ)

3Από το 2010 διοργανώνεται Λαϊκός Αγώνας Δρόμου λαϊκού χαρακτήρα προς τιμήν του μεγάλου μας συνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Θεοδωράκεια». Ο αγώνας έχει σύνθημα «ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία» και σημειολογεί την επιστροφή στις αξίες της ζωής και τους αγώνες γι’ αυτές, που συναντώνται στο Αρκαδικό ιδεώδες. Η εκκίνηση πραγματοποιείται στο χωριό Ζάτουνα (που “4φιλοξένησε” τον Μίκη Θεοδωράκη την περίοδο της δικτατορίας) και τερματίζει στο Βαλτεσινίκο. Ο αγώνας είναι ανοικτός στη συμμετοχή για όσους έχουν συμπληρώσει τον 18ο έτος, ενώ οι νικητές κερδίζουν ειδικά έπαθλα. Εμπνευστές της διοργάνωσης είναι ο Παύλος Διακουμάκος και ο Κώστας Παναγούλιας, ενώ τη διοργάνωση έχουν ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθηνών, ο Δήμος Γορτυνίας, το Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης- Ζάτουνας», με τη βοήθεια του Συνδέσμου Ζατουνιτών.

ΡΑΛΛΥ ΑΝΑΒΑΣΗΣ (ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ)

Το 2000 διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Ράλλυ Ανάβασης του δρόμου Δημητσάνας- Ζυγοβιστίου. Από τότε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο, αρχές Ιουλίου, και έχει αποκτήσει ένα φανατικό κοινό. Η Δημητσάνα εκείνες τις ημέρες φιλοξενεί πολλούς φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δημοσιογράφους αλλά και αρκετούς διαγωνιζόμενους, που είναι λάτρεις του αθλήματος και συμμετέχουν με αγωνιστικά αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικά στην 10η Ανάβαση Δημητσάνας- Ζυγοβιστίου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες έφτασαν τα 62 άτομα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ «Η ΓΚΟΥΡΑ» (ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΚΟΥΡΑΣ)

5Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος «Η ΓΚΟΥΡΑ», που ιδρύθηκε το 2008, εργάζεται για την προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση του Φαραγγιού της Γκούρας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. Επιδιώκουν την προβολή του Φαραγγιού γενικότερα στην Ελλάδα, ώστε να γίνει πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες και ορειβάτες, προκειμένου να γνωρίσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές του. 6Κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος πραγματοποιεί ποικίλες δραστηριότητες για το σκοπό αυτό. Διοργανώνει εκδρομές με πεζοπορίες στα τμήματα του φαραγγιού κατά ομάδες, αρκετές εξορμήσεις κατά μήκος της Γκούρας, εξορμήσεις με τίτλο «Το Μάη στον Αρτοζήνο» από τις πλαγιές του βουνού Αρτοζήνος που ξενικά το Φαράγγι της Γκούρας, θεατρικές παραστάσεις κ.α.. Με μεγάλη επιτυχία ο Όμιλος διοργανώνει και το γνωστό Φεστιβάλ Μουσικής «Μάνη Γη» στη συμβολή του Φαραγγιού της Γκούρας με τον ποταμό Τουθόα.

 ΘΕΛΠΟΥΣΙΑ (ΧΩΡΑ)

Τα «Θελπούσια», είναι αθλητικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν καθιερωθεί και διοργανώνονταν από το 1971 έως το 1982, στο Ι. Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου στον οικισμό Δωδεκαμέτρου Χώρας. Ο Σύλλογος Χωραϊτών, με εμπνευστή τον αείμνηστο στρατηγό ε.α. Κων. Μπράμο, καθιέρωσε τα «Θελπούσια», χάρις στα οποία ο Σύλλογος τιμήθηκε και με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Οι εκδηλώσεις, που αποτελούσαν μεγάλο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός για την περιοχή, περιλάμβαναν: τέλεση Θείας Λειτουργίας, έκθεση λαϊκής χειροτεχνίας και αθλητικούς αγώνες, όπου έπαιρναν μέρος όλα τα παιδιά των γύρω χωριών. Διαγωνιζόντουσαν δε σε διάφορα αγωνίσματα όπως αγώνες στίβου, άρσης βαρών, άλμα επί κοντώ, σκυταλοδρομίες, ποδηλατοδρομίες τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες κ.α. Μετά από αρκετά χρόνια, το 2004, έγινε η αναβίωσή τους στο Δωδεκάμετρο Χώρας και έκτοτε πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΚΟΒΑΣ (ΒΥΖΙΚΙ)

Τον Αύγουστο μήνα στο Βυζίκι πραγματοποιείται ανελλιπώς, για πάνω από 30 χρόνια, πολυήμερο φεστιβάλ με την επωνυμία «Φεστιβάλ Άκοβας». Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει κατά καιρούς κυνήγι κρυμμένου θησαυρού (για να μαθαίνουν τα παιδιά τα τοπωνύμια και τις γειτονιές), αθλητικούς αγώνες, όπως τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ, αγώνες στίβου, γυμναστικές επιδείξεις, αλλά και πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και διαγωνισμούς ζωγραφικής. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύλλογο Βυζικιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος», με μεγάλη συμμετοχή νέων από όλη την γύρω περιοχή.

«ΠΥΡΙΑ» (ΠΥΡΙ)

Οι αθλητικο-πολιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Πύρια» είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηραίας. Πραγματοποιούνται στα μέσα Αυγούστου, για πάνω από 25 χρόνια, από το Σύλλογο Πυραίων και η φήμη τους έχει απλωθεί πέρα από την Ηραία και στην γειτονική Ολυμπία. Είναι ένα θεσμός που αποτελεί σημείο επαφής, αλλά και μέσο διατήρησης της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του τόπου. Τα «Πύρια» συνήθως περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες (όπως αγώνα ανώμαλου δρόμου Λιοδώρα- Πυρρί) και πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπως εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής). Κατά την παράδοση τα «Πύρια» κλείνουν με τη Γιορτή Καλαμποκιού και με δύο δημοτικές- λαϊκές βραδυές.

ΠΑΠΑΜΟΥΤΖΟΥΡΕΙΑ (ΒΟΥΤΣΗ)

Τα «ΠΑΠΑΜΟΥΤΖΟΥΡΕΙΑ» είναι αθλητικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται για πάνω από 30 χρόνια, στο όμορφο χωριό Βούτση της Κάτω Γορτυνίας. Οι αγώνες που διεξάγονται κάθε Δευτέρα του Πάσχα, είναι αφιερωμένες προς τιμήν του αείμνηστου ιερέα Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην διάνοιξη του δρόμου Λάδωνα- Βούτση. Διοργανώνονται από το Σύλλογο Βουτσαίων «Η Αγία Παρασκευή», με μεγάλη συμμετοχή νέων από το Βούτσι, αλλά και από πολλά γειτονικά χωριά. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του παπα-Μουτζούρη. Ακολουθούν αθλητικοί αγώνες δρόμου (100μ.-200μ.-500μ.-1.000μ.) αγοριών και κοριτσιών. Στους νικητές απονέμονται μετάλλια και διπλώματα.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟ ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΗΣ

7Σημαντικό αθλητικό γεγονός στα χωριά της Κάτω Γορτυνίας είναι το Τουρνουά Μπάσκετ στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κοντοβάζαινας, που διοργανώνεται το τριήμερο του 15Αύγουστου. Το Τουρνουά Μπάσκετ είχε καθιερώσει το 1999 ο καταργηθείς Δήμος Κοντοβαζαίνης, ενώ πλέον συνεχίζεται με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας. Πραγματοποιείται στα γήπεδα μπάσκετ της Κοντοβάζαινας και του 8Βελημαχίου. Καλούνται να συμμετάσχουν ομάδες από όλα τα χωριά του τέως Δήμου Κοντοβαζαίνης. Συνήθως συμμετέχουν 8 ομάδες από τα χωριά: Βελημάχι, Βούτσι, Βυδιάκι, Καρδαρίτσι, Κοντοβάζαινα, Μοναστηράκι, Παραλογγοί και Πελέκι. Τα τελευταία χρόνια κυπελλούχοι αναδεικνύονται οι ομάδες του Βελημαχίου και της Κοντοβάζαινας. Σε όλες τις αναμετρήσεις του Τουρνουά η συμμετοχή των θεατών είναι πολύ μεγάλη.

 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΡΑΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)

9Η Ένωση Συλλόγων Ηραίας έχει θεσμοθετήσει και διοργανώνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Αθήνα. Δικαίωμα σε αυτό έχουν όλοι οι Ηραιάτες, οι απόγονοί τους και οι σύζυγοί τους, ηλικίας 16-40. Τα χωριά που καλούνται να συμμετάσχουν με ομάδες κάθε χρόνο είναι: Αγ. Ιωάννης, Αγάλω, Αγιονέρι, Αράπηδες, Αράχωβα, Καλύβια, Κακουραίϊκα, Κοκκινοράχη, Κοκκοράς, Λιοδώρα, Λουτρά Ηραίας, Λυκούρεσι, Λυσσαρέα, Λώτι, Μπαρδάκι, Όχθια, Παλούμπα, Παππαδάς, Παρνασσός, Πυρί, Ράπτης, Σαρακίνι, Σαρλαίικα, Σέρβου, Χρυσοχώρι και Ψάρι. Το Πρωτάθλημα, με υπεύθυνο τον Νίκο Δημητρακόπουλο από Πυρί, διοργανώνεται συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο σε γήπεδο του Δήμου Περιστερίου με μεγάλη συμμετοχή ομάδων και συμμετεχόντων.