Λίμνη Λάδωνα

Λίμνη Λάδωνα
Λίμνη Λάδωνα

ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΑΔΩΝΑ

Στα όρια Αχαϊας- Αρκαδίας ρέει ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδος, ο ποταμός Λάδωνας. Τα νερά του κατρακυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη δυτική Αρκαδία και έρχονται να ενωθούν με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία.

Ο Λάδωνας είναι ένας από τους αρχαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου. Οι αναφορές του στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι πολλές, γι’ αυτό και αναφέρεται ως μυθικός ποταμός. Ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία εντυπωσιαζόμενος από την ομορφιά του φυσικού τοπίου του Λάδωνα και τις παραδόσεις του, έγραψε στα «Αρκαδικά- Αχαϊκά»:

“Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της Δάφνης και των σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων… Κατά την ομορφιά βεβαίως δεν είναι δεύτερος από κανέναν άλλο ποταμό βαρβαρικό ή Ελληνικό…”

ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ

Η μαγευτική τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, που δημιουργήθηκε από τεχνητό φράγμα, μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της Πελοποννήσου.limnh-ladwna1

Η Λίμνη, σε σχήμα φρυδιού, έχει μήκος 15 χιλιομέτρων (στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της) και μέγιστο πλάτος 1,5 χιλιόμετρα σε στάθμη 420m. Οι πράσινες πλαγιές και οι κορυφές των βουνών που καθρεπτίζονται σε αυτή δημιουργούν ένα σπάνιο τοπίο. Η αντίθεση του άγριου μέρους από τη μία, με τη γαλήνη του τοπίου της λίμνης από την άλλη, είναι μοναδική.

Την πανέμορφη Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα στεφανώνουν τα εξής γορτυνιακά χωριά στα διοικητικά τους όρια: Πουρναριά, Μουριά, Ξηροκαρύταινα, Βάχλια, Τρόπαια, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Συριαμάκος, Φτεριά, Μυγδαλιά, Κερπινή, Θεόκτιστο.

ΦΡΑΓΜΑ  ΛΑΔΩΝΑ

Ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα της Λίμνης, είναι το Φράγμα του ποταμού Λάδωνα. Το Φράγμα είναι κατασκευασμένο στην περιοχή Πήδημα, σε υψόμετρο 422,40m και έχει ύψος 56m, πλάτος στέψης 3,4m, μήκος 101,5m, ενώ συγκεντρώνει 49.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1954, στα πλαίσια ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΤΙΟ Δ.Ε.Η.

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λάδωνας της Δ.Ε.Η., βρίσκεται στην περιοχή Κάτω Σπάθαρι (της Δημοτικής Ενότητας Τροπαίων), σε απόσταση 6 χλμ από την Εθνική οδό Τριπόλεως-Πύργου. Ο Σταθμός λειτουργεί με τα νερά της τεχνητής Λίμνης, που δημιουργήθηκε με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Λάδωνα. Το νερό από το φράγμα διοχετεύεται στους υδροστροβίλους των δύο ηλεκτρογεννητριών του εργοστασίου, με σήραγγα μήκους 8.620 μ.

ΚΥΡΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ

Ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το περίφημο της «Κυράς το Γεφύρι». Έτσι ονομάστηκε η γέφυρα που κατασκευάστηκε τον 13ο περίπου αιώνα από την Αρχόντισσα της Άκοβας, τη Κυρά. για να συνδέσει τη μια όχθη τη λίμνης με την άλλη. Σήμερα ανάμεσα στο παλαιό γεφύρι και το πορθμείο που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει και μια σύγχρονη γέφυρα για να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.

Ο ΛΑΔΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Όπως τα περισσότερα ελληνικά ποτάμια, έτσι και ο Λάδωνας είχε την παρουσία του στην ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, στις όχθες του κυνηγούσε η Άρτεμη, στα νερά του κολυμπούσε η Δήμητρα, ενώ στη γύρω περιοχή περιφερόταν και ο Πάνας, με τις ατελείωτες περιπέτειές του: εδώ είδε κι ερωτεύτηκε τη νύμφη Σύριγγα, την οποία άρχισε να κυνηγά. Ο Λάδωνας, θέλοντας να την προστατέψει, τη μετέτρεψε σε καλαμιά, από τα καλάμια της οποίας ο Πάνας έφτιαξε το μουσικό του όργανο, τη σύριγγα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο ποταμός Λάδωνας και η ομώνυμη Λίμνη του προφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και ανεπανάληπτες στιγμές στο4 drastiriotitesν επισκέπτη. Πεζοπορία, ψάρεμα, βαρκάδα αλλά και χαλαρωτικούς περίπατους γύρω από τη Λίμνη. Και βέβαια μόνο η μεγαλοπρέπεια του τοπίου και η φυσική ομορφιά είναι αρκετή για να προσφέρει την ηρεμία, που τόσο πολύ λείπει στις μέρες μας!

Ο Λάδωνας όμως όπως και οι παραπόταμοί του (Πάιος, Αροάνιος Τράγος) προσφέρονται και για εξορμήσεις εναλλακτικού τουρισμού. Το μέρος είναι ιδανικό για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες όπως canoe- kayak και rafting. Μια ιδανική τοποθεσία εκκίνησης για αυτές τις δραστηριότητες είναι η κοντινή Δάφνη Αχαϊας. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού της Eco Action, που δραστηριοποιείται στην περιοχή σε συνεργασία με τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Δάφνης. Το γραφείο οργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες στο Λάδωνα, όπως canoe- kayak, rafting, αλλά ακόμα και τοξοβολία, ποδηλασία (mountain bike) κ.α. Για πληροφορίες: http://www.ecoaction.gr.

Δείτε μοναδικές εικόνες από τη Λίμνη του Λάδωνα.