Θρησκευτικός

2general


2generalΟ θρησκευτικός τουρισμός συνδυάζει πνευματικά, πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία που συνθέτουν και αναδεικνύουν την εθνική ταυτότητα της χώρας μας. Η Γορτυνία αποτελεί σημαντικό πνευματικό κέντρο όλης της χώρας. Η πλούσια θρησκευτική κληρονομιά της προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο.

Κάθε βράχος, κάθε βουνό, κάθε χωριό μετρά αμέτρητες εκκλησίες και εξωκλήσια, ενώ υπάρχουν πολλά ερείπια και ίχνη πολλών βυζαντινών εκκλησιών. Μικρές εκκλησίες αλλά και μεγαλοπρεπείς ναοί σε όλη τη Γορτυνία καθώς και ιστορικές Ι. Μονές κυριολεκτικά κρεμασμένες πάνω σε βράχους, συνθέτουν μια θρησκευτική κληρονομιά αιώνων.

1generalΣημείο αναφοράς του θρησκευτικού τουρισμού στη Γορτυνία, αναμφίβολα, αποτελούν τα Μοναστήρια της, τα περισσότερα από τα οποία σήμερα λειτουργούν και είναι επισκέψιμα. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Ι. Μονή Φιλοσόφου
  2. Ι. Μονή Προδρόμου
  3. Ι. Μονή Αιμυαλών
  4. Ι. Μονή Καλαμίου
  5. Ι. Μονή Κερνίτσης
  6. Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βαλτεσινίκο
  7. Ι. Μονή Παναγίας Κλειβωκάς
  8. Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής, στη Βάχλια
  9. Ι. Μονή Νικοδήμου, στο Ελληνικό

 

 

1.  Ι. ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Η Ι. Μονή βρίσκεται κοντά στη Δημητσάνα πάνω στο φράγμα του ποταμού Λούσιου. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της χώρας μας με πλούσια ιστορία. Αποτελείται από δύο συγκροτήματα, την Παλαιά και την Νέα Μονή.

Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 963 μ.Χ. και είναι ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια όλης της Πελοποννήσου. Είναι σφηνωμένη πάνω ση ρίζα ενός κατακόρυφου βράχου, όπου σχηματίζεται μια στενή κοιλότητα, σε ύψος 200μ. από την κοίτη του ποταμού Λούσιου. Από αυτήν σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της καθώς και ερείπια κελιών της.

Η Νέα Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται 500 μέτρα βορειότερα από την Παλαιά και είναι κρεμασμένη πάνω σε ένα πανύψηλο και απότομο βράχο. Η Νέα Μονή ιδρύθηκε το 1691 από τους πατέρες της παλαιάς μονής. Σήμερα στην Μονή, που αποτελεί Μετόχι της Ι. Μ. Προδρόμου, διατηρούνται σε καλή κατάσταση ο πύργος που διαμένουν μοναχοί καθώς και το καθολικό της που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Ι. Μονή Φιλοσόφου δεν αποτελούσε ένα απλό ασκητήριο, αλλά ήταν σημαντικό κέντρο που καλλιεργείτο η ελληνική και χριστιανική παιδεία. Γι’ αυτό είναι γνωστή και ως «Κρυφό Σχολειό» γιατί σύμφωνα με την παράδοση εκεί λειτουργούσε σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που εξελίχτηκε στην ονομαστή Σχολή Δημητσάνας στην Νέα Μονή. Η Σχολή αυτή, που υπήρξε η μοναδική ελληνική Σχολή σε όλη την Πελοπόννησο και διαπαιδαγώγησε πλήθος κληρικών και δασκάλων, μεταφέρθηκε το 1764 στη Δημητσάνα.

Η Ι. Μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου.

2.  Ι. ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η Ι. Μονή Προδρόμου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Στεμνίτσα και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη για το γεγονός ότι είναι κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω σε ένα απότομο βράχο, στην αριστερή πλευρά της χαράδρας του Λουσίου ποταμού. Από το 12οαιώνα ήκμασαν στην περιοχή πολλά ασκηταριά με σπουδαιότερο αυτό του Τιμίου Προδρόμου. Η Μονή αυτή ως κοινόβιο Μοναστήρι έγινε περίπου τον 16ο αιώνα από την συνένωση των ασκηταριών.

Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας καθώς αποτέλεσε σημαντικό καταφύγιο των κατοίκων, κέντρο ανεφοδιασμού, νοσοκομείο, αλλά και ορμητήριο πολλών οπλαρχηγών όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Από το σημείο αυτό η θέα προς τη χαράδρα είναι μαγευτική. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει στην απέναντι πλευρά πάνω σε απόκρημνους βράχους ασκηταριά, κρυψώνες, αλλά και τη Μονή Φιλοσόφου και το Κρυφό Σχολείο. Παράλληλα υπάρχει και μονοπάτι που οδηγεί στην κοίτη του Λουσίου Ποταμού.

Η Ι. Μονή εορτάζει στις 29 Αυγούστου, όπως επίσης και στις 17 Μαϊου, εορτή του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, Προστάτη των Γορτυνίων, το Ιερό Λείψανο του οποίου φυλάσσεται στον εκεί ομώνυμο Ναό.

3.   Ι. ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ

Η Ιερά Μονή Αιμυαλών βρίσκεται μεταξύ Δημητσάνας και Στεμνίτσας, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Δημητσάνας. Είναι χτισμένη το 1600 περίπου, σε υψόμετρο 900μ. πάνω στη βάση ενός βράχου, σε μια καταπράσινη χαράδρα.

Η Μονή με την σημερινή της μορφή, είναι αποτέλεσμα διαδοχικών προσθηκών. Ήκμασε τον 17ο και 18ο αιώνα και λειτούργησε έως το 1925. Μεγάλη της ήταν και η συμβολή κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όπου βοηθούσε τους αγωνιστές με τρόφιμα και φιλοξενία. Μετά διαλύθηκε και αποτέλεσε μετόχι της Ι. Μονής Προδρόμου. Το 1964 ανακαινίσθηκε και επαναλειτούργησε ως γυναικεία μονή έως το 1995. Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί ως αυτόνομη με λίγους μοναχούς.

Ξεχωριστή αξία στη Μονή έχουν το Καθολικό της και τα κειμήλιά της. Το Καθολικό της, που είναι χτισμένο σχεδόν ολόκληρο μέσα σε μια φυσική σπηλιά, είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η Μονή τοιχογραφήθηκε το 1608 από τους αδελφούς Δημήτριο και Γεώργιο Μόσχο από το Ναύπλιο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, έργο του 1632, οι εικόνες της καθώς και διάφορα κειμήλια.

      Λίγα μέτρα πριν από τη Μονή Αιμυαλών βρίσκεται το ιστορικό Ληνό των Κολοκοτρωναίων. Στο σημείο αυτό το 1806 ομάδα κλεφτών, που είχαν καταφύγει εκεί καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους, με αρχηγό τον Γιάννη Κολοκοτρώνη (αδελφό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, γνωστός και ως Ζορμπάς) βρήκε τραγικό θάνατο. Στο Ληνό σήμερα έχει τοποθετηθεί μια αναμνηστική πλάκα και έχουν φυτευτεί δύο κυπαρίσσια.

Η Ι. Μονή εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

4.   Ι. ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ

Η Ι. Μονή Καλαμίου βρίσκεται πλησίον του χωριού Ατσιχώλου, πάνω από τον Λούσιο ποταμό. Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από δύο Μονές, την Παλαιά και τη Νέα. Η προέλευση του ονόματός της πιθανόν να προήλθε από την ύπαρξη πολλών καλαμιών στην περιοχή.

Η Παλαιά Μονή είναι σφηνωμένη κυριολεκτικά μέσα σε ένα βράχος μήκους 50 μέτρων. Το Καθολικό της, σύμφωνα με επιγραφή, είναι αγιογραφημένο το 1705. Η Νέα Μονή, σε απόσταση 200μ. από την παλαιά, είναι χτισμένη σε πιο ομαλό έδαφος και αποτελείται από δύο κτίρια, το Καθολικό της Μονής και ένα διώροφο που στεγάζονται τα κελιά. Αναπαλαιώθηκαν δε προ λίγο ετών με δαπάνη του Μεγ. Ευεργέτη Νίκου Γαϊτανάρη.

Η Ι. Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

5.   Ι. ΜΟΝΗ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ

Η Ι. Μονή Κερνίτσης βρίσκεται βόρεια από τη Βυτίνα, κοντά στο χωριό Νυμφασία.

Η ιστορική Μονή είναι κτισμένη, σε μια καταπράσινη τοποθεσία, σαν κάστρο πάνω σε ένα βράχο και δίπλα σε απότομη χαράδρα. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Στο πέρασμα των αιώνων γνώρισε πολλές περιπέτειες. Το 1764 πυρπολήθηκε από τους Αλβανούς, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που διαδραμάτησε σημαντικό κέντρο, δέχθηκε πολλές φορές την επιδρομή του Ιμπραήμ. Η προέλευση του ονόματός της είναι από την ομώνυμη παλαιά μεσαιωνική πόλη της Κερνίτσας.

Η Ι. Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

6.   Ι. ΜΟΝΗ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ

Πρόκειται για ένα πολύ παλαιό μοναστήρι ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό Βαλτεσινίκο.

Εκεί είναι χτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι της Παναγίας, που ανήκει στο ομώνυμο παλαιό μοναστήρι. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται με το θαυμάσιο ξύλινο τέμπλο της καθώς και τις μεγάλης αγιογραφικής αξίας τοιχογραφίες της.

Εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

7.   Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ

Η νέα Μονή βρίσκεται 4 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Κοντοβάζαινα. Πρόκειται για μια επιβλητική γυναικεία Μονή, που είναι χτισμένη στη μέση ενός πανύψηλου βράχου, ύψους 200μ. Για το λόγο αυτό αποκαλείται και ως «Μετέωρο» της Γορτυνίας. Η χρονολογία της ίδρυσης και διάλυσης της παλαιάς Μονής αγνοείται. Η νέα κτίσθηκε το 1887, σύμφωνα με κτητορική επιγραφή του Καθολικού.


Μια μεγάλη πέτρινη σκάλα με 103 σκαλοπάτια, οδηγεί στο πρώτο επίπεδο της Μονής. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει μια στενή στοά, που οδηγεί στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας. Πριν πολλά χρόνια ένας βοσκός από τον απέναντι βράχο της Κλειβωκάς έβλεπε κάθε βράδυ να καίει ένα φως μέσα σε μια σπηλιά. Αφού διαδόθηκε στα γειτονικά χωριά (Δήμητρα και Κοντοβάζαινα) η είδηση, οι κάτοικοί τους με επικεφαλής τους Ιερείς έτρεξαν και την μετέφεραν στο εκκλησάκι που είχαν κτίσει στο χώρο της παλαιάς Μονής.  

Η Ι. Μονή εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου (μετά το Πάσχα), εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και στις 23 Αυγούστου, εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

8.   Ι. ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΣΤΗ ΒΑΧΛΙΑ

Βρίσκεται πάνω από το χωριό Βάχλια (Δημ. Ενότητα Κοντοβαζαίνης). Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής έχει χαρακτηριστεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αξιόλογο ιστορικό μνημείο της Β.Δ. Γορτυνίας. Η ίδρυση της Μονής χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα. Την περίοδο της Επαναστάσεως αποτέλεσε κρησφύγετο των αγωνιστών.


Η Ι. Μονή εορτάζει στις 26 Ιουλίου.

9.   Ι. ΜΟΝΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ, ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η Ι. Μονή Νικόδημο βρίσκεται κοντά στο χωριό Ελληνικό. Πρόκειται για μια νέα Μονή που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια (κατασκευάστηκε το 1975). Σε αυτήν διαβιούν 2 μοναχοί.

Η Ι. Μονή εορτάζει στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο.