Δ.Ε. Λαγκαδίων

Η Δημοτική Ενότητα Λαγκαδίων βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Αρκαδίας. Σε αυτήν ανήκουν τα ιστορικά Λαγκάδια, με τους οικισμούς Καλονέρι και Φτεριά καθώς και το Λευκοχώρι με τους οικισμούς Τουθόα και Φούσκαρη.

Κέντρο της Δημ. Ενότητας είναι τα Λαγκάδια, ένα πανέμορφο πέτρινο χωριό που απλώνεται αμφιθεατρικά κτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του καταπράσινου ορεινού όγκου του Μαινάλου. Το χωριό που είναι γνωστό και ως πατρίδα πολλών ηρώων και πρωτεργατών της Επανάστασης, έχει χαρακτηριστεί επίσημα από το 1987 ως παραδοσιακός οικισμός.

Στα Λαγκάδια, όπως και σε όλα τα γύρω χωριά είναι αποτυπωμένη η σφραγίδα των ξακουστών χτιστάδων. Οι Λαγκαδινοί μαστόροι, η φήμη των οποίων είχε απλωθεί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, έχουν δημιουργήσει αμέτρητα αρχοντόσπιτα, γεφύρια, βρύσες, εκκλησίες και μοναστήρια.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Τοπ. Ενότητας είναι:

 • Αρχοντικό των Δεληγιανναίων στα Λαγκάδια
  Οικία της ιστορικής οικογένειας των Δεληγιανναίων, που πρωτοστάτησε στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή της Επαναστάσεως. Ανάμεσα στα μέλη της συγκαταλέγεται ο Κανέλλος Δεληγιάννης, πρωτεργάτης του Αγώνα καθώς και ο Θεόδωρος Δεληγιάννης, Πρωθυπουργός της Ελλάδος, που δολοφονήθηκε το 1905 έξω από τη Βουλή. Στο Αρχοντικό υπάρχουν και πολλά κειμήλια της οικογένειας και σπάνια αντικείμενα.
 • Κτίριο του Γυμνασίου- Λυκείου στα Λαγκάδια
  Στα Λαγκάδια υπάρχουν πάρα πολλά πετρόχτιστα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά, που μαγεύουν τον επισκέπτη για την αρχιτεκτονική τους. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου- Λυκείου, πάνω από την πλατεία του χωριού. Χτίστηκε το 1868 και αποτελεί γνήσιο δείγμα της τέχνης των Λαγκαδινών μαστόρων.
 • Ι. Ναός Ταξιαρχών & Ι. Ναός Τιμίου Προδρόμου στα Λαγκάδια
  Σύμφωνα με την παράδοση και οι δύο ναοί, με τα εντυπωσιακά καμπαναριά τους, χτίστηκαν σε διάστημα 40 ημερών το 1808, λόγω της μικρής χρονικής άδειας που έδωσε για την ανέγερσή τους ο Βελής γιος του Αλή Πασά.
 • Ι. Ναός της Παναγίας του Γούναρη στα Λαγκάδια
  Πρόκειται για ένα όμορφο εκκλησάκι στην κορυφή του χωριού, που χτίστηκε το 1862. Από το σημείο, που υπάρχει και ομώνυμη πέτρινη βρύση, είναι μοναδική η θέα προς την Ηλεία και το Ιόνιο Πέλαγος.
 • Προτομές Ηρώων στα Λαγκάδια
  Στις πλατείες του χωριού υπάρχουν οι προτομές των ηρώων Ι. Θεοφιλόπουλου, Κων/νου Δεληγιάννη και Θεόδωρου Δεληγιάννη, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας.
 • Υπαίθριο θέατρο Αγίας Παρασκευής στα Λαγκάδια
  Διαμορφωμένος χώρος δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται ο γνωστός Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού.
 • Φαράγγι Τουθόα
  Ο ποταμός Τουθόας πηγάζει κάτω από τα Λαγκάδια, κοντά στον οικισμό του Αγίου Νικολάου, διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα και καταλήγει στον ποταμό Λάδωνα στη θέση Τσούκα στον κόμβο Ηραίας. Το Φαράγγι, που άλλοτε είναι άγριο και άλλοτε ήρεμο, προσφέρεται για πεζοπορία και κατάβαση.
 • Παραδοσιακός οικισμός Λευκοχωρίου
  Το Λευκοχώρι, ένα θαυμάσιο χωριό με έντονο το παραδοσιακό του στοιχείο έχει χαρακτηριστεί και επίσημα ως παραδοσιακός οικισμός. Είναι ένα χωριό που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα του και τον τοπικό του χαρακτήρα.
 • Λαογραφικό Μουσείο Φτεριάς
  Η Πτεριά ή Φτεριά είναι ένας πολύ όμορφος παραλίμνιος οικισμός. Εκεί υπάρχει ένα Μουσείο ιδιωτικής λαογραφικής συλλογής οικ. Δεληγιάννη. Η προσπάθεια για τη δημιουργία του ξεκίνησε το 1980 από τον Χαράλαμπο Αγγ. Δεληγιάννη με την αναπαλαίωση του «κατωγιού» του πατρικού σπιτιού και την μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο. Στη συνέχεια εκεί συγκεντρώθηκαν διάφορα είδη της αγροτικής Γορτυνιακής οικογένειας.