Δ.Ε. Τρικολώνων

Η Δημοτική Ενότητα Τρικολώνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Αρκαδίας. Σε αυτήν ανήκουν οι Τοπικές Κοινότητες- χωριά: Στεμνίτσα, Ελληνικόν, Παλαμάρι (με τον οικισμό Ψάρι Τρικολώνων), Παύλια, Σύρνα (με τον οικισμό Άνω Καλυβάκια).

Η Δημοτική Ενότητα Τρικολώνων ξεπροβάλλει επιβλητικά ανάμεσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου και στο φαράγγι του ποταμού Λουσίου. Η ευρύτερη περιοχή με κέντρο της σε υψόμετρο 1.100μ. την ειδυλλιακή Στεμνίτσα, πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και τα γύρω παραδοσιακά χωριά, έχει καθιερωθεί ως ελκυστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι:

 • Ι. Μονή Προδρόμου & Φαράγγι Λουσίου Ποταμού
  Η Ι. Μονή Προδρόμου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη για το γεγονός ότι είναι κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω σε ένα απότομο βράχο, στην αριστερή πλευρά της χαράδρας του Λουσίου ποταμού. Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας καθώς αποτέλεσε σημαντικό καταφύγιο των κατοίκων, κέντρο ανεφοδιασμού καθώς και νοσοκομείο. Από τη Μονή υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην κοίτη του Λουσίου Ποταμού.
 • Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής στη Στεμνίτσα
  Η ιστορική Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγή, που είναι χτισμένη σε βραχώδη λόφο κοντά στο χωριό, σύμφωνα με την παράδοση χτίσθηκε το 1443. Στο διώροφο κελί της, που σώζεται δίπλα στο Ιερό, συνεδρίασε η 1η Πελοποννησιακή Γερουσία το Μάιο 1821.
 • Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας
  Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας λειτουργεί από το 1985 και θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδος. Στεγάζεται σε εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο του 18ου αιώνα και περιέχει πλούσια συλλογή σημαντικών εκθεμάτων.
 • Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας στη Στεμνίτσα
  Οι Στεμνιτσιώτες από τα παλαιά χρόνια κατεργάζονταν το ασήμι, το χρυσό και το χαλκό και έκαναν την τέχνη τους ξακουστή παντού. Για αυτό και στο χωριό λειτουργεί η φημισμένη δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας, όπου διδάσκεται η παλιά στεμνιτσιώτικη τέχνη.
 • Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου & το καμπαναριό του στη Στεμνίτσα
  Ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε σε λίγες μόλις μέρες από λαγκαδινούς μαστόρους, το 1810. Στο κέντρο της πλατείας του χωριού δεσπόζουσα θέση κατέχει και το μεγαλοπρεπές καμπαναριό του ναού, που κατασκευάστηκε το 1877 από λευκή πελεκητή πέτρα.
 • Ι. Ναοί Αγίου Νικολάου, Αγίων Αναργύρων και Παναγίας Μπαφέρω στη Στεμνίτσα
  Στην ιστορική Στεμνίτσα υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί μεταβυζαντινοί Ναοί. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν της Παναγίας Μπαφέρω (12ος αιώνας), του Αγίου Νικολάου (14ος αιώνας) και των Αγίων Αναργύρων ή Τριών Ιεραρχών (17ου αιώνα).
 • Ερείπια Αρχαίας Γόρτυνος & Ι. Ναός Αγίου Ανδρέα
  Πάνω από το Λούσιο Ποταμό ξεπροβάλλει ο επιβλητικός βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για μια μονόκλιτη τρουλωτή εκκλησία, που είναι χτισμένη πάνω σε λείψανα ρωμαϊκού κτιρίου. Στα δυτικά του Ι. Ναού βρίσκονται ερείπια της αρχαίας πόλης Γόρτυνος, που λόγω και της γεωγραφικής της θέσης γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 14ο αιώνα.
 • Εκκλησιαστικό Μουσείο στο Ελληνικό
  Στο Ελληνικό, όμορφο και γραφικό χωριό με θέα προς το κάμπο της Μεγαλόπολης, λειτουργεί από το 2009 Εκκλησιαστικό Μουσείο, χάρις στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ελληνικού Σε αυτό εκτίθενται παλαιές εικόνες, άμφια ιερέων καθώς και πολλά παλαιά εκκλησιαστικά ήδη.
 • Ι. Μονή Αγίου Νικοδήμου κοντά στο Ελληνικό
  Η Ι. Μονή του Αγίου Νικόδημου, που κατασκευάστηκε το 1975, βρίσκεται κοντά στο Ελληνικό.
 • Κέντρο Γευσιγνωσίας «Αρκαδιανή» στο Ψάρι
  Στο ορεινό χωριό Ψάρι σε ένα όμορφο διακοσμημένο χώρο 10 στρεμμάτων λειτουργεί ένα πρότυπο αγροτουριστικό Κέντρο Γεύσεων και Σπιτικής Μαγειρικής. Στο παραδοσιακό πέτρινο κτίριο στεγάζεται το «Κέντρο Γεύσεων», με μεγάλους χώρους εστίασης, όπου μπορεί κανείς να γευθεί παραδοσιακές συνταγές και κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων. Στο χώρο υπάρχει και η μοναδική στην Ελλάδα «Βιβλιοθήκη», όπου εκτίθενται βιβλία διατροφής και μαγειρικής από τον 18ο αιώνα καθώς και παλαιά σκεύη και εργαλεία μαγειρικής.
 • Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ψάρι
  Στο κτίριο του ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου με τις προσθήκες που έγιναν (έναντι «Αρκαδιανής») δημιουργείται Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στις αίθουσές του διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ θα λειτουργήσει μελλοντικά και βιβλιοπωλείο με ανάτυπα παλαιών σχολικών βιβλίων.
 • Πολυχώρος εστίασης και ψυχαγωγίας στη Σύρνα
  Στο όμορφο χωριό Σύρνα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο Κέντρο Εστίασης και Αναψυχής.