Γορτυνιακοί Σύλλογοι

ekdiloseis1.e-gortynia.gr

Πάνω από 180 Σύλλογοι κρατούν ζωντανή τη Γορτυνία!

    Οι Γορτύνιοι έχουν σε μεγάekdiloseis1.e-gortynia.grλο βαθμό αναπτυγμένο το πατριωτικό συναίσθημα. Νοιώθουν υπερήφανοι για τον τόπο που γεννήθηκαν ή κατάγονται. Όπου και να βρεθούν δεν ξεχνούν τον τόπο τους και μιλούν με υπερηφάνεια για αυτόν. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το πλήθος των Γορτυνιακών Συλλόγων. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 180 περίπου εθνικο-τοπικοί Σύλλογοι. Οι πιο πολλοί έχουν έδρα την Αθήνα, ενώ άλλοι εδρεύουν στην επαρχία μας ή σε Τρίπολη, Πάτρα, Πύργο, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία κ.α.
     Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σύλλογοι ενός χωριού. Παράλληλα όμως υπάρχουν Σωματεία που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές, όπως Σύνδεσμοι Γορτυνίων στον Πύργο, στην Πάτρα, στην Τρίπολη, στο Σικάγο, στην Αυστραλία κ.α. Κορυφαίος Σύλλογος για όλη την επαρχία είναι η Παγγορτυνιακή Ένωση. Τέλος πολλοί Σύλλογοι συμμετέχουν επίσης με αντιπροσωπείες τους στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, στην Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων, σε Συλλόγους Αρκάδων διαφόρων
πόλεων της Ελλάδας ή χωρών του εξωτερικού κ.α.
   Οι Σύλλογοι αποτελούν την σπονδυλική στήλη της επαρχίας μας. Χιλιάδες έργα κοινής ωφελείας, όπως πλατείες, δρόμοι, τουριστικά περίπτερα, πολιτιστικά κέντρα επισκευές σχολικών κτιρίων, κοινοτικών καταστημάτων, ηρώα, γήπεδα, παιδικές χαρές και τόσα άλλα ανεκτίμητης αξίας, φέρουν τη σφραγίδα τους. Αλλά ακόμα και ποικίλες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο χάρις σε αυτούς. Εκδηλώσεις που κρατούν άσβεστη τη φλόγα των τοπικών παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του τόπου μας.
    Οι Σύλλογοί μας αποτελούν μια από τις λίγες εναπομείνασες δυνατές φωνές των χωριών μας, ειδικά μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την κατάργηση των περισσοτέρων Δήμων. Και αυτοί που αναμειγνύονται στις Διοικήσεις των Συλλόγων μας είναι πραγματικοί Ήρωες. Χάρις σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των Συλλόγων, που εργάζονται ακούραστα, εθελοντικά και αφιλοκερδώς, κρατούνται ζωντανά ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Γορτυνίας.
      Για αυτό και όλοι οι Γορτυνιακοί Σύλλογοι αξίζουν τη συμπαράσταση όλων και την αναγνώριση του μεγάλου έργου που επιτελούν!