Ένα διαφορετικό Γορτυνιακό διαδικτυακό «πανηγύρι»! (ph)

Με μεγάλη χαρά πολλοί Γορτύνιοι αλλά και Μεγαλοπολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου το βράδυ σε μια μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση. Η συμμετοχή μάλιστα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού οι θέσεις στην πλατφόρμα φιλοξενίας του zoom γρήγορα γέμισαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζωντανή αναμετάδοση που γινόταν από την σελίδα της “Αδελφότητας Δημητσανιτών” και του “Καφενείου Μεγαλόπολης” στο facebook είχε συνολική απήχηση (people reached) πάνω από 5.000 άτομα!

Στην αρχή καλωσόρισε όλους σε αυτή την όμορφη παρέα ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος Αρχιμανδρίτης π.Ιάκωβος Κανάκης, ο οποίος συντόνισε άψογα τη ροή. Πρώτος πήρε το λόγο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Ιερεμίας ο οποίος με τις καρδιακές ευχές του σημείωσε ότι μπορεί να ζούμε υπό τον τρόμο του ιού, αλλά η πίστη και η αγάπη μας στο Θεό μπορεί  να μας κρατήσει όρθιους. Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του για αυτή τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι λαμβάνει χώρα την εορταστική περίοδο, τα Χριστούγεννα, που είναι η «μητέρα όλων των εορτών».

Στον Σεβασμιότατο που πέρασε τελευταία μια μικρή περιπέτεια στην υγεία του, όλοι ευχήθηκαν να είναι σιδερένιος.

Στη συνέχεια σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι Δήμαρχοι Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος και Ιλίου Νίκου Ζενέτος και ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Μπαρούτσας. Επίσης χαιρέτησαν ο Εκδότης της εφημερίδος «Γορτυνία» Κώστας Καλύβας και ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Πλέσσιας, τους οποίους ο π.Ιάκωβος ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους στο κάλεσμα των Γορτυνιακών Συλλόγων.

Ακόμα εγκάρδιες ευχές απεύθυναν ο Δημ. Σύμβουλος Αγγ. Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Παναγίτσας Παν. Παλούκος, αλλά και πολλοί Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Αρκαδικών και κυρίως Γορτυνιακών Συλλόγων, όπως Πυρραίων, Μελισσοπετραίων, Μαρκιωτών, Πρασινιτωτών, Λιοδωραίων, Κοτυλίων, Βυδιακιτών, Βελημαχιτών, Τρικολώνων, Παναγίτσας, Σπαθαριωτών κ.α. καθώς και αρκετοί συμπατριώτες από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια – Διδάκτωρ Φιλολογίας Δήμητρα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Γορτυνίας, αναδεικνύοντας το λαογραφικό πλούτο της περιοχής. Η ίδια ζωντάνεψε ξεχωριστές εικόνες των Χριστουγέννων, όπως είχαν την ευκαιρία να τις βιώσουν οι περισσότεροι Γορτύνιοι.

Αμέσως μετά όλοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όμορφα παραδοσιακά αρκαδικά τραγούδια από το Γιώργο Δαλιάνη (κλαρίνο-φλογέρα) με τα παιδιά του, ως και το συγκρότημα του Σωτήρη Κανελλάκη. Ακόμα ο Διαμαντής Ρουμελιώτης τραγούδησε ένα τραγούδι της τάβλας. Όλοι τους ευχθήκαν να τηρηθεί αλώβητη η μουσική παράδοση της Γορτυνίας.

Στο τέλος όλοι συνεχάρησαν την Ιερά Μητρόπολη για την αξιέπαινη πρωτουβουλία της. Πρωτοτύπησε όντως πανελλαδικά, αφού με την κίνησή της αυτή έφερε κοντά της χιλιάδες μέλη του ποιμνίου της, λαμβανομένου υπόψιν ότι με τα σημερινά δεδομένα λόγω της πανδημίας η δια ζώσης επαφή είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Πέτυχε δηλαδή το ακατόρθωτο και μπράβο της! Όλοι έδωσαν νέο διαδικτυακό ραντεβού για το νέο έτος!

Πέννυ Κ.

**Όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει τη ροή της συζήτησης στο παρακάτω link:

https://www.facebook.com/adelfotita/videos/447294259615042