Ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο (ph)!

Η υποβολή αιτήματος στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, μεταξύ Στεμνίτσας και Χρυσοβιτσίου, έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία», προκαλώντας την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό γιατί οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον θα είναι μεγάλες, ενώ θα αλλοιωθεί η μοναδική αισθητική του τοπίου.

Με πρωτοβουλία του Ιωάννη Λαγού, Προέδρου της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ., την Κυριακή 17/1/2021 πραγματοποιήθηκε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη αυτοδιοικητικών, τοπικών φορέων και πολιτών για να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν σχετικές αποφάσεις.

Όλοι συμφώνησαν ότι τάσσονται κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και ανέπτυξαν τις επόμενες δράσεις για την αποτροπή της εγκατάστασης και την προστασία της περιοχής. Το θετικό ήταν ότι ανακαλύφθηκε έγκαιρα η σχετική αίτηση και υπάρχει το χρονικό περιθώριο αντίδρασης. Έτσι μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος (έως Παρασκευή 29.01) πρέπει να έχει κατατεθεί τεκμηριωμένη επιστημονική έκθεση.

Όπως σημειώθηκε σε πρώτη φάση είναι σημαντικό τα Δημοτικά Συμβούλια Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, αλλά και Τριπόλεως να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για το έργο. Στη συνέχεια πρέπει αρνητική απόφαση να λάβει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς η Περιφέρεια έχει τον κύριο γνωμοδοτικό ρόλο.

Ήδη ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη σημείωσε ότι θα φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη 21.01 και όλο το Δ.Σ. θα εξετάσει τα δεδομένα και θα στρατευτεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Δήμαρχος Γορτυνίας όρισε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως υπεύθυνο να συντονίσει τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου.

Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας και από τοπικούς φορείς και Συλλόγους, προκειμένου να προστεθούν στο φάκελο αντιρρήσεων.

Π.Κ.