Αίτημα Παράτασης της Λειτουργίας των Λιγνιτικών Μονάδων από το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 κατόπιν συνεννόησης των μελών του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων (Μεγαλόπολης, Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης, Φλώρινας), αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, στην οποία φαίνεται η κοινή και διαχρονική απαίτηση του Δικτύου  για την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

Την επιστολή αυτή ανέλαβε να την προσκομίσει  στον Υπουργό κ. Σκρέκα, ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατόπιν της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ενέργειας, εξαιτίας κυρίως της υπό εξέλιξη πολεμικής σύρραξης εντός του ευρωπαϊκού χώρου, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά α) την κλιμακούμενη άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, που πλήττει ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκαλώντας σοβαρές πιέσεις και στον κρατικό προϋπολογισμό και β) την πρόκληση κινδύνων στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της Χώρας, ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων εκτιμούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο στην παρούσα συγκυρία να ενισχυθεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της Χώρας, μέσω της παράτασης λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών ΑΗΣ, πέρα από τα χρονικά όρια που προβλέπονται στο Χρονοδιάγραμμα Απόσυρσης Λιγνιτικών Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι να εξομαλυνθούν οι συνθήκες που προκαλούν τα παραπάνω προβλήματα.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί και ο απαραίτητος ζωτικός χρόνος για την ομαλή δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, μια διαδικασία που υπό τις παρούσες συνθήκες η επιτυχία της τίθεται σε αμφιβολία.

Ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων είμαστε διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε συνεργασία προς αυτό το σκοπό.

Με εκτίμηση
Για το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ