Αγοράζουμε παραδοσιακά Αρκαδικά προϊόντα!

 

Editorial Ιουλίου

Τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα κερδίζουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του κόσμου και αποκτούν φανατικό κοινό. Η Γορτυνία και η Αρκαδία είναι πλούσια σε τέτοια προϊόντα. Μερικά από αυτά, που είναι βιολογικής καλλιέργειας, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη θέση στην αγροτική παραγωγή, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό σε όλη  τη χώρα.

Τα προϊόντα της γορτυνιακής γης παράγονται κυρίως από επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, συνήθως οικογενειακού χαρακτήρα, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό χώρο της περιοχής. Τα κυριότερα από αυτά είναι το ξακουστό μέλι Ελάτης Μαινάλου «Βανίλια», το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), το εξαιρετικό λάδι – που πρόσφατα βραβεύτηκε  για τις ευεργετικές του ιδιότηladiτες – τα αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν σε αφθονία στο παρθένο φυσικό τοπίο της περιοχής, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από φρέσκο ντόπιο γάλα, το ελαιόλαδο, οι πατάτες και βέβαια τα φημισμένα παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως λαζάνια, χυλοπίτες και τραχανάς, που φτιάχνονται από αγνά υλικά. Μάλιστα υπάρχουν και παραδοσιακά εργαστήρια που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δώσει τα δικά του πρωτογενή υλικά, όπως αβγά και γάλα, και να ζητήσει να του φτιάξουν το ζυμαρικό της αρεσκείας του.

 

Ακόμα γυάλινα βαζάκια με γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, παραδοσιακά κουλούρια και μουστοκούλουρα, αλλά και κάποια ξεχωριστά προϊόντα, όπως παστέλι μελάτο, μαντολάτο αμύγδαλο, μαντολάτο με φρούτα, σύκα αμύγδαλα, λικέρ σταφύλι, μπάρες δημητριακών κ.α. είναι ανάμεσα σε αυτά που επιλέγουν να αγοράζουν οι ταξιδιώτες στην επιστροφή τους.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα ξεχωρίζουν για τη εξαιρετική ποιότητα και τη γεύση τους. Ο καταναλωτής τα επιλέγει γνωρίζοντας ότι είναι αγνά  προϊόντα χωρίς συντηρητικά και φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές, που δεν έχουν καμία σχέση με τα τυποποιημένα του εμπορίου.

Τα τοπικά μας προϊόντα λοιπόν αξίζουν σίγουρα μια θέση στις αποσκευές μας μετά από κάθε επίσκεψη στη Γορτυνία. Αφενός γιατί αποτελούν έξυπνες και καλές αγορές και αφετέρου γιατί στηρίζουμε και τη ντόπια παραγωγή μας! Όταν λοιπόν επιστρέφουμε με το καλό από τα χωριά μας το καλοκαίρι καλό είναι να εφοδιαστούμε για όλο το χειμώνα!

Π.Κ.