Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά αναμένεται να ανοίξει εκ νέου προκειμένου οι ιδιοκτήτες να εμφανίσουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους με την επιβολή μικρότερου πέναλτι προσαυξήσεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων είναι τα εξής:

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα ξεχασμένα ακίνητα με επιβολή μικρότερων προσαυξήσεων επί των οφειλών με όριο το 50% αντί το 100% και 200% που ισχύει σήμερα.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης , Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που εκπροσωπούσε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο 38 διαδικτυακό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, το διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδειχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών. Επίσης όπως είπε θα εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ την αποδοχή των βασικών αιτημάτων της ΠΟΜΙΔΑ που είναι η αυτόματη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από την ημέρα της διακοπής ηλεκτροδότησης, η μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις εμβαδών με όριο το 50% και η μείωση του χρόνου παραγραφής των οφειλών προς τους δήμους από 20 σε 5 χρόνια, όπως ισχύει και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η ανακριβής δήλωση για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60% , η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ παρά την επί λίγους μήνες και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας λειτουργία της πλατφόρμας, τεράστιο μέρος των δομημένων εμβαδών , ιδιαίτερα στην Περιφέρεια παραμένει αδήλωτο. Από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αποκαλύφθηκαν κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα από 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν αναδρομικά ποσά που υπερβαίνουν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ.

Για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπουν:

-Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους δήμους από την online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ να ισχύει αυτόματα απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι κενά. Για το θέμα αυτό εξετάζεται μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει τους ιδιοκτήτες χωρίς να πλήττει τα έσοδα των δήμων.

-Στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστό 20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων και με ανώτατο όριο να φθάνει το 50%

-Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία που ισχύει σήμερα πλέον και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.

Σε συνεργασία με το businessnews.gr